lauantai 4. elokuuta 2012

Cassandra Clare: Clockwork Angel - The Infernal Devices 1

Julkaistu 2010
479 sivua.

Luin viime vuonna Cassandra Claren ensimmäisen trilogian Varjojen kaupungit. Clarella on työn alla nyt kaksi jatko-sarjaa Varjometsästäjien seikkailuista ja hän kirjoittaa näitä sarjojaan vuorotellen. Varjojen kaupunkien neljäs osa, Langenneiden enkelten kaupunki, ilmestyy suomeksi syyskuussa, mutta sitä ennen Clare on kirjoittanut Clockwork Angelin, steampunk-trilogian avausosan.

Clockwork Angel sijoittuu Varjojen kaupunkien maailmaan, mutta 1870-luvun Lontoossa. Tutuista hahmoista mukana on velho Magnus Bane. Clare itse suosittelee, että näitä kirjoja luettaisiin ilmestymisjärjestyksessä mielummin kuin sarja kerrallaan, joten niin minäkin aion tehdä. Clockwork Angel sopii mukaan myös Raijan scifi-haasteeseen, steampunk-kategoriaan.

Tessa Gray on amerikkalainen, mutta tullut Lontooseen veljensä kutsumana. Tessa on kuitenkin kaapattu heti maahan saavuttuaan ja siskokset, jotka häntä pitävät vankina, tuntuvat tietävän Tessasta enemmän kuin hän itse. He nimittäin opettavat ja pakottavat tämän muuttamaan muotoaan haluamakseen henkilöksi tuomalla Tessalle jotain kohdehenkilölle kuuluvaa. Siskokset kertovat, että myös Tessan veli Nate on heidän hallussaan, joten Tessa suostuu kaikkeen veljeään suojellakseen. Kun Tessalle kerrotaan, että häntä valmistellaan pakkoavioliittoon mahtavan Magisterin kanssa, hän vihdoin päättää paeta.

Varjometsästäjä Will Herondale kollegoineen sattuu paikalle juuri sopivasti pelastamaan Tessan ja Tessa päätyy asumaan heidän luokseen Lontoon instituuttiin. Varjometsästäjät ja Tessa alkavat selvitellä Tessan veljen katoamista, tuntemattoman Magisterin arvoitusta ja sitä, että mihin Tessan kaapanneet siskokset tarvitsevat paljon ihmisruumiita. Lisäksi normaalisti vain demonit voivat muuttaa muotoaan, mutta Tessalla ei muita demonien tuntomerkkejä ole, joten hänen taustansa ja perimänsä onkin suuri mysteeri.

Clockwork Angel sisältää Varjometsästäjiä, vampyyreitä ja velhoja 1800-luvun Lontoossa ja mukana on myös erilaisia kellomekanismiin perustuvia vempaimia, mutta ei niistä sen enempää tällä kertaa, koska en halua spoilata juonta. Kuten Claren aiemmassakin trilogiassa, päähenkilöt ovat teini-ikäisiä, mutta heidän osuutensa mysteerien selvittelyssä on suuri, aikuisiakin kuitenkin on auttamassa. Tässä ensimmäisessä osassa esitellään juonen maailmaa ja keskitytään Lontoon instituutin väkeen. Tällä kertaa ei  juurikaan jahdata demoneita tai muita olioita ympäriinsä, loppupuolen taisteluita lukuunottamatta ja juoni onkin mukavan erilainen. Tessan ja Willin oletettu romanssi ei vielä päässyt vauhtiin, mutta jatkossa romantiikkakin lienee luvassa.

Tessan tausta on alusta asti eräs kirjan kiinnostavimpia juonia, sillä tyttö itse on luullut olevansa täysin ihminen ja koska hän on orpo ja vieraassa maassa, niin apua ei ole edes helppo kysyä. Tämä juonikuvio ei vielä tässä trilogian avausosassa ratkea, Tessa pääsee vain hieman alkuun vanhempiensa tekemisien selvittelyssä, joten mieli tekisi lukea jatkoa pian. Alkuperäinen Varjojen kaupungitkin oli aika lailla yhtä juonta kaikkien kolmen kirjan läpi ja kunnollisia ratkaisuja tuli vasta viimeisessä kirjassa, joten nyt osasin odottaakin jutun jäävän aikalailla kesken. Nyt Clare ehkä hieman paremmin sai Clockwork Angeliin omaa tarinaa, vaikka jatkolle jääkin hyvin tilaa. Juoni sinänsä oli hieman ennalta-arvattava, mutta mukavasti Clare oli ainakin yrittänyt tuoda yllättäviä käänteitä mukaan.

