sunnuntai 19. elokuuta 2012

E. L. James: Fifty Shades Freed - Fifty Shades 3

Julkaistu 2011/2012
Tulossa marraskuussa suomeksi nimellä Fifty Shades - Vapautettu.
579 sivua.

Fifty Shades Freed on brittiläisen E. L. Jamesin eroottisen menestystrilogian päätösosa. Otava on aikaistanut sarjan suomennosten julkaisua ennakkotiedoistaan ja Sidottua onkin jo näkynyt kauppojen hyllyillä. Satutettu ilmestyy jo ensi kuussa ja päätösosa Vapautettu marraskuussa. Vapautetun alkuperäinen aikataulu oli vasta ensi vuoden puolella helmikuussa, joten on hyvä, että sinne asti ei tarvitse fanien odotella. Tämä kuitenkin on yksi tarina jaettuna kolmiin kansiin, niin kirjat on hyvä lukea suhteellisen lähekkäin.

Jopa täällä Luettuja maailmoja -blogissa Fifty Shades on ollut hurjan suosittu. Juttuni avausosasta Fifty Shades of Grey on noussut kuukaudessa kaikkein luetuimmaksi tekstiksi yli 650 klikkauksella ja on jo ohittanut reilusti aiemman pitkäaikaisen ykkösen Becca Fitzpatrickin Silencen.

Ana ja Christian viettävät häämatkaansa Monacon ja Etelä-Ranskan rannikolla ja Ana muistelee heidän kihlaustaan ja häitään. Christianin isä Carrick olisi halunnut heille avioehdon, mutta Christian ei suostunut edes keskustelemaan aiheesta ja Ana opettelee nyt rikkaiden elämäntapaa. Tuhopoltto Christianin serverihuoneessa häiritsee heidän yhteistä aikaansa ja pian pariskunta palaakin takaisin kotiin. Kotona vaarallisia tilanteita tulee eteen lisää, joten Greyitä jahtaava henkilö ei ole luovuttamassa ja yhteenotto on tulossa.

Luin tämän kirjan jo muutama viikko sitten, joten muistikuvat eivät ihan tuoreena ole enää mielessä. Kuitenkin tämä oli ensimmäinen Fifty Shades -kirjoista, jonka jätin hetkeksi kesken ja luin pari muuta kirjaa välissä ennen tämän jatkamista. Avausosan Fifty Shades of Greyn kanssa olin koukussa heti alkulauseista ja valvoin puoli yötä, että sain sen kerralla luettua loppuun asti. Jatkoin myös samantien kakkososaan, mutta Fifty Shades Darker ei enää niin vakuuttanut ja ärsytyskynnys ylittyi muutamissa kohdissa. Usein viimeinen osa on trilogian paras, mutta tällä kertaa niin ei todellakaan ole. Freedin lukeminen oli aikamoista taistelua, kun jo alkuun kyllästyin pariskunnan noin 80-sivuisella häämatkalla.


Juonenkäänteet tuovat mieleen Twilight-sarjan, tosin tämän ei pitäisi olla yllätys, mutta Edwardin ja Bellan tarinan tuntevien on monta kertaa helppo arvata, että mitä on tulossa. Tosin ei James kovin paljon tulevia käänteitään peittele muutenkaan. Kate ja Elliott saavat taas hyvin vähän tilaa tarinassa ja Christianin sisko Miakin löytää kiinnostuksenkohteen, perhepiiristä tottakai, kuten tässä tapana on. Jännitys-juonenpätkää vahvistamalla tarinasta olisi voinut tulla mielenkiintoisempi, mutta sitten olisi Jamesilla pitänyt olla jotain oleellista lisättävää, koska nyt nämä erilliset pienet satunnaishyökkäykset tarinan lomassa olivat hieman outoja.

