lauantai 26. marraskuuta 2011

Suzanne Collins: Nälkäpeli - Nälkäpeli 1

The Hunger Games
Julkaistu 2008, suomennos 2008
Pokkari 2010, 389 sivua.

Suzanne Collinsin Nälkäpeli-trilogiasta on kirjoitettu paljon ja blogeista minäkin tämän bongasin luettavaksi joku aika sitten. Tämä sarja on ollut hyvin suosittu maailmalla ja ensi vuonna olisi elokuvaversiokin tästä tulossa.

Tapahtumapaikkana on entisen Pohjois-Amerikan raunioihin perustettu maa Panem. Alue oli jaettu pääkaupunkiin Capitoliin ja kolmeentoista vyöhykkeeseen, mutta vuosia sitten puhkesi kapina, jonka tukahduttamisessa kolmastoista vyöhyke tuhottiin täysin. Kapinan jälkeen perustettiin vuosittainen viihdeohjelma Nälkäpeli, johon jokaiselta vyöhykkeeltä arvotaan tyttö ja poika osallistumaan peliin. Peli on tappava, kilpailijoiden pitää eliminoida toisensa kunnes vain voittaja on jäljellä.

Päähenkilö Katniss joutuu mukaan peliin kun arpa valitsee hänen pikkusiskonsa osallistumaan ja Katniss ilmoittautuu vapaaehtoiseksi pelastaakseen siskonsa. Katniss on kotoisin vyohyke 12:sta ja hän elättää äitiään ja siskoaan salametsästyksellä ja kaiken mahdollisen syötävän keräilyllä metsästä. Heidän vyohykkeensä tuote on hiili ja Katnissin isä on kuollut aiemmin kaivosonnettomuudessa. Vyöhyke 12 on maan kurjimpia alueita ja muistuttaa kuvaukseltaan enemmän vankileiriä kuin asuinaluetta. Ympärillä on sähköaita (tosin sähköä riittää vain pariksi tunniksi päivässä) ja nälkäkuolemat ovat tavallisia.

Katniss saa alueeltaan vastaansa leipurin pojan Peetan, joka Katnissin isän kuoltua pelasti tilanteen antamalla heille leipää ja sen mukana toivoa. Kilpailijoita on yhteensä 24, joista osaa kutsutaan ammattilaisiksi, koska he ovat koko elämänsä valmistautuneet ja treenanneet kisoihin. Katnissin pitää oppia nopeasti viihdyttämään Capitolin yleisöä ja sponsoreita oikealla tavalla. Ja pelinjärjestäjät kyllä keksivät jotain hyvin nopeasti kilpailijoiden päänmenoksi, jos katsojille ei muuten viihdettä riitä.

Nyt ymmärrän hyvin kuinka tämä sarja on saanut niin suuren suosion. Collins kirjoittaa hyvin mukaansatempaavasti ja olenkin elänyt hyvin vahvasti Katnissin maailmassa ja kisassa hänen mukanaan tämän kirjan kanssa. Yhteiskunnassa on suunnitelmatalouden meininki. Joka alueella on päätuotteet, joihin keskitytään täysin ja tuotanto pitää lähettää eteenpäin keskuhallinnolle Capitoliin. Siten Capitolissa eletään uskomattomassa yltäkylläisyydessä kun taas köyhillä vyöhykkeillä kuollaan nälkään.

Mutta, ei tästä sen enempää tällä kertaa, pitää päästä heti lukemaan jatko-osaa! Aivan mahtava kirja oli kyseessä ja kannattaa kyllä varata kaikki kolme lähelle ennen kuin sarjan aloittaa, sen verran koukuttava oli ainakin aloitus.

Nälkäpeli-trilogia:
  1. The Hunger Games - Nälkäpeli
  2. Catching Fire - Vihan liekit
  3. Mockingjay - Matkijanärhi
Suzanne Collins Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

Lisää tästä kirjasta: Kirjamielellä, Sivupiiri, Vinttikamarissa, Kirjapinot ja Aamuvirkku yksisarvinen.

2 kommenttia:

  1. Tämä on tosi koukuttava. Itse luin keväällä ja nyt nähtyäni nuo trailerit tekee mieli lukea uudestaan ihan vain kokeakseni taas kirjan hienot tunnelmat ja tapahtumat. Kannattaa tosiaan varata kaikki kolme lukupinoon, sillä himo kasvaa lukiessa.

    VastaaPoista
  2. Näistä jäi kyllä sellainen fiilis, että voisi hyvin lukea koko sarjan uudestaan ihan piankin. Ehkä tosiaan sitten leffan ensi-illan lähestyessä :)

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...