Tykkäsin, Clockwork Angel oli minusta Claren aiempia kirjoja parempi, vaikka alkuasetelma onkin aika samantapainen. Ensimmäisen kokeilun perusteella steampunk vaikuttaa tosi kiinnostavalta genreltä, näitä pitää lukea lisää :)

The Shadowhunter Chronicles:

Clockwork Angel Adlibriksessä.

Tämän on lukenut myös Booklovin'.

10 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista. Aivan uusi tuttavuus, laitetaan lukulistalle (joka on järkyttävän pitkä). Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
 2. Nuortenkirjoista pitäville Claren Varjometsästäjät ovat oikein mukavaa vaihtelua vampyyri/enkeli/keiju -tarinoihin.

  VastaaPoista
 3. Luin ihan vasta sarjan ensimmäisen osan ja se oli ihan jännittävä, joskin hyvin selkeä nuortenkirja. Kaverini kuitenkin osti tämän kirjan Tukholmasta englanniksi, ja koska minulla on heikko kohta steampunkille enkä valitettavasti ole saanut tutustutta siihen tarpeeksi, pitäisi ehkä antaa tälle mahdollisuus. Osaatko sanoa, onko tärkeää lukea sarjan kolme edellistä osaa ennen tätä, sen kannalta että pysyisi juonessa mukana?

  VastaaPoista
 4. Clockwork Angel on kyllä ihan oma tarinansa ja lukija perehdytetään hyvin maailmaan Tessan mukana, joten ei välttämättä tarvitse lukea noita aiempia tätä varten. Juonissa on yhteistä lähtöasetelma ja joitain samoja sukuja on mukana, mutta mitään oleellista ei jää puuttumaan jos hyppää suoraan tästä mukaan. Saa sitten nähdä miten jatkon kanssa on, jos Varjojen kaupunkien osat 4-6 on parempi lukea näiden Infernal Devices -kirjojen väleissä...

  Jos pidit Luukaupungista, niin sitten kyllä kannattaa lukea osat 2 ja 3. Tarina saa päätöksensä vasta tuossa trilogian viimeisessä osassa ja ensimmäiset kaksi ovat melko keskeneräisiä yksinään.

  VastaaPoista
 5. Olen kyllä ajatellut lukea sarjan muutkin osat mutta lähikirjastossa ei ole parhaillaan seuraavaa osaa saatavilla. Kirja oli mukavaa kevyttä, nopeaa lukemista jonka sain luettua päivässä läpi. Ihan kivaa vaihtelua kaiken sen raskaamman fantasian jälkeen mitä yleensä luen. :)

  VastaaPoista
 6. Mulla tuli hankittua nämä omaan hyllyyn, vaikka hyvin olisi kirjastostakin voinut luettavaksi hakea. Mutta lainakirjat yleensä menevät lukujonossa omien edelle palautusdeadlinellaan, joten nämä ovat saaneet odotella vuoroaan jonkin aikaa jo.

  VastaaPoista
 7. Onko tietoa tuleeko tuota prinssi prinsessa trilogiaa suomeksi? Ja koska 5 osa varjojen kaupungeista tulisi?

  VastaaPoista
 8. En voinut olla huomaamatta miten Varjojen kaupungit -sarjaa kutsuttiin trilogiaksi, vaikka osia on 6... Anteeksi pilkun viilaus, mutta asia häiritsi.
  Itse olen suuri Varjojen kaupungit fani ja odotan elokuvaa:)) <3
  Olisi kyllä tosi tosi ihanaa jos Clockwork Angel ja sarjan muut osat suomennettaisiin:) Sitä odotellessa:)

  VastaaPoista
 9. Varjojen kaupungit oli ensin tarkoitus olla trilogia, mutta kirjailija päätti jatkaa sitä vielä kolmen kirjan verran. Näin ollen se koostuu kahdesta trilogiasta.

  VastaaPoista
 10. Heii tietääkö kukaan onko tätä trilogiaa suomennettu vieläkään? :)

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...