Julkaistu 1966, suomennos 2010
180 sivua.
Taikakirjaimet-blogin suomentaman scifi-haasteen myötä lupauduin tutustumaan hieman minulle melko vieraaksi jääneeseen scifi-genreen. Sitä myötä valitsin myös Ursula K. Le Guinin lukulistalleni ja tästä esikoisesta on hyvä aloittaa, vaikka jotkut muut ovat eniten palkintoja keränneet.
Rocannon on Liiton tutkimusryhmän vetäjänä vain päällisin puolin tunnetulla Fomalhaut II -planeetalla. Kun puolet planeetan pitkästä vuodesta on kulunut, retkikunnan on tarkoitus kerääntyä yhteen vertailemaan tietojaan. Heidän aluksensa kuitenkin tuhotaan ennen kuin Rocannon ehtii sinne asti ja kaikki muut ryhmästä kuolevat.
Rocannon haluaisi lähettää viestin Liitolle tapahtumista, mutta pitkien etäisyyksien vuoksi tavallisilta viesteiltä menee matkaan vuosia ja heidän erikoislaitteensa tuohoutuivat iskussa. Rocannon uskoo vihollisen kapinoivan Liittoa vastaan, joten hän tuntee olevansa osittain vastuussa Fomalhaut II:n ongelmista ja haluaa mahdollisuuksiensa mukaan selvittää asiat. Paikallisten tuttaviensa avustamana Rocannon lähtee matkalle etsimään alusta käyttöönsä ja samalla hän tutustuu planeetan ihmisenkaltaisiin lajeihin paremmin.
Kirja keskittyy varsinaisesti näihin eri lajeihin, jotka Fomalhaut II:ta asuttavat ja heidän olomuotonsa, tapansa ja kulttuurinsa kuvataan tarkkaan. Lajit ovat kehittymättömämpiä kuin Liiton väki, mutta Le Guinin ja Rocannon lähestymistapa on kiinnostuneen, puolueettoman tutkijan. Rocannon on jopa vuosikymmeniä aiemmin saanut asetettua planeetan karanteeniin sen kansojen suojelemiseksi, odottamaan tarkempaa selvitystä lajistosta.
Esikoiskirja harvoin on tekijänsä paras ja pitäneekin jatkaa näidän Le Guinien parissa, jotta osaan paremmin sanoa mitä mieltä näistä olen. Tässä Rocannonin maailmassa häiritsi se, että olen yleensä hieman huolimaton lukija ja tämä kirja olisi vaatinut tarkkaa keskittymistä. Huomasin useaan otteeseen, että nyt on mennyt jotain ohi, mutta en vaan ikinä jaksa palata takaisin lukemaan kohtia uudestaan. Nyt sitten tätä juttua kirjoittaessa selailin kirjaa uudestaan ja pari ohi ekalla kerralla mennyttä asiaa selvisivät minullekin vihdoin :) Minua nuo planeetan eri lajit eivät niin kiinnostaneet, joten hieman tapahtumaköyhä tarina kyllä oli. Onneksi 180 sivussa ei juuri ehdi kyllästyä.
Hainish Cycle - Hainilainen sarja:
- Rocannon's World (1966) - Rocannonin maailma (2010)
- Planet of Exile (1966) - Maanpakolaisten planeetta (2011)
- City of Illusions (1967) - Harhakaupunki (2012)
- The Left Hand of Darkness (1969) - Pimeyden vasen käsi (1976)
- The Dispossessed: An Ambiguous Utopia (1974) - Osattomien planeetta (1979)
- The Word for World is Forest (1976) - Maailma, vihreä metsä (1984)
- Four Ways to Forgiveness (1995)
- The Telling (2000) - Kahdesti haarautuva puu (2009)
Rocannonin maailmasta ovat kirjoittaneet myös Taikakirjaimet, Kirjamielellä, Kirjaretket ja Nipvet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti