maanantai 23. tammikuuta 2012

Anna Godbersen: Jazztyttö peilaa - Jazztyttö peilaa 1

Bright Young Things
Julkaistu 2010, suomennos 2011
402 sivua.

Jazztyttö peilaa aloittaa uuden Anna Godbersenin sarjan ja ilmeisesti kyseessä on trilogia. Kutsun sarjaa nyt myös nimellä Jazztyttö peilaa, kun ei sille muutakaan suomenkielistä nimeä taida olla. Minulla on vielä tuo edellinen Huumaa-sarja kesken, kun ensimmäisen osan luettuani hoksasin, että tarina jää aikalailla kesken ja minulle sopii paremmin lukea kaikki osat suht putkeen. Mutta päätin kuitenkin nyt jo kokeilla tätä uudempaa, jos vaikka tämä jutun kirjoittaminen auttaisi pitämään tapahtumia mielessä jatkoa odotellessa :)

Nyt ollaan 1920-luvun viimeisessä kesässä ja sarja alkaa toukokuusta 1929 kun nousukausi vetelee viimeisiään ennen lokakuun suurta romahdusta. Seurattavia päähenkilöitä on kolme: Cordelia, Letty ja Astrid. Kesä on kuuma, hameet & hiukset lyhyitä ja kieltolaki ja siten myös salakapakat voimissaan. Prologissa Godbersen paljastaa, että ennen vuosikymmenen vaihdetta yksi tytöistä tulee kuuluisaksi, yksi kuolee ja yksi menee naimisiin.

Cordelia ja Letty pakenevat kotoaan Ohiosta junalla New Yorkiin, Letty päästäkseen esiintymään ja Cordelia löytääkseen isänsä, kuuluisan viinatrokarin. Siellä heidän tiensä eroavat ja kumpikin yrittää itse löytää oman paikkansa. Cordealia tutustuu Astridiin, varakkaan uusperheen tyttäreen, jolla on täydellisen ulkokuoren alla omat ongelmansa. Kiinnostavia miehiä riittää kaikille tytöille, mutta kaikissa suhteissa on omat ongelmansa, joita pitää ratkoa.

Godbersen kuljettaa päähenkilöitään ympäri 1920-luvun New Yorkia Long Islandin kartanoilta ja golfklubeilta salakapakoihin ja keskustan nuhjuisiin pikkukämppiin. Kaikilla on omat tarinansa eikä elämä ajanjaksosta huolimatta ole pelkkää juhlaa, myös vaikeuksia ja haasteita riitää. Lukija tietysti tietää, että iloista menoa jatkuu vain muutama kuukausi ennen suurta pörssiromahdusta ja pitkää lamaa.

Pidän Godbersenin kirjoitustyylistä, kirjojen keskenjäämisestä huolimatta. Juoneen on helppo uppoutua mukaan ja kiinnostuin aika nopeasti hahmoista ja heidän kohtaloistaan. 1920-luku on minusta myös hyvin mielenkiintoinen aikakausi ja sinne sijoittuvia tarinoita on aina mukava lukea. Tarina myös sisältää hyviä ylläreitä, joten tässä on kaikki palikat kohdallaan mukavaksi kevyeksi romanttiseksi viihteeksi. Ja juoni tottakai jää sopivasti kesken, eli seuraavaa osaa odotellessa...

Bright Young Things - Jazztyttö peilaa
 1. Bright Young Things (2010) - Jazztyttö peilaa
 2. Beautiful Days (2011)  - Ihania päiviä (08/2012)
 3. The Lucky Ones (2H/2012)
Anna Godbersen Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

Lisää tästä kirjasta: Kirjakammari, Day after another ja Vaatekaapin kätköissä

5 kommenttia:

 1. Olen vallan ihastunut näihin Godbersenin kirjoihin :). Kuuntelen äänikirjoja ja odotan innolla, että tuo jazztyttö saadaan äänitettyä.

  Tänään saan luultavasti käsiini tuon Erheitä-kirjan. Viime viikonloppu menikin Huumaa ja Juorujen parissa ;-D.

  Käytän sokeuteni vuoksi Celia-kirjastoa, jonka nettisivut on osoitteessa http://www.celia.fi

  Ne tosin hyväksyy asiakkaiksi vain näkövammaisia ja muita lukemisesteisiä.
  Ihan kohtuu hyvät äänikirjavalikoimat siellä kuitenkin on. Tosin tuotantoajat välillä venyy kohtuuttomiksi.
  Kirjoja voi siis netinkautta varata ja myös lainata ja posti kuljettaa ne asiakkaalle. Eli yksi cd per kirja.

  Nykyään voi myös suoratoistona netin kautta kuunnella, mutta itse en sitä ainakaan toistaiseksi suosi.

  VastaaPoista
 2. Godbersenin kirjoitustyyli on kyllä hyvä ja ehkä parhaimmillan juuri noin isompina annoksina, sarja kerrallaan :)

  Lukeminen on niin kiva harrastus, että on hienoa ettei näkövammaisuus tai muu vastaava ole enää nykyään este kirjoista nauttimiselle!

  VastaaPoista
 3. Tästäkin minä pidin oikein kovasti, ehkä jopa enemmän kuin Huuma-sarjasta!! Ainakin nyt näin ensimäinen kirja lupailee paljon mielenkiintoisia juonenkäänteitä. Mielestäni yhdysvalloissa tämä kulkee Young bright things eli YBT-trilogian nimellä.

  VastaaPoista
 4. Joo minustakin tämä vaikuttaa paremmalta kuin Huumaa ja tykkäsin tästä avauksesta paljon. Godbersen on selkeästi ottanut opikseen :)

  Piti ihan tarkistaa tuo nimi ja kirjailijan sivuilla on Bright Young Things:
  http://www.annagodbersen.com/bright_young_things/

  VastaaPoista
 5. Huomasin kaupassa alennuksessa toisen osan tätä sarjaa ja vaikutti sen verran mielenkiintoiselta tapahtuma-aikansa ansiosta, että laitoin nimen muistan. Hyvä, että kerroit juonen jäävän vähän kesken, joten voin odotella rauhassa kolmannen kirjan ilmestymistä ennen tähän tutustumista. :D Lukemattomia kirjoja nimittäin riittää muutenkin.

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...