lauantai 19. toukokuuta 2012

Mary Higgins Clark: Yksin vain

I'll Walk Alone
Julkaistu 2011, suomennos 2012
355 sivua

Mary Higgins Clark oli pitkään nuorempana suosikkikirjailijani ja olenkin yrittänyt lukea kaikki hänen teoksensa, tosin ainakin omaelämänkerta ja George ja Martha Washingtonista kertova esikoinen on vielä lukulistalla. Higgins Clarkia kutsutaan myös nimellä jännityksen kuningatar, Queen of Suspense.

Alexandra - Zan - Morelandin 3-vuotias poika Matthew kaapattiin pari vuotta sitten. Zan oli jo eronnut lyhytkestoisesta avioliitostaan ennen Matthewin syntymää ja on nyt elellyt yksin, keskittyen sisustussuunnittelijan uraansa. Matthewin viisivuotissyntymäpäivän ja katoamisen kahden vuoden merkkipäivän aikaan Zanin elämä menee uudestaan sekaisin.

Zanin ura vaarantuu, koska joku tuntuu esiintyvän hänenä ja on muun muassa ostellut vaatteita ja tilaillut tavaraa paljon Zanin piikkiin. Muut eivät usko Zanin selityksiä, että hän ei itse ole näiden tapahtumien takana, vaan ajattelevat hänen olevan sekoamassa stressistä. Myös Matthewin kaappauksesta tulee uutta tietoa ja kaappaaja näyttäisi olevan Zan tai joku aivan hänen näköisensä. Onneksi kuitenkin Zanilla on entinen lottovoittaja Alvirah Meehan tukenaan.

Yksin vain on perinteiseen Higgins Clarkin tyyliin kirjoitettu kolmannessa persoonassa siten, että seurattava henkilö vaihtuu aina kappaleesta toiseen. Päähenkilö Zan tosin tietysti saa eniten tilaa tarinassa, mutta muutkin pääsevät ääneen. Yksi jo alkuvaiheen seurattavista on Glory, joka pitää Matthewiä luonaan. Lukijalle on siis heti alusta selvää, että Zan ei ole hullu eikä ole kaapannut omaa lastaan. Gloryn salaperäinen toimeksiantaja kuitenkin pysyy piilossa loppuun saakka, joten sen osalta odotettavaa riittää. Higgins Clark osaa myös hienosti nostaa jännitystä ja kiristää verkkoa Zanin ympärillä juonen edetessä.

Higgins Clarkilla yleensä päähenkilönä on yksinasuva kolmekymppinen, hyvin toimeentuleva nainen ja niin on tälläkin kertaa. Aiemmissa kirjoissa myös useampaan kertaan juoni meni niin, että jos tätä naista tavoittelee kaksi miestä, niin toinen heistä osoittautuu lopulta murhaajaksi. Onneksi kuitenkin Higgins Clark on hieman enemmän vaihtelua saanut tarinoihinsa mukaan. Alvirah Meehan on esiintynyt useissa Higgins Clarkin novelleissa ja romaaneissa rikoksia selvittelemässä ja vaikka hänestä paljon pidänkin, niin tällä kertaa ei hän päässyt erityisesti loistamaan. Jäin jopa hieman miettimään, että olisiko tarina ollut parempi, jos Alvirah olisi jätetty kokonaan pois ja Zan olisi ollut hieman vahvempi ja ratkaissut kaiken itse.

Kun pohin hieman, että mikä näissä kirjoissa sitten vetoaa, niin päädyin siihen, että Higgins Clark on vaan niin hyvä tarinankertoja ja osaa mestarillisesti sen verkko kiristyy -tunnelman luonnin, joten kirjojen samankaltaisuus ei haittaa. Mitään kirjallisuuden merkkiteoksia nämä uusimmat varsinkaan eivät ole. Vanhemmista teoksista muutama, kuten Higgins Clarkin ensimmäinen jännäri Missä lapset ovat? ja paranormaali Vihreäviittainen nainen ovat kyllä jääneet hyvin mieleen. Joten Higgins Clarkin tuotantoa tuntemattomalle suosittelenkin aloitusta näistä vanhemmista kirjoista.

Mary Higgins Clark Wikipediassa ja Yksin vain Adlibriksessä.

2 kommenttia:

 1. Olen lukenut Higgins Clarkia neljän kirjan verran ja voin täysin allekirjoittaa tuon mitä kirjoitit hänestä kirjailijana. Joku magneetti kirjoissa on, kun saavat tarttumaan aina seuraavaan. ;)

  Tätä Yksin vain-kirjaa en ole lukenut (vielä), mutta hyvä kun muistutit minua taas tästä kelpokirjailijasta. Taidan ottaa kesäkirjalistalleni yhden tällaisen takuuvarman dekkarin! :) (Ai niin, kiitos vielä vinkkauksesta noihin vanhempiin teoksiin, en ole lukenut kumpaakaan. Erityisesti Vihreäviittainen nainen alkoi kiinnostamaan...)

  VastaaPoista
 2. Vihreäviittainen nainen löytyy näköjään myös Risingshadowista:
  http://fi.risingshadow.net/library?action=book&book_id=2186

  Onpas hassu kuva tuossa kotimaisen kannessa :) Itse olen lukenut tuon englanniksi, The Anastasia Syndrome and Other Stories, joka on kokoelmateos. Nimiteos Vihreäviittainen nainen on lyhyt romaani ja mukana oli sitten muutama novelli myös.

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...