sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Suzanne Collins: Matkijanärhi - Nälkäpeli 3

Mockingjay
Julkaistu & suomennettu 2010
362 sivua.

Nyt on vihdoin luettu koko Nälkäpeli-sarja ja hieno kokemus olikin. Esimmäinen osa oli erilaisuudessaan hyvin raikas, toisessa alkoi jo näkyä tummempia sävyjä ja tämä päätösosa oli jo hyvin synkkä. Sarja toimii hyvin kokonaisuutena ja sisältää suoria viittauksia aiempiin osiin, joissa hieman jouduin muistelemaan menneitä, joten nämä on kätevintä lukea kerralla putkeen.

Katniss on muutaman muun kanssa pelastettu Nälkäpelistä kapinallisten Vyöhyke 13:lle, mutta kaikki eivät olleet yhtä onnekkaita. Peeta on jäänyt taakse Capitolin alueelle. Myös Katnissin kotialue on tuhottu ja samalla paljon ihmisiä on tapettu. Elämä uudella vyöhykkeellä ei kuitenkaan ole mitää juhlaa, Katnissin on vaikea tottua oleskelemaan maan alla, hyvin tiukat aikataulut annetaan kaikille valmiiksi ja muutenkin fiilis on kuin armeijassa. Katnissin halutaan ottavan innolla vastaan roolinsa Matkijanärhenä, kapinan propagandan keulakuvana, mutta valinta ei Katnissille olekaan niin helppo ja suoraviivainen.

Täysi sota on syttymässä ja pohdinnan jälkeen Katniss suostuu mainoskasvoksi, omine ehtoineen. Sen jälkeen hänet halutaan pitää taisteluista sivussa, keskittyen propagandamateriaaliin, mutta Katnissin tuntien tämä ei kovin helpolla onnistu. Katniss haluaa päästä mukaan oikeaan toimintaan, pelastaa Peetan ja kaataa presidentti Snown. Lopulta hänen pitää myös tehdä valintansa Peetan ja lapsuudenystävänsä Galen välillä, mikäli kaikki selviävät hengissä sinne asti.

Collins kuvaa kiinnostavalla tavalla tavallista elämää kapinaliikkeen keskiössä. Se poikkeaa Katnissin vanhasta elämästä lähinnä tiukemman kurin ja hieman paremman yleisen ruokahuollon ansiosta. Sodassa molemmat puolet tappavat toisiaan säälimättä ja siviilit joutuvat kärsimään välissä. Välillä on vaikea tietää kumpi on se hyvä ja kumpi paha puoli, kun molemmilla on omat takaa-ajatuksensa toiminnalleen. Katniss myös kasvaa edelleen ihmisenä ja loputkin lapsellisesta luottamuksesta karisevat tämän tarinan myötä.

Katniss ja monet muut joutuvat kokemaan niin paljon raakuutta, että joutuvat henkisen kestämisen äärirajoille ja ylikin. Hieman alkoi jo jossain vaiheessa huolestuttamaan näiden sankarien puolesta, että nyt kirjailija laittaa heidät kestämään ihan liikaa. Nykysotaa ja taisteluita enemmän minua olisi kiinnostunut kuulla historiasta, että miten tälläinen totalitaristinen valtio on syntynyt ja mitä yhteiskunnassa seuraavaksi tapahtuu.

Nälkäpeli-trilogia:
 1. The Hunger Games - Nälkäpeli
 2. Catching Fire - Vihan liekit
 3. Mockingjay - Matkijanärhi
Tämä kirja Adlibriksessä.

Tästä kirjasta lisää: Taikakirjaimet, Vinttikamarissa, La petite lectrice ja Kirjamielellä,

3 kommenttia:

 1. Tämä sarja oli kyllä aika koukuttava, vaikka itseäni kyllä häiritsi Katnissen naiviius välillä. Lisäksi minusta kirjoissa vähän turhan paljon pyöriteltiin samoja ideoita, eikä tunnuttu keksivän uutta.

  Liekö sitten ketään muuta haitannut moinen.

  VastaaPoista
 2. Parhaita kirjasarjoja ikinä vaikka onkin ihan erilaista kuin mihin olen tottunut! Maltan tuskin odottaa elokuvaa! Ei olis montaa kuukautta ;)

  VastaaPoista
 3. Mua ei se naivius juuri haitannut. Ajattelin sen niinpäin, että Katnisshan on kuitenkin tosi nuori vielä ja kaikki aika on aiemmin mennyt perheen elättämiseen, eli aikaa/ tarvetta muille pohdinnoille ei olisi ollut. Ja kaikki paikalliset tuntuivat olevan yllättävän kilttejä tätä perhettä kohtaan, eli siinä mielessä ikäviä kokemuksia ei ollut.

  Kiinnostaa kyllä kans, että millainen leffa tästä saadan aikaan... Paljon pitää juonta karsia, että saavat sen pariin tuntiin puristettua :(

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...