Julkaistu 2008, suomennos 2010
Pokkari 463 sivua.
Anna Godbersen jätti tarinansa aikalailla kesken Huumaa-sarjan ykkösosassa lokakuulle 1899. Juoruja jatkaa juttua joulukuulta uuteenvuoteen, joten tästä on aika vaikea kirjoittaa ilman juonipaljastuksia ensimmäisestä osasta.
Penelope Hayes on tehnyt parhaansa vallatakseen Elizabeth Hollandin seurapiireihin jättämän aukon. Hän esittää kilttiä ja kuuliaista ja paljastaa todellisen juonittelevan luontonsa vain lähimmälle ystävälleen. Penelopen tähtäimessä on edelleen saada vallattua Henry Schoonmaker omakseen keinolla millä hyvänsä. Diana Holland on myös rakastunut Henryyn ja tässä tapauksessa tunteet ovat molemminpuolisia. Hollandien tukala rahatilanne alkaa vähitellen olla tiedossa yleisesti ja Diana saa pieniä tilaisuuksia tienata hieman.
Henryyn Elizabethin kohtalo on vaikuttanut rankasti ja hän haluaa pysytellä Dianasta erossa Elizabethiin vedoten ja Dianan parasta ajatellen. Tämä avaa tilaisuutta Penelopelle, vaikkei hän Henryn ja Dianan tunteista tiedäkään. Entinen Hollandien palvelijatar Lina on saanut sen verran rahaa, että hän asuu hienossa hotellissa ja opettelee seurapiirineitokaiseksi. Edessä on kova työ, kalliisiin vaatteisiin, tarvikkeisiin, asumiseen ja niin edelleen tuhlaamalla rahat on pian kulutettu, joten Linan pitää keksiä jokin uusi tienauskeino. Hienoston sisäpiireihin ei myöskään noin vain ulkopuolinen pääse, joten sekin vaatii suunnittelua.
Juoruja jatkaa sarjan ykkösosan viitoittamalla tiellä ja samanlaisissa juonittelujen ja suhdekiemuroiden sopassa New Yorkissa kulta-ajan (Gilded Age) lopulla. Piristävä sarja on siksi, että yleensä tämäntyyppiset sijoittuvat Lontoon tai Pariisin seurapiireihin, joten 1800-luvun lopun New Yorkista on mukavampi lukea vaihteeksi. Mukana on vanhoja hollantilaisia sukuja ja todellisia historiallisia nimiä, kuten Vanderbilt ja Astor. New Yorkin historia olisikin mielenkiintoista luettavaa, kaupunki kulki New Amsterdamin nimellä vain 50 vuotta 1600-luvulla, mutta hollantilaisten vaikutus ainakin ylimmissä piireissä on ilmeisesti kestänyt paljon pidempään. Harmi kyllä Godbersen keskittyy ihmissuhteisiin niin vahvasti, että tapahtumapaikka jää melkein unohduksiin.
Godbersen aloittaa hienosti kappaleensa aina katkelmilla aiheenseen sopivista 1899-vuoden lehdistä tai kirjoista ja nämä tuovat tarvittavaa ajankuvausta mukaan tarinaan. Jutuissa ei sinänsä ole mitään mullistavaa ja jotkut ovat jopa otteita juorupalstoilta sarjan päähenkilöistä, mutta pikkutekstit saavat hyvin kirjan fiiliksen kohdilleen ja tuovat lisäväriä tarinaan. Juoni keskittyy vahvasti huhuihin, juoruihin, salaisuuksiin ja romantiikkaan. Käänteitä on taas tälläkin kertaa yllinkyllin - hieman vähempikin riittäisi - ja Godbersen lopettaa tarinansa hyvin dramaattiseen kohtaan, joka saa innolla odottamaan jatkoa. Juoruja on hieno viihdekirja kunhan sitä ei ota liian vakavasti, vaan asennoituu nauttimaan 5. avenuen hienostokartanoista, upeista puvuista ja seurapiirijuhlista.
The Luxe - Huumaa-sarja:
- Rumors (2008) - Juoruja (2010)
Lisää Juoruista: Lukuisa, Humisevalla harjulla, Le Masque Rouge ja Sananen kirjasta.
Minä olen lukenut koko sarjan ja tykkäsin kyllä! Rakastan historiallista romantiikkaa :D Ja kannet miellyttävät silmää, sopivat hyvin kirjaan :)
VastaaPoistaMinä pidin Huumaa-sarjasta todella paljon, mielenkiintoinen tapahtumapaikka ja -aika, sekä mitä sekavammat suhdekoukerot, ihanaa hömppää! :) Toisaalta koko sarjan luettuani ajattelin, että tarina olisi toisaalta voinut rajoittua vain ensimäiseen huuma kirjaan, itse en pitänyt varsinkin viimeisten kahden kirjojen kaikista juonenkäänteistä, mutta aivan kiva näinkin. :)
VastaaPoistaKannet ovat kyllä kivat, hyvin perinteiset historiallisen romantiikan kirjoille, mutta kansien takia minäkin ensimmäisen näistä löysin luettavaksi :)
VastaaPoistaTässä sarjassa ehkä näkyy se, että Godbersen on ollut ensikertalainen juonta suunnittellessaan, niin mukaan on tullut hieman liikaa tekemällä tehtyjä suhdekoukeroita ja ongelmia rakastavaisten tielle. Mutta tosi hyvää viihdettä kyllä silti.