keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Kristiina Vuori: Näkijän tytär

Julkaistu 2012
556 sivua (+ romaanin maailma, lainaukset ja sanastoa yht 11 sivua)

Joku aika sitten päätin alkaa ottamaan lukulistalleni myös kotimaisia kirjoja aina välillä. Kristiina Vuoren esikoisromaanin Näkijän tytär olin jo varannut kirjastosta, mutta sitten onnekkaasti voitin tämän kirjailijan blogin arvonnasta, joten luovutin jonotuspaikkani seuraavalle.

Näkijän tytär sijoittuu Varsinais-Suomeen ja Hämeeseen 1200-luvun alkupuolella, huipentuen Hämeen kapinaan ja Ruotsin Hämeeseen suuntautuneeseen ristiretkeen. Päähenkilö Eira syntyy raiskauksen tuloksena ja Eiran äidin aviomies ei halua tunnustaa toisen lasta omakseen. Perhe on kuitenkin varakas ja äidinisä, Teinperin herra Ulf Stark pitää Eirastakin huolta, onhan tämä Starkien perillinen. Ulf menee kuitenkin uudestaan naimisiin ja Eira saa velipuolen Rikhardin ja heistä tulee hyvinkin läheisiä.

Eira on oikealta isältään perinyt punaisen tukan lisäksi näkijän, hämäläisen shamaanin kyvyt. Poikkeava ulkonäkö ja kyvyt, kuten parantavat kädet, tekevät Eiran elämästä hankalaa. Lisäksi äitipuoli haluaa raivata tytön oman poikansa perimyksen tieltä. Hämäläisen suurkartanon rouvan Talvikki Ilveksen suhtautuminen Eiraan taas on päinvastainen ja hän haluaisi tytön perheeseensä kasvatettavaksi. Hänkin tunnistaa Eiran perimän heti ja tietää tämän kykyjen tarvitsevan vahvaa ohjausta. Lisäksi Eira on pienestä pitäen unissaan seurannut unipojaksi nimittämäänsä nuorta miestä, jonka tapaaminen saa Eiran pohtimaan suhdettaan Rikhardiin. Hämäläisten pakanojen ja katolilaisten yhteenotot kuitenkin tekevät ajasta vaarallisen ja ovat johtamassa ristiretkeen, jossa pakanat joko luopuvat vanhoista tavoistaan tai hengestään.

Kirja lähtee liikkeelle Varsinais-Suomesta, mutta minulle hämäläisenä Eiran tarina kunnolla heräsi henkiin kun päästiin Hämeeseen. Oli oikein mukava lukea koulusta tutuista tapahtumista ja 1200-luvun elämänmenosta Eiran silminnäkijäkertomuksen muodossa. Tapahtumapaikkoja on melko vaikea tunnistaa, koska maamerkit (kuten Hämeen linna) puuttuvat vielä maisemasta. Lähinnä tuttuja olivat vain vesistöjen nimet, kuten Aurajoki, Hauhonselkä ja Vanaja. Kirjan loppupuolen tapahtumapaikan Vanain kaupungin sijaintia ei tiedetä, mutta vaihtoehtoja on useampia ja näistä Vuori oli valinnut Janakkalan Hakoisten linnavuoren. Ihan loogista sinänsä, mutta hämeenlinnalaisena pitää puolustaa oman kotikaupungin vaihtoehtoja :) Lopussa Vuori selittää tarinansa taustoja ja paikkoja hyvin Romaanin maailma -osassa ja tämä oli kyllä tavislukijalle tarpeellinen ja valaisi asioita hyvin.

Historiallinen taustarina siis vetosi ja oli oikein kiinnostavaa luettavaa, mutta se kuitenkin on vain tausta ja pääosassa on Eira perheineen, tuttavineen ja kiinnostuksenkohteineen. Eiran kasvutarina on ihan hyvä, mutta ei kovin yllätyksellinen. Eiran lapsuuden perheongelmat ilkeän äitipuolen kanssa ovat tuttuja monesta muustakin teoksesta. Uutta on Eiran seksuaalinen kiinnostus velipuoleensa Rikhardiin, mutta kuvioissa on toinenkin mies, unipoika, ja alusta asti on selvää kuinka tässä tulee käymään. Eiran opiskelut näkijän voimista ja kasvien käyttötavoista tuovat mieleen Diana Gabaldonin Matkantekijä-sarjan.

Näkijän tytär on romanttista juonittelua historiallisessa asetelmassa, eli teos on ihan vain naisille suunnattu, kuten kansikuvakin jo kertoo. Tarina itsessään etenee välillä hieman hitaasti kuvailevasta tyylistä johtuen ja selkeästi ajankuvaa korostetaan juonen ohi monesti. Esikoiseksi tämä on kuitenkin hyvä tapaus ja aiheesta kiinnostuneiden kannattaa tämä lukea. Jos saisin toivoa niin sanoisin, että jatkossa hieman seksiä vähemmälle, lisää vetoa pääjuoneen ja lisää yllätyksellisyyttä mukaan, niin sitten on oikein hyvä paketti kasassa :)

Kristiina Vuori kertoo itsestään blogissaan ja Näkijän tytär Adlibriksessä.

Lisää tästä kirjasta: Vinttikamarissa, Helsingin Sanomat, Nenä kirjassa, Kirsin kirjanurkka ja Booking it some more.

2 kommenttia:

  1. Ihanaa kuulla, että olet tykännyt tästä. Mukavia vinkkejä annat jatkoon :-)!

    Itse en ole toistaiseksi Näkijän tytärtä lukenut, mutta katsotaan pääsenkö siihen syksyllä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Hyviä luettavia kirjoja on niin paljon :)

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...