keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Anna Godbersen: Hehkua - Huumaa 4

Splendor - A Luxe Novel
Julkaistu 2009, suomennos 2011
Pokkari 428 sivua.

Anna Godbersenin neljää nuorta seurapiirineitokaista seurannut Huumaa-sarja on edennyt päätösosaansa. Hehkua-kirjassa seikkaillaan New Yorkin lisäksi Havannassa Kuubassa ja ajankohtana on heinäkuu vuonna 1900. Kyseessä kun on jatkuvajuoninen sarja, niin tämä juttu sisältää pakostakin jotain juonipaljastuksia aiemmista osista vaikka yritänkin olla varovainen.

Miehistä Henry ja Teddy ovat lähteneet tekemään jotain merkittävää ja Leland on oleskellut Euroopassa, joten New Yorkissa on tytöillä ollut hieman tylsää. Diana on päässyt seikkailemaan enemmänkin, mutta viettää nyt aikaa Havannassa, koska hän on kuullut Henryn olevan siellä. Henry itse on hyvin pettynyt, koska hänen isänsä onnistui estämään suunnitelmat ja toimittamaan Henryn hyvään turvaan Kuubaan. Lina, joka käyttää nykyään nimeä Carolina odottaa malttamattomana Lelandin paluuta takaisin kotiin ja on jopa järjestänyt itsensä lähes naapuriksi voidakseen seurata tämän talon tapahtumia suoraan.

Yksinäinen Penelope löytää uuden ihastuksen kohteen eurooppalaisesta prinssistä, joka on New Yorkissa vierailulla. Ihailua ja huomiota kaipaava Penelope voisi olla jopa valmis unohtamaan Henryn näin hyvästä saaliista. Elizabeth on asettunut aloilleen suhteellisen tyytyväisenä, mutta kun Hollandin perheen isästä ja tämän kuolemasta alkaa paljastua yllättäviä seikkoja, Elizabethin elämä ja menneet tapahtumat näyttäytyvätkin aivan uudessa valossa.

Hehkua oli siitä mukava päätösosa, että siinä aika hyvin ratkotaan avoimet asiat, mutta lisäbonuksena on myös yllätys, joka vaikutttaa myös aiempien kirjojen tapahtumiin ja saa näkemään niitä eri tavalla. Godbersen on kyllä jo aiemmissa kirjoissa antanut pieniä vinkkejä tähän suuntaan, joten tarkoille lukijoille tämä käänne ei tule ihan kulman takaa. Siitä, että oliko tuo koukku hyvä vai ei en oikein osaa sanoa... Minulla kävin niin, että olin aiemmin aavistellut jotain tähän suuntaan (kirja 2), mutta sitten hylännyt teorian myöhemmin (kirja 3) kun tarina tuntui vievän eri suuntaan. Mutta onhan se hyvä, että asiat vihdoin selvisivät :)

Godbersen ei ole kovin hellävarainen tarinansa hahmojen kanssa, vaan nämä laitetaan käymään läpi kaikenmoisia kärsimyksiä. Kukaan ei taida selvitä kokonaan onnellisena tämän sarjan läpi. Sama meno jatkuu nyt Hehkua-juonessa ja hairahduksista on maksettava oma hintansa. Aiemmin harmittanut henkilöiden selkärangattomuus - varsinkin miesten kohdalla - korjautuu nyt hieman, mutta vain jonkun hahmon kohdalla. On silti kiva nähdä tätä käännöstä mukana tarinassa. Huumaa-sarja on takuuhyvää viihdettä kun tekee mieli jotain kevyttä luettavaa, juonitteluja, skandaaleja ja pakoa todellisuudesta menneen maailman seurapiireihin.

The Luxe - Huumaa-sarja:
 1. Splendor (2009) - Hehkua (2011)
Tämä kirja Adlibriksessä.

6 kommenttia:

 1. Luitpa koko sarjan nopeasti. :) Arvioidesi perusteella odotan sarjan lukemista.

  VastaaPoista
 2. Taisi itseasissa mennä hieman liian nopeasti... Tuli nimittäin jo sellainen Huumaa-ähky, että olisin varmaan hieman enemmän nauttinut näistä tarinoista pienillä lukuväleillä :)

  VastaaPoista
 3. HUOM! MUUT LUKIJAT: SIS: JUONIPALJASTUKSIA!
  Noniin sait luettua koko sarjan :) Mitäs mieltä olet kannattiko kirjoittaa neljä kirjaa vai olisiko kannattanut tyytyä yhteen?
  Minä en osaa päättää, pidin Will:istä kovasti ja siksi voit varmaan arvata tunteeni. Pidän myös Elizabethista hyvin paljon, mutta vaikka hänelle kirjoitettiin onnellinen loppu, ei se silti ollut täysin onnellinen mielestäni. Diana on myös ihana ja kiehtova hahmo, joka mielestäni parani koko sarjan ajan...MUTTA minä olisin oikeasti halunnut että hänen ja Henryn juttu olisi onnistunut ihan molempien takia ja sitten siitä tehtiin mikä tehtiin....minusta se oli ehkä se koko tarinan lannistavin asia. Henrykin jätettiin vähän niinkuin tyhjänpäälle lopussa. Linan kohtaloonkaan en ollut muistaakseni oikein tyytyväinen... Heh, täytyy kait myöntää että haluaisin kaiken olevan aina niin ruusuista ja onnellista loppua täynnä, vaikka ei se tarjoa aina hyvää tarinaa...mutta olisin toivonut onnellisempaa loppua kyllä. Mutta ihana hömppä sarja silti :)

  VastaaPoista
 4. *Varoitus - Juonipaljastuksia!*

  Niin, ehkä se neljä oli vähän liikaa. Tuntui välillä, että juonikäänteet oli niin keksimällä keksitty jutun jatkamiseksi, eli vähemmälläkin olisi pärjännyt. Minä myös pidin Willistä paljon, vaikka henkilönä hän jäi hieman tyhjäksi - hänessä ei kauheasti muuta sisältöä ollut kuin rakkaus Elizabethiin. Se kuolema oli shokki ja minäkään en Elizabethin loppuun ollut ihan tyytyväinen, ei tuntunut niin vahvalle se suhde kuitenkaan.

  Godbersen taisi vaan haluta antaa kaikille ansionsa mukaan ja siksi Elizabethille piti keksiä uusi rakkaus. Henrystä en niin pitänyt, joten hän sai aivan ansionsa mukaan :) Linan loppu oli myös ihan hyvä, minua aina harmitti se, kuinka Lina ei varakkaanakaan huomioinut sisartaan ollenkaan. Dianasta olisi ollut kiva kuulla hieman enemmän, että mitä sitten tapahtui...

  Mutta joo, hyvä sarja ja kiva kun kaiken ei aina tarvitse loppua onnellisesti.

  VastaaPoista
 5. Minä olen pitänyt kovasti tämän sarjan kepeydestä ja runsaista juonenkäänteistä. Tämä viimeinen odottelee vielä lukematta kirjahyllyssä ja tämä arvostelusi antoi juuri oikeanlaista innostusta tarttumaan siihen vihdoin! :)

  VastaaPoista
 6. Ei ainakaan käy tylsäksi Godbersenin sankarittarien elämä! Minäkin luen yleensä fiiliksen mukaan ja inspiraatioita monesti löytyy muiden blogeista, mutta tämän sarjan kanssa innoittajana oli kirjaston eräpäivä :)

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...