Anan ja Christianin suhde oli alkuun hyvin kiinnostava, mutta sittemmin kummankin epävarmuus on tehnyt tästäkin tylsäksi käyvää toistoa. Ana ja Christian toistelevat jatkuvasti kuinka upea toinen on, kuinka paljon he tätä rakastavat, kuinka onnekas hän on (ja niin edelleen) ja toinen ei oikein halua uskoa. Christianin mustasukkaisuus, jatkuva Anan vahtiminen ja satunnainen hyvin lapsellinen käytös eivät myöskään auta. Muutaman kerran Ana kyllä näistä suuttuukin, mutta ei ehkä ihan tarpeeksi. Ana kuitenkin on hyvä hahmo siinä, että hän vahvistuu ja haluaa pitää oman päänsä, tosin välillä tämä osoittautuu huonoksi ajatukseksi, kun Christian salailee asioita ja Ana ei yleensä tiedä kaikkea.

Kirjan lopussa on 15-sivuinen epilogi vuodesta 2014, 5-sivuinen Fifty's First Christmas ja 22-sivuinen Meet Fifty Shades, eli ensimmäisen kirjan alku uudelleenkirjoitettuna Christianin näkökulmasta (eli Jamesin versio Stephenie Meyerin Midnight Sunista). Nämä lisät olivat hieman liikaa, ihan kaikkea ei aina tarvitse kirjoittaa auki. Sen verran siirappinen tarina oli jo muutenkin, että tuo onnellisen yhteiselon katsaus muutaman vuoden päähän olisi ollut parempi jättää pois.

Fiilikset sarjasta kokonaisuutena ovat hieman ristiriitaiset. Alkuun pidin tästä paljon, mutta sitten kadotin lukuinnon vähitellen, joten minulle ehkä olisi sopinut paremmin tiivistetympi versio, jossa toistoa olisi karsittu reilusti. Tai sitten pitäisi lukea vain sarjan ykkösosa, Jamesilla ei ihan juttua tunnu riittävän tarinastaan venytetyn trilogian täyttämiseksi. Mutta on tämä silti ehdottomasti lukemisen arvoinen sarja ja sopii ainakin erotiikan ja romantiikan ystäville, muillekin jos aihe kiinnostaa tai haluaa perehtyä tarinaan sen aiheuttaman kohun vuoksi :)

Fifty Shades -trilogia:
 1. Fifty Shades of Grey – 50 Shades - Sidottu (08/2012)
 2. Fifty Shades Darker – 50 Shades - Satutettu (9/2012)
 3. Fifty Shades Freed – 50 Shades - Vapautettu  (11/2012)
Fifty Shades Freed ja Vapautettu Adlibriksessä.

Lisää tästä kirjasta: Aakkosellinen hakemisto.

4 kommenttia:

 1. Kuuntelin tämän teoksen englanninkielisenä äänikirjana, ja täytyy sanoa, että olen kanssasi täysin samaa mieltä siitä, että tarinaa oltaisiin voitu tiivistää ihan reilusti. Olen kuunnellut myös Darkerin, mutta trilogian eka osa on vielä jäänyt väliin, koska se ei ollut saatavilla kirjastossa. Täytyisi varmaan tutustua siihen, jos se olisi hieman parempi, kuten tuossa sanoit.

  Freed oli jokseenkin puuduttava kokemus, vaikka toki pidinkin Anasta.

  VastaaPoista
 2. Olen aivan samaa mieltä, että tarinaa olisi voinut tiivistää, paljon. Minun oli pakko kuitenkin lukea trilogia, koska halusin tietää miten kaikki jatkuu, vaikka välillä se oli todella puuduttava. Minua ärsytti kirjan loppu, kun se oli niin siirappisen täydellinen lapsineen kaikkineen. Cristian ja Ana olivat molemmat välillä raivostuttavia. Ja aluksi ärsyttikin kun Ana vain suostui Cristianin pompotteluun. Ana onneksi kasvaa tarinan aikana jonkin verran ja tekee omia valintojaan, mistä Cristian ei niinkään pidä. Viimeinen osa oli minustakin huonoin, sillä tarina loppui liian siirappisesti, on kuitenkin vaikea sanoa miten olisin odottanut sen loppuvan..

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...