sunnuntai 8. tammikuuta 2012

George R. R. Martin: A Game of Thrones - A Song of Ice and Fire 1

Valtaistuinpeli - Tulen ja jään laulu 1
Julkaistu 1996, suomennos 2003
694 sivua.

Tämä Tulen ja jään laulun sarjan ykkösosa on majaillut hyllyssäni jo pitkään, lukuvuoroaan odottamassa. Yleensä vaan kevyitä pokkareita on niin paljon mukavampi lukea kuin näitä tiiliskivi-kovakantisia, että tulee näköjään aina valittua jotain muuta kuin näitä painavia opuksia seuraavaksi luettavaksi. Nyt sitten kun tästä tehty tv-sarja on vihdoin alkamassa ensi viikolla YLE:llä, oli viimein pakko lukea tämä ensimmäinen osa, että ehtii vielä ennen tv-sarjaa.

Suomenkielinen kansi ei houkutellut yhtään ja muutenkin halusin lukea nämä englanniksi, vaikka se hieman hitaampaa yleensä onkin. Toivottavasti julkaisevat nämä osat suomeksi nyt tv-sarjan myötä uusilla, kiinnostavimmilla kansilla. Nykyiset karsivat mielestäni lukijakuntaa ihan turhaan (tosin tuo tv-sarjakin auttanee tähän).

Valtaistuinpeli kertoo usean suvun valtataistelusta eurooppalaista keskiaikaa muistuttavassa Westerosissa. Tarinaa kuullaan usean eri kertojan näkökulmasta ja pääjuonia on kolme, jotka vielä tässä ensimmäisessä osassa ovat varsin itsenäisiä. Eddard (Ned) Stark auttoi 15 vuotta aiemmin ystävänsä Robert Baratheonin kuninkaaksi. Nyt valtakunnan kakkosmies on kuollut ja kuningas tarjoaa Eddardille tätä vastuullista roolia. Eddard omista syistään päättää hyväksyä vastuut ja muuttaa pääkaupunkiin ottaen mukaan 2 tytärtään, jättäen vaimonsa ja poikansa pitämään huolta heidän kodistaan Talvivaarasta.

Eddardin äpäräpoika Jon lähtee pohjoisen Muurille, joka suojelee valtiota toisen puolen erikoisilta asukeilta. Daenerys on vanhan, murhatun kuninkaan tytär ja veljensä kanssa lohikäärmeistä polveutuvan sukunsa viimeisiä edustajia. Veli naittaa hänet 13-vuotiaana barbaarijohtajalle vaihtokaupassa sotajoukosta, joka voisi voittaa hänelle isänsä valtaistuimen takaisin.

Suvut ja hovin juonittelut tuovat mieleen brittiläisen Ruusujen sodan, joten tapahtumia ja juonenkäänteitä riitää. Tausta on tosiaan kuin keskiaikainen Britannia, maagisin maustein, jotka tosin ovat hyvin pienessä osassa vielä nyt sarjan alussa ainakin. Martin kuvaa hahmonsa niin hyvin, että heidän tekemisiään ja päätöksiään on helppo ennakoida, kun henkilöt oppii tuntemaan. Tämä hieman vähentää yllätyksellisyyttä, mutta ei vie tarinasta yhtään sen vetovoimaa. Henkilöillä on omat vikansa ja monesti juuri nämä luonteenpiirteet aiheuttavatkin isoja ongelmia heille, heidän läheisilleen ja välillä jopa koko valtiolle.

Alkuun tuntui kuin tarinaan hypättäisiin ihan keskelle mukaan, mutta niin se meneekin. Martin on pohjustanut sarjansa hienolla historialla, josta saadaan väläyksiä tarinan edetessä. Enemmänkin kyllä näistä menneistä lukisin mielelläni. Kirjan loppu jättää asiat aika tavalla auki, joten pitää jatkaa seuraavaan osaan, että saa tietää miten sitten kävi. Tosin nyt on niin hyvä teos kyseessä, että tuskin kovin moni näiden lukemista ekaan osaan jättäisi muutenkaan. Eli nyt oli kirja juuri minun makuuni, mutta silti ihan heti en kuitenkaan seuraavaan osaan jatka, kun sen verran tekemistä on näissä tiiliskivissä, että jotain kevyempää pitää ottaa väliin.

A Song of Ice and Fire - Tulen ja jään laulu:
 1. A Game of Thrones (1996) - Valtaistuinpeli (2003)
 2. A Clash of Kings (1998) - Kuninkaiden koitos (2004
 3. A Storm of Swords (2000) - Miekkamyrsky (I: 2005 & II: 2006)
 4. A Feast of Crows (2005) - Korppien kestit (2007)
 5. A Dance with Dragons (2011)
 6. The Winds of Winter (TBA)
 7. A Dream of Spring (TBA)
George R. R. Martin Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

Lisää tästä kirjasta: Morren maailma, Sallan lukupäiväkirja, Booksy, Vinttikamarissa ja Kirjapinot.

10 kommenttia:

 1. Hih, ehdit juuri ajoissa! Odottelen tätä sarjaa suuremmalla innoilla kuin mitään telkkariohjelmaa vuosiin.

  Henkilöt tosiaan ovat mukavasti moniulotteisia.

  VastaaPoista
 2. Sain tämän kirjan englanninkielisen version joululahjaksi ystävältäni ja nyt tuon arvostelusi luettuani tartun siihen mielenkiinnolla. En kyllä ehdi ennen TV-sarjaa, pitää varmaan tallentaa se, jottei kaikki paljastu ennalta. On kuitenkin kiva lukea kirja ensin ja vasta sitten katsoa, miten muut ovat sen visualisoineet :)

  VastaaPoista
 3. Lainasin ekan osan jo aikaa sitten ja jouduin jo lisää aikaa varaamaan kirjalle, koska lukeminen tökkii ja pahasti. 700 sivusta, olen saanut jo luettua 400, mutta tökkii. Pidän enemmän sarjasta, joka mukailee aika tarkasti kirjaa.

  VastaaPoista
 4. Tv-sarja näyttää ainakin pätkien perusteella tosi hienolta, enää pari päivää odotusta :)

  Ja kun tällä kertaa pitäisi mennä tosiaan ihan kirjan mukaan tuon sarjankin juonen niin kyllähän se spoilaa kirjaa hieman. Mutta en tiedä haittaako tuo kun on hyvin tehty sarja, niin samahan se toisaalta on siinä kokea juoni ekaa kertaa.

  Mullakin oli alkuun hieman hitaampaa tuo lukeminen kun kaikki oli uutta, henkilöitä tosi paljon ja Martin pysähtyy välillä tosi tarkkaan kuvailemaan jotain yksityiskohtia. Mutta olin varannut etukäteen tuon viime viikon pitkän viikonlopun tälle kirjalle ja hyvin meni kahdessa päivässä kun vauhtiin pääsi.

  VastaaPoista
 5. Minun on pakko sanoa tv-sarjasta sen verran (olen nähnyt sen useaan kertaan ja pidin hyvin paljon), että vaikka se onkin erinomaisesti (!) tehty, niin yksi perusjuoni, joka kulkee koko kirjasarjan läpi, on jätetty tv-sarjasta ykköskaudella pois jostain syystä. Samoin joitain hahmoja on muutettu, joitakin laimennettu. Kirja on aivan eri luokkaa hahmojen kuvauksessa. Olen iloinen, että sait luettua sen ennen tv-sarjan alkua :)

  VastaaPoista
 6. Hyvä tietää etukäteen, että kuitenkin hieman erilainen tv-sarja odotettavissa :)

  Muistan lukeneeni jostain aiemmin True Bloodin suhteen, että sen sanottiin olevan 50% Alan Ballia ja 50% Charlaine Harrisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdin jo tuolla marjiksen blogin puolella kysellä tästä sarjasta, kunnes huomasin, että sinähän oletkin tästä jo kirjoitellut, kiva! :)

   Kun eka jakso tv-sarjasta on nyt näytetty, niin mitä mieltä olit? Minkälainen oli verrattuna tähän kirjaan? Minä pidin kovasti ainakin tuosta ekasta jaksosta (tuli mieleen Tudors-tv-sarja, yhtä paljon väkivaltaa, seksiä ja juonittelua ;). En siis itse ole vielä aloittanut lukemaan tätä Martinin kirjasarjaa, mutta kiinnostaa kyllä erittäin paljon...

   Poista
 7. Raija & muut sekä tv-sarjaa pidemmälle katsoneet että kirjoja enemmän lukeneet osaavat ehkä kommentoida paremmin, mutta minusta tuo Game of Thrones näytti tosi hienolta ja juoni oli aika hyvin kirjan mukainen. Tietysti aina lukiessa jokainen näkee asiat mielessään hieman eri lailla, mutta minä olin tosi tyytyväinen siihen miten ne oli tv:ssä esitetty. Tästä taitaa nopeasti tulla tämänhetken suosikkisarjani!

  Kannattaa ehdottomasti lukea kirjojakin, ovat tosi hyvin & koukuttavasti kirjoitettuja. Niihin vaan pitää varata hieman aikaa kun sivuja riittää :)

  VastaaPoista
 8. Katsoin Game of Thrones-sarjan tv:stä ja päätin, että kirjat on ostettava.Tuli mieleeni... että jos olet paksujen kirjojen ystävä ja pitkät seikkailut kiinnostavat voisit lukea seuraavan kirjasarjan Diana Gabaldonin Matkantekijä -sarja. Sarjaan kuuluu muistaakseni seitsemän kirjaa, joista lyhin on n. 800 sivua. Kysymys on aikamatkasta 1700-luvulle. Nuori nainen joutuu skottilaisten keskelle sodan kynnyksellä, ja siitä alkaa unohtumaton, myöskin väkivaltainen rakkaustarina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin ajateltu :) Olen ennen blogiaikaa lukenut tuosta Gabaldonin sarjasta kolme ensimmäistä osaa ja loputkin ovat hyllyssä lukuvuoroaan odottamassa. Pidin noista kolmesta paljon, joten oikeaan osui suosituksesi.

   Luettavaa on vaan niin paljon, että nuo ovat joutuneet odottelemaan ihan liian kauan jo, mutta ehkä sitten kesälomalla vihdoin olisi niiden vuoro...

   Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...