maanantai 26. syyskuuta 2011

Philippa Gregory: The Red Queen - The Cousins' War 2

Julkaistu 2010, 400 sivua.
Suomeksi tulossa 2012 nimellä Punainen kuningatar.

Philippa Gregory kirjoittaa hyvin lukijaystävällisesti siinä mielessä, että hänen teoksensa toimivat mainiosti yksittäinkin ja näitä ei ole pakko lukea ilmestymisjärjestyksessä. Itseasiassa Tudor-kirjojen osalta hän itse kommentoikin, että ei kirjoita tapahtumajärjestyksessä, joten myöhemmän lukijan kannattaisi lukea ne sen mukaan eikä ilmestymisjärjestyksessä. Ja näissä Plantagenet-kirjoissa taitaa olla sama meininki.

The Red Queen kattaa suurinpiirtein samaa ajanjaksoa kuin aiempi The White Queen, mutta nyt ollaan ensimmäisen kirjan sivuhenkilön Margaret Beaufortin kengissä. Monen Elizabethin tarinan lukeneen on hänen kokemustensa myötäelämisen jälkeen varmasti hieman vaikea tuntea samanlaisia sympatioita nyt Margaretia kohtaan, eri puolilla Ruusujen sodassa kun nämä vahvat naiset ovat. Tosin ei Margaretin elämä sen helpompaa ole, naisena hänen mielipiteillään ja toiveillaan ei juuri ole merkitystä tällä aikakaudella.

Margaret on syvästi uskonnollinen ja ihailee suuresti Jeanne D'Arcia. Hän haluaisi mennä luostariin neitsyenä, mutta ei voi itse valita kohtaloaan, koska hän on Lancasterin kuninkaan lähisukulainen, ja hänen tärkein arvonsa on vaimona ja poikalasten äitinä. 12-vuotiaana hänet naitetaan Edmund Tudorille ja pian heille syntyy lapsi Henry, josta on tuleva Tudor-suvun ensimmäinen kuningas. Aviomiehensä kuoltua Margaret naitetaan taas uudestaan sopivimmaksi katsotulle ehdokkaalle ja hän joutuu elämään erillään pojastaan. Kuitenkin Henryn etu on aina Margaretilla mielessä ja hänen myöhemmät valintansa ohjautuvat sen mukaan, että mikä on Henrylle sillä hetkellä parhaaksi. Margaretista kasvaa kirjan myötä päättäväinen ja voimakastahtoinen nainen, joka on valmis tekemään mitä tahansa poikansa menestyksen eteen.

Tämänkin kirjan voi siis lukea hyvin lukematta ensin tuota Valkoista kuningatarta, mutta sen lukeneet saavat tästä enemmän irti. Joitain ensimmäisen osan tapahtumia kun kerrotaan nyt uudelleen Margaretin näkökulmasta, tuoden lisävaloa ja selvennystä asioihin.

Seuraavassa kirjassa mennäänkin sitten ajassa taaksepäin ja uppoudutaan Elizabethin äidin Jacquettan elämään, mutta toivottavasti minun suuresti odottamani White Princess on nyt vihdoin jo työn alla :)

(Lisäys 10/2011: Kirjojen 4 ja 5 järjestys vaihdettu, White Princess taas lykätty eteenpäin... Vaikuttaa, että Gregory halunnee päättää Plantagenet-sarjansa siihen teokseen ja kaikki muut ideat kiilaavat sen eteen työjonossa.)

The Cousins' War:
 1. The Red Queen (2010)
 2. The Kingmaker's Daughters (TBA)
 3. The White Princess (TBA)
Todellinen Margaret Beaufort Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

Tämän kirjan on lukenut myös Booksy (ja Norkkukin kyllä mutta sieltä ei arviota löytynyt, joten linkki vie hänen muihin Gregory-mainintoihinsa).

8 kommenttia:

 1. Kiitos vaan maininnasta. Minä luin Punaisen kuningattareni ennen blogia, siksipä siitä ei löydy postausta.

  Punaisesta kuningattaresta täytyy sanoa, että minun oli vaikea pitää Margaretista, joka taisi olla kaikkien curling-vanhempien esikuva. Kovia, kokenut, äärimmäisen älykäs ja sitkeä mutta kylmän tuntuinen nainen.

  Minäkin odotan kovasti Valkoista prinsessaa, se tuleekin olemaan mielenkiintoista luettavaa, varsinkin kun ajattelee kuinka se nivoutuu Tudor-sarjaan. Tulevan kuningas Henryn elämän tärkeimpiä naisen mallejahan ovat hänen äitinsä, Elizabeth ja isoäitinsä, Margaret.

  VastaaPoista
 2. Joo, ei ollut helppo ihminen tuo Margaret mutta tarpeeksi juonikas ja onnekas, että sai tavoitteensa läpi lopulta. Nuoremman Elizabethin tarinan suhteen odotan myös yhteenottoja anopin kanssa, toivottavasti ei tyttö jää täysin Margaretin jalkoihin :)

  VastaaPoista
 3. Heitin sinua haasteella, joten kurkista blogiini. :)

  VastaaPoista
 4. Marjiksen blogista löysinkin tänne ja löysin hienon uuden kirjablogin.

  Oli kiinnostavaa lukea mietteitäsi Gregoryn kirjoista, sillä olen ollut kahden vaiheilla Valkoisen kuningattaren lukemisen suhteen. Nyt tuntuu, että taidan sen syyspimeillä lukea. Luen vähän historiallisia romaaneja (tai lähihistoriaa kylläkin), mutta nyt sain pienen kipinän.

  VastaaPoista
 5. Päädyin tänne blogiisi Marjiksen linkin kautta, ja oi, täällähän on nyt jo vaikka mitä ihanaa ja kiinnostavaa! :)

  Odotan kovasti että saan Valkoisen kuningattaren käsiini, Tudorit kiinnostavat minuakin tosi paljon! Olen katsellut Gregoryn kirjoja lontoolaisissa kirjakaupoissa, mutta aina olen päätynyt ostamaan jotain muuta. Nyt kun kirjat tekevät isommin tuloaan Suomeenkin, pakkohan niitä on alkaa lukea. :)

  Sara / p.s. rakastan kirjoja

  VastaaPoista
 6. marjis kiitos, aikamoisen lisäyksen kävijämäärään aiheutit tuolla kyllä!

  Katja, olisi hyvä valinta kokeiluksi omien suosikkigenrejen ulkopuolle tuo Valkoinen kuningatar :)

  Sara, hienoa, kiva kuulla sitten sinunkin mietteitäsi tuosta teoksesta!

  VastaaPoista
 7. Olen myyty jo pelkästään kansikuvien ja kirjojen nimien perusteella! Philippa Gregoryn teoksiin tutustuttava ehdottomasti lähemmin!

  VastaaPoista
 8. Emilie, luulisin blogisi perusteella, että nämä Gregoryt voisivat olla juuri sinun makuusi :)

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...