torstai 12. heinäkuuta 2012

Janet Evanovich: Kahta kovemmin & Kolmas kovanokka

Two for the Dough - Stephanie Plum 2
Julkaistu 1996, suomennos 1996 ja 2009
(Ensimmäinen suomennos nimellä Ei millään pahalla Stephanie)
Pokkari 363 sivua.

Three to Get Deadly - Stephanie Plum 3
Julkaistu 1997, suomennos 2009
355 sivua.

Janet Evanovich ei ensimmäisen Stephanie Plum -kirjan myötä liittynyt suosikkikirjailijoideni joukkoon, mutta sarjan ajatus oli ihan hauska, joten ajattelin antaa kirjailijalle vielä tilaisuuden vakuuttaa. Stephanien seikkailut ovat kuitenkin myyneet tarpeeksi, että sarjaa on jatkettu pitkälle, sekä englanniksi että suomeksi.

Kahta kovemmin -kirjassa Stephanie voi jo kutsua itseään palkkionmetsästäjäksi ratkaistuaan ensimmäiset juttunsa. Kuitenkin kiinniotoissa ja ammatin opiskelussa Stephanie vielä fiksusti tukeutuu Rangeriin, kokeneeseen kolleegaansa. Stephanielle annetaan näin alkuun helppoja juttuja ja sellainen Kenny Mancusonkin tapaus piti olla. Ensikertalainen, joka ampui kaveriaan polveen ja häipyi vankilasta päästyään. Juttu kuitenkin mutkistuu ja sitä tutkii myös omalta kantiltaan poliisista Joe Morelli, Stephanien kiinnostuksen kohde. Tutkimukset johdattavat Stephanien hautaustoimistoon, josta sivuhommana häntä pyydetään etsimään kadonneet 24 halpis-ruumisarkkua. Lisäksi Stephanien isoäiti Mazur haluaa auttaa käymällä ruumiinvalvojaisissa ja siitähän ei hyvä seuraa.

Kolmas kovanokka -kirjassa takuurahat saatuaan kadonnut on liikennerikkomuksesta pidätetty Mo-setä, kaikkien rakastama paikallinen jäätelö- ja karkkikauppias. Stephanie ei siis kovin paljon apua voi odottaa saavansa tämän naapureilta tai ystäviltä. Onneksi takuuluottoliikkeen uusi arkistonhoitaja Lula, entinen ilotyttö, on innokas apuri ja tuntee sopivia ihmisiä. Mukaan sekaantuu tottakai myös taas Joe Morelli, mutta se on ihan vaan hyvä juttu, kun ruumiita alkaa löytyä.

Kahta kovemmin ei noussut suosikiksi, hautajaisteema ei niin jaksanut kiinnostaa, vaikka Evanovichilla olikin mukana oikein herkullisia kohtauksia. Eräs parhaista oli se, kun Stephanie kuuman kohtauksen keskellä potkaisee puolialastoman Morellin ulos autostaan ja ajaa pois. Juoni Evanovichillä on yleensä ihan hyvä, muuten melko suoraviivainen, mutta loppuun on varattu jotain kivaa yllätystä. Kirjoitustyyli on chick litin ja jännityksen välimaastosta, Stephanien elämää, kohelluksia ja tutkimuksia seurataan hyvin tarkkaan. Vakiokuvioita mukana ovat mm ikuiset auto-ongelmat, vanhempien luona syömässä käyminen ja parkkipaikoilla istuskelu varjostustehtävissä.

Kolmas kovanokka oli jo paljon parempi tarina, tai sitten alan päästä paremmin mukaan Evanovichin juoneen ja henkilöihin. Karkkikauppias Mo-setä oli hyvä kohde Stephanielle, päällepäin mahdollisimman helppo ja yksinkertainen, mutta alta paljastuukin kirjan verran salaisuuksia. Lula satunnaisena apulaisena oli myös hyvä lisä tarinaan, vaikka hahmo onkin jo tuttu edellisistä kirjoista. Tässä kirjassa myös selviää hieman lisää Stephaniesta itsestään ja tämän historiasta, oli jo aikakin tuoda jotain uutta Stephanien hahmoon. Uutta on kyllä myös Stephanien erikoinen hiusväri, mutta se nyt on ihan erään takuukarkurin syytä.

Perusjännärien tai trillerien ystäville Stephanien tarinat ovat varmasti hieman pitkäveteisiä, mutta chick lit + romantiikka + jännitys yhdistelmänä nämä toimivat ihan hyvin. Onneksi Evanovich tuo välillä tarinaan värikkäitä takuukarkureita ylimääräisinä kiinniotettavina, kun pääjuoni on suvantovaiheessa ja saa siten hieman vauhtia ja tapahtumia tarinoihinsa.

Stephanie Plum -sarja (ilman novelleja):
 1. One for the Money (1994) - Ensin rahat (2008)
 2. Two for the Dough (1996) - Kahta kovemmin (2009)
 3. Three to Get Deadly (1997) - Kolmas kovanokka (2009)
 4. Four to Score (1998) - Neljäs kerta toden sanoo (2010)
 5. High Five (1999) - Luuvitonen (2010)
 6. Hot Six (2000) - Kuudestilaukeava (2011)
 7. Seven Up (2001) - Herttaseiska (2011)
 8. Hard Eight (2002) - Kahdeksan kaunista (2012)
 9. To the Nines (2003) - Yhdeksän hyvää (10/2012)
 10. Ten Big Ones (2004)
 11. Eleven on Top (2005)
 12. Twelve Sharp (2006)
 13. Lean Mean Thirteen (2007)
 14. Fearless Fourteen (2008)
 15. Finger Lickin' Fifteen (2009)
 16. Sizzling Sixteen (2010)
 17. Smokin' Seventeen (2011)
 18. Explosive Eighteen (2011)
 19. Notorious Nineteen (11/2012)
Nämä kirjat Adlibriksessä: Kahta kovemmin ja Kolmas kovanokka.

Lisää kirjasta Kahta kovemmin: Dekkarimania, Saraseeenin maailma, Lumikin luetut ja Luetut.
Kolmannesta kovanokasta ovat kirjoittaneet Lumikin luetut, Saraseeenin maailma ja Luetut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...