lauantai 17. syyskuuta 2011

Philippa Gregory: The White Queen - The Cousins' War 1

Suom: Valkoinen kuningatar
Julkaistu 2009, suomennos 2011
415 sivua.

Philippa Gregory on yksi suosikkikirjailijoistani ja luinkin tämän kirjan jo aiemmin. Haluan kuitenkin kirjoittaa tästä sarjasta ilmestymisjärjestyksessä ja suomenkielinen versio on juuri nyt ilmestymässä, joten teos on siinäkin mielessä ajankohtainen. Gregoryllä on kirjoissaan hyvin vahva todellisiin henkilöihin ja tapahtumiin perustuva taustatarina ja hän sitten täyttää virallisen historiankirjoituksen aukkoja luoden hyvin viihdyttävää ja todentuntuista kuvausta.

Valkoisen kuningattaren tapahtumat sijoittuvat Ruusujen sotaan ja 1400-luvun loppupuoliskolle. Päähenkilönä on Elizabeth Woodville, kaunis leski Lancasterin sukulinjasta, joka hurmaa Yorkin puolen uuden kuninkaan Edvard IV:n ja he menevät naimisiin. Elizabethia ei hyväksytä kuningattareksi puuttuvan aatelisen taustan ja poliittisen vaikutusvallan vuoksi ja tämä aiheuttaakin ongelmia Yorkin suvun sisällä. Elizabethin ja Edvardin pojista tulee kuuluisat Towerin prinssit, joiden traaginen kohtalo on vielä nykypäivänäkin selvittämättä. Tytär Elizabeth saanee oman kirjansa The White Princess, jossa hänen tarinansa kerrotaan, ja joka todennäköisesti jatkaa siitä mihin tämä jää.

Minun mielestäni tämä kirja oli aivan mahtava, Shakespeareakin innoittanut henkilögalleria ja poikkeuksellisen kiinnostava historiallinen asetelma on tietysti hyvä lähtökohta mille tahansa teokselle. Pidän paljon Gregoryn kirjoitustyylistä ja tässä päästään mukaan matkalle Elizabethin elämään ja valintoihin. Taistelut, ystävien sekä vihollisten kuolemat ja vaikeat ihmissuhteet tuovat tähän oman ulottuvuutensa ja ainakin minulla kirja pysyi mielessä vielä pitkään kannen sulkemisen jälkeen. Vietinkin tämän lukemisen jälkeen jonkun verran aikaa Wikipediassa lueskelemassa lisää päähenkilöistä.

Pieni varoitus vielä loppuun. Gregory kuvaa Elizabethin noitana ja minulle tämä tuli niin yllätyksenä, että siihen oli hieman vaikea suhtautua oikein. Eli parempi tietää etukäteen mitä on odotettavissa :).

The Cousins' War:
 1. The White Queen (2009) - Valkoinen kuningatar
 2. The Kingmaker's Daughters (TBA)
 3. The White Princess (TBA)
Todellinen Elizabeth Woodville Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

7 kommenttia:

 1. Tämä kirja on alkanut kiinnsotaa mua koko ajan enemmän. Kai se on sitten luettava. :D

  VastaaPoista
 2. Heippa Kata ja tervetuloa minunkin puolestani kirjablogien ihmeelliseen maailmaan! Sinulla on hyvä maku taustoissa :-)

  VastaaPoista
 3. marjis, lue ihmeessä tuo, sen verran hyvä kirja kyseessä. Olisi kiva kuulla arviosi, myös tuosta noituus-sivuojuonteesta.

  Booksy, kiitos!

  VastaaPoista
 4. Minua ei haitannut noita-sivujuonne lainkaan, Elizabethin noituus tuntui jotenkin kauniilta ja runolliseltakin. Ja häntä kai aikanaan syytettiinkin noituudesta, joten jonkinlainen totuudenhippunen on ehkä tässäkin tarinassa.

  Tarinan taustat historian tunnilta muistaen tämä oli minusta painostavaakin luettavaa, kerkesin kiintyä pikkuprinsseihinkin vaikka tiesinkin heidän kohtalonsa. Tätä taustaa vasten olikin vaikeampi lähteä lukemaan Punaista kuningatarta, tuntui että kaiken aikaisemmin lukemani jälkeen on vaikea pitää Margaret Beaumontista.

  Toistaiseksi tämä sarja vaikuttaa todella lupaavalta, voipi olla jopa parempi kuin Tudors-sarja (josta pidin kuin hullu puurosta).

  VastaaPoista
 5. Norkku, huomasin myös tuon, että noituussyyte oli ilmassa todellisuudessakin mutta silti... :)

  Tosi vaikuttava kirja oli ehkä juuri sen takia kun oli niin surullinen tarina, esim Anthony oli suosikkini ja pikkuprinsseille toivoin koko ajan jotain pakotietä tunnetulta kohtaloltaan.

  Margaretin kirjasta pitääkin laittaa juttua pian!

  Tudoreista pidin myös niin paljon, että ehkä pitänee kirjoittaa niistäkin jotain uusintalukukierroksella.

  VastaaPoista
 6. Juuri pyörittelin tätä kirjaa käsissäni kirjakaupassa käydessäni. Se kiehtoi, mutta jäi kuitenkin ostamatta. Kuvauksesi kuitenkin vain vahvistaa fiilistä, että tämä kirja kannattaa ehdottomasti jossain välissä lukea :)

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...