lauantai 7. huhtikuuta 2012

Anna Godbersen: Huumaa - Huumaa 1

The Luxe
Julkaistu 2007, suomennos 2009
Pokkari 472 sivua.

Anna Godbersenin esikoinen Huumaa aloittaa samaa nimä kantavan sarjan, joka kertoo New Yorkin vaikutusvaltaisista seurapiireistä 1800- ja 1900-lukujen taitteessa. Päähenkilöinä seurattavia nuoria neitokaisia on 4 kuten kirjojakin, vanhan ja arvostetun suvun tytär Elizabeth Holland ja tämän pikkusisko Diana, varakkaan nousukasperheen Penelope Hayes sekä Hollandin perheen palvelustyttö Lina Broud, jolla on suuria haaveita.

Vuonna 1899 18-vuotias, vasta Ranskasta palannut Elizabeth on seurapiirien suosikki. Paljon on kuitenkin tapahtunut hänen poissaollessaan ja Elizabeth ei ole heti alkuun ollenkaan kärryillä tilanteesta. Hänen paras ystävänsä Penelope on rakastunut ja Elizabethin oma perhe on köyhtynyt huomattavasti isän kuoltua. Hollandit ja Schoonmakerit sopivat lapsiltaan sen enempää kyselemättä Elizabethin ja Henry Schoonmakerin naimakaupasta. Kumpikaan tulevista puolisoista ei ole asiasta kovinkaan innostunut, Elizabeth siksi, että hän on ihastunut ja viettää yönsä perheensä ajurin Willin kanssa ja Henry siksi, että hän ei ole vielä valmis vakiintumaan. Kun Penelope saa julmalla tavalla kuulla tulevista häistä hän lähtee kostoretkelle, koska Henry on hänen rakastajansa. Apuja hän saa Linalta, joka taas on rakastunut Williin.

Henkilöt kehittyvät hieman juonen edetessä eivätkä ole ihan mustavalkoisia. Elizabeth on kiltti, puhtoinen ja tottelevainen seurapiirityttö, mutta hänelläkin on salaisuutensa. Nuorempi Diana taas yrittää avoimemmin kapinoida aikakauden rooleja vastaan. Penelopesta kehittyy tarinan juonitteleva pääpahis ja hänen tekemisiään onkin oikein hauska seurata. Mutta on Penelopella ne kiltteyden hetkensä. Lina ahnehtii työnantajiensa elämää eikä suostu alistumaan siskonsa tavoin palvelijan rooliin vaan tavoittelee paljon enempää. Miehistä Henry on alkuun aika perinteinen villi ja välinpitämätön poikamies, mutta rakkaus muuttaa häntäkin hieman. Will ei paljoa omaa aikaa tarinasta saa, mutta hänet kuvataan kilttinä, mukavana ja luotettavana apulaisena.

Kantavana voimana sarjassa tuntuvat olevan äärimmäisen hankalat ja solmussa olevat rakkaussuhteet. Kaikki ovat rakastuneita johonkin ja yleensä aivan väärään henkilöön, joka aiheuttaa paljon ongelmia. Esikoisteokselle voi hieman antaa anteeksi juonen suhteen, mutta minun mieleeni näitä suhdesolmuja on jo hieman liikaakin. Aikakausi olisi niin herkullinen, että siitä pitäisi riittää tarinaan enemmänkin sisältöä, ilman näitä kaikkia turhia rakkaussotkuja. Godbersen kirjoittaa kuitenkin hyvin mukaansatempaavasti, mutta myös hieman saippuaoopperamaisesti. Upposin tähän niin täydellisesti, että ensimmäisellä lukukerralla loppuun päästyäni olin hyvin pettynyt kun tarina jäikin hyvin aikalailla kesken ja jännään kohtaan. Silloin päätin, että näitä en enempää lue ennen kuin kaikki osat ovat saatavilla. Nyt sitten olisi vihdoin hyvä aika saattaa tämä luku-urakka päätökseen :)

The Luxe - Huumaa-sarja:
  1. The Luxe (2007) - Huumaa (2009)
Anna Godbersen Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista, että näit henkilöissä muutoksia tarinan edetessä. Minähän näin asian päinvastoin, mutta taidat kyllä olla oikeassa, eivät he täysin samanlaisina pysyneet koko ajan. Ärtymykseni tylsien juonikuvioiden suhteen ei ilmeisesti antanut minun nähdä mitään hyvää kirjassa :)

    VastaaPoista
  2. Heh, kyllähän ne juonipyöritykset esikoiskirjailijalla menivät hieman yli, mutta silti tykästyin näihin hahmoihin (no, ainakin muutamaan heistä) ja Godbersenin uusi sarja vaikuttaa vielä paremmalta.

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...