sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Suzanne Collins: Vihan liekit - Nälkäpeli 2

Catching Fire
Julkaistu 2009, suomennos 2010
Pokkari 2011, 412 sivua.

Nälkäpeli-trilogian kakkososa jatkuu aivan yhtä upeasti, kuin mitä ykkönen jo lupaili.

Nälkäpeli on ohi, mutta Katniss ei ole vapaa. Pelin voittajana hän on nyt julkkis ja suuren kiinnostuksen kohteena, mutta hallinnossa voittajiin ei olla ollenkaan tyytyväisiä. Katniss ja Peeta rikkoivat sääntöjä pakottamalla pelinjärjestäjät ottamaan tällä kertaa 2 voittajaa ja presidentti käy henkilökohtaisesti syyttämässä Katnissia kapinan lietsomisesta. Katniss uskoo pitävänsä läheisensä turvassa lupaamalla, että hänen näyttelemänsä suhde Peetaan vakuuttaa kaikki oikeista tunteista tulevalla voittajien kiertueella, jossa he käyvät esittäytymässä kaikilla vyöhykkeillä.

Kotivyöhykkeellä menee koko ajan huonommin. Katniss ja Peeta perheineen ovat kyllä muuttaneet lähes tyhjillään olevaan Voittajien kylään ja heillä on rahaa ja ruokaa yllinkyllin, mutta muut kärsivät. Katnissin paras ystävä ja salametsästyspari Gale on joutunut menemään hiilikaivokseen töihin, joten heillä ei enää ole juuri yhteistä aikaa. Lisäksi Katnissin ja Peetan hyvin julkinen "romanssi" vaikeuttaa suhdetta Galeen. Muutamat vyohykkeet alkavat kapinoida ja keskushallinto kiristää otettaan kaikista. Vyöhykkeelle 12 tulee uusia rauhanvartijoita, jotka alkavat noudattaa sääntöjä hyvin tarkasti, rankaista kaikista rikoksista raa'asti ja he korjaavat myös sähköaidan ja eristävät alueen Katnissin rakkaasta metsästä.

Seuraava Nälkäpeli on järjestyksessään 75 ja kyseessä on aina 25 vuoden välein järjestettävä neljännesjuhlapeli. Pelinjärjestäjiltä on tiedossa jotain uutta kaikkien aikojen juhlaa varten ja Katniss valmistautuu osallistumaan ohjaajana mukaan, mutta presidentin ilmoitus kääntääkin asetelman täysin ympäri.

Tällä kertaa mukana on enemmän politiikkaa ja Katniss alkaa hitaasti ymmärtää vallassa olevia ihmisiä ja ympäristöään paremmin. Aiemmin kaikki hänen aikansa on mennyt elannon hankintaan, mutta nyt hänellä on uusien kuvioidensa vuoksi mahdollisuus pohtia tapahtumien taustoja ja vaikuttimia. Katniss on todella sympaattinen sankari, naivi, kiltti ja neuvokas, mutta osaa pitää itsestään huolen tarpeen tullen. Tässä osassa alkaa hieman liika naivius tippua pois, mutta silti Katnissilla on edessä paljon yllätyksiä. Yhtenä näistä Katnissin käyttämän matkijanärhikorun merkitys alkaa selvitä hänelle itselleen.

Hieman pohditaan myös vastarintaliikettä tiukasti valvotussa valtiossa. Ajatukset yhdistävä keulakuva - jopa sellainen, joka ei itse tiedä tärkeästä roolistaan - on aivan oleellinen, että ihmiset saadaan innostettua mukaan varsinaiseen toimintaan. Lisäksi tiedona kulku alueelta toiselle ja kapinan koordinointia sivutaan hieman. Ja mikä onkaan todellisuudessa täysin tuhotuksi kerrotun vyöhyke 13 tilanne? Yhteiskunnallinen asetelma ja politiikka onkin hyvin kiehtova osa tätä tarinaa, varsinkin tässä kakkososassa.

Ja sitten heti kolmosta lukemaan :)

Nälkäpeli-trilogia:
  1. The Hunger Games - Nälkäpeli
  2. Catching Fire - Vihan liekit
  3. Mockingjay - Matkijanärhi
Tämä kirja Adlibriksessä.

Lisää tästä kirjasta: Vinttikamarissa, Aamuvirkku yksisarvinen, Kirjamielellä ja Lukuisa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...