torstai 13. lokakuuta 2011

Philippa Gregory: The Lady of the Rivers - The Cousins' War 3

Julkaistu 2011, 502 sivua.

Philippa Gregoryn kolmannessa kirjassa Ruusujen sodan aikakaudelta mennään ajassa taaksepäin ja tutustutaan ensimmäisen kirjan päähenkilön Elizabeth Woodvillen äitiin Jacquettaan. The Lady of the Rivers kattaa noin kolmenkymmenen vuoden ajanjakson vuodesta 1430 eteenpäin.

Tarina alkaa hyvin mielenkiintoisesta asetelmasta. Jacquetta on teini-ikäinen aatelistyttö Ranskassa ja Satavuotinen sota on vaiheessa, jossa suuri osa Ranskaa kuuluu Englannille. Jeanne D'Arc on vasta jäänyt vangiksi ja häntä pidetään Jacquettan perheen luona, oletuksella, että ranskalaiset lunastavat hänet suuria lunnaita vastaan. Jacquetta ja Jeanne viettävät aikaa yhdessä, löytävät yhteisiä kiinnostuksenkohteita ja muutenkin ystävystyvät. Kuten tiedossa on, tässä ei kuitenkaan käy hyvin ja lopulta Jacquetta joutuukin todistamaan kuinka englantilaiset polttavat Jeannen roviolla.

Jacquetta naitetaan Ranskan sijaishallitsijalle, Bedfordin herttualle, joka on Englannin lapsikuninkaan setä ja myös mies Jeanne D'Arcin kohtalon taustalla. Bedford ei kuitenkaan halua Jacquettaa perinteisessä mielessä vaimokseen, vaan hänellä on muut hyödyt tähtäimessä. Jacquetta jää nuorena leskeksi ja aiheuttaa skandaalin naimalla taloudestaan ensimmäisen miehensä aseenkantajan Richard Woodvillen. Ajan myötä - ja sakot maksettuaan - Jacquetta saa anteeksi "hairahduksensa" ja hänestä tulee kuningatar Margareeta Anjoulaisen hovinainen ja läheinen ystävä. The Lady of the Rivers avaakin paljon myös Margareetan ja hänen puolisonsa Henrik IV:n elämäntarinaa, kuten myös Ruusujen sodan syitä ja alkua.

Tätä kirjaa varten ei tarvitse lukea sarjan aikaisempia osia, varsinkin kun tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen Valkoista kuningatarta. Gregory kirjoittaa mielellään historian vahvoista naishahmoista, jotka ovat jääneet liian vähälle huomiolle ja Jacquetta henkilönä sopii kyllä tähän kategoriaan mainiosti ja on kirjansa ansainnut. Kuitenkaan en ihan yhtä paljon tästä innostunut kuin tuosta aiemmasta Valkoisesta kuningattaresta, huomioni keskittyi enemmän päähenkilön sijaan hallitsijoiden poliittiseen peliin ja virheisiin, jotka johtivat tuhoisaan serkkujen sotaan.

The Lady of the Rivers on taattua Gregory-laatua, hyvin kirjoitettua ja uskottavaa ajankuvausta, historiaa erittäin mielenkiitoisessa muodossa. Noituus on tällä kertaa hyvin vahvasti mukana tarinassa, mutta nyt se ei häirinnyt minua ollenkaan ja Jacquettan näyt ja taidot olivat luonteva osa juonta. Keskiajan noitavainoistakin nähdään pieniä vilauksia. Loppusanoissaan Gregory pettymyksekseni mainitsee, että seuraava sarjan kirja on Kuninkaantekijä Richard Nevillen tyttäristä, joten vielä on pitkä odotus edessä White Princess -kirjan osalta.

The Cousins' War:
 1. The Lady of the Rivers (2011)
 2. The Kingmaker's Daughters (TBA)
 3. The White Princess (TBA)

Todellinen Jacquetta Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

2 kommenttia:

 1. Höh, jostain syystä sinun postauksesi ei näy tilaamissani syötteissä vaikka olenkin lukija... Täytyy käydä lukemassa arviosi tästä kun olen lukenut oman Lady of The Riversin, pikkulintu lauloi että se odottaa synttäripaketissa. :)

  VastaaPoista
 2. Oho, jännä ongelma. Onkohan muilla samanlaista?

  Hyviä synttärilahjoja teillä harrastetaan :)

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...