perjantai 20. heinäkuuta 2012

E. L. James: Fifty Shades of Grey - Fifty Shades 1

Julkaistu 2011/2012, 514 sivua.
Suomennos tulossa syyskuussa nimellä Fifty Shades - Sidottu.

Brittiläisen E. L. Jamesin Fifty Shades -trilogia on ollut kymmeniä miljoonia myynyt menestystarina ja sarjaan perustuva Hollywood-tähtien elokuvakin on tekeillä. Ottaen huomion sarjan lähtökohdat tämä kaikki on hyvin poikkeuksellista, Fifty Shades kun on vahvasti eroottinen tarina ja alunperin fanifiktiota. Ensimmäisessä muodossaan tarinan pääparin nimet olivat Edward Cullen ja Bella Swan, ei siis kovin hyvät lähtökohdat edes kustannettavaksi kirjaksi.

James kuitenkin kirjoitti tarinansa uusiksi ja sai pienen australialaisen uuden ajan kustantamon julkaisemaan kirjansa. Sarja osoittautui suosituksi naisten keskuudessa ja varsinainen maailmanlaajuinen menestystarina tästä tuli kun Random Housen osa Vintage Books nappasi julkaisuoikeudet. Suomeksi Fifty Shadesin tarinaan pääsee tutustumaan piakkoin, koska Otava julkaisee tämän sarjan Seven-pokkareina.

Anastasia Steele on viimeistä vuottaan opiskelijana Washington State Universityssä, kun hän joutuu yliopiston lehden juttukeikalla tuuraamaan kämppäkaveriaan Katea. Anastasia pääsee haastattelemaan Christian Greytä, erästä Seattelen varakkaimista miehistä ja oman firmansa toimitusjohtajaa. Anan ja Christianin välillä on heti sähköä ja Ana ihastuu tähän komeaan mieheen. Loppuviikosta Christian ilmestyy Anan työpaikalle rautakauppaan ostamaan tarvikkeita, kuten nippusiteitä ja hitaasti he alkavat tapailla. Ana on hyvin kokematon ja viaton miesten suhteen, mutta hän huomaa, että Christianin puheilla tuntuu monesti olevan joku toinenkin merkitys, jota hän ei ymmärrä.

Christian kertoo, että häntä ei kiinnosta perinteinen suhde ja hän ei tyttöystävää halua, mutta tarkemmat selitykset ovat luