sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Patrick Rothfuss: Tuulen nimi - Kuninkaansurmaajan kronikka 1

The Name of the Wind - The Kingkiller Chronicle 1
Julkaistu 2007, suomennos 2010
649 sivua.

Patrick Rothfuss ei todellakaan tunnu esikoiskirjailijalta. Niin hienosti ja kauniisti hän fantasiatarinaansa kuljettaa. Kunikaansurmaajan kronikat -sarja tapahtuu kahdella aikajanalla. Majataloon saapuva Kronikoitsija haluaa kuulla nuoren isännän legendaarisen elämäntarinan ja tuntemattomuudessa piilotteleva isäntä Kvothe suostuu, sanoen, että tarinan kertomiseen tulee menemään kolme päivää. Tuulen nimi kertoo ensimmäisen päivän osuuden, Kvothen matkan lapsuudesta yliopistoon.

Kvothe syntyi kiertelevien esiintyjien seurueeseen. Hän oli jo pienenä innokas oppimaan kaiken mahdollisen ja sai ensimmäisen oikean opettajansa kun arkanisti Abenthy liittyi heidän seuraansa. Abenthy opetti Kvothelle paljon enemmän kuin mitä tämän ikävuodet olisivat edellyttäneet ja sai herätettyä myös kiinnostuksen Yliopistoa kohtaan. Abenthyn jätettyä seurueen sitä kohtasi pian suuri tuho ja Kvothea ajaa sen jälkeen halu löytää perheensä surmaaja.

Rothfuss, kuten myös hänen hahmonsa, on mielettömän hieno tarinankertoja. Juoni etenee aika hitaasti ja verkkaisesti, mutta tässä teoksessa se tuntuu luonnolliselta. Samoin kaikki tapahtumat, mystiikka, taikuus ja olennot ovat hyvin uskottavia ja kiehtovia. Yliopistossa opiskelu on tuntun oloista, kovaa työtä ja aineina on samoja ja samankaltaisia kuin todellisissakin oppiaineissa - tähän pitkään osioon lienee vaikuttanut Rothfussin opettajantyö. Historiallisena fantasiana tämä muistuttaa hieman George R. R. Martinin Tulen ja jään laulua siinä millaisia elementtejä mukana on, mutta tarina on kuitenkin omaperäinen. Kaunis, kuvaileva kieli soljuu sujuvasti rakennellen Kvothen myyttiä. Kvothe on hieman liiankin täydellinen - supernopea oppimaan, kaikkia muita fiksumpi ja mestarimuusikko, mutta onneksi hän sentään mokailee muutaman kerran ja nämä kerrat tuovat hieman kaivattua rosoisuutta hahmoon.

Tuulen nimen lukeminen on ehdottomasti siihen käytetyn ajan arvoista, mutta aikaa kannattaa myös varata hyvin. Tarina tuntui paljon pidemmältä ja monipuolisemmalta kuin jotkut muut lähes saman mittaiset teokset ja minulta menikin tämän kanssa useampi päivä. Luin tätä hitaasti ja nautiskellen useammassa pätkässä ja se tuntui sopivan kirjan tempoon ihan hyvin. Kakkososa on englanninkielisenä noin 1000-sivuinen, eli tarinan toinen päivä tulee vaatimaan myös paljon aikaa. Käännöstä tosin saadaan Risingin mukaan odotella vuoden 2013 puolelle.

Hieno teos, kannattaa lukea! Tämä ei kuitenkaan ole täydellinen, tarina on minulle hieman liian hidastempoinen ja jää pahasti kesken, eli seuraavaa osaa odotellessa...

The Kingkiller Chronicle - Kuninkaansurmaajan kronikka
 1. The Name of the Wind (2007) - Tuulen nimi (2010)
 2. The Wise Man's Fear (2011)
 3. The Doors of Stone (TBA)
Patrick Rothfuss Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

Lisää Tuulen nimestä: Vinttikamarissa, Taikakirjaimet, Tuntemattomiin maailmoihin ja Noppakoura.

5 kommenttia:

 1. Tämä oli yksi parhaita viime vuonna lukeamiani kirjoja.

  VastaaPoista
 2. Onpas viehättävä kansi! Itse tarinakaan ei kuulostanut hullummalta, pitääpä tarkistaa löytyisikö tuota meidän alueen kirjastoista.

  VastaaPoista
 3. Tämä kirja ansaitsisi enemmänkin huomiota, eli siitä vaan Kvothen matkaan kaikki :)

  VastaaPoista
 4. Sain kirjan luettua eilen :) Hyvä kirja, joskin muutamia puutteitakin. Kirjoittelen siitä blogiin joskus hamassa tulevaisuudessa.. Mutta kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 5. Hyvä Linnea, kiva nähdä sitten sinunkin mielipiteitäsi tästä! Minäkin keksin tämän lukulistalle Vinttikamarissa-blogista, eli näin sitä viedään viestiä eteenpäin :)

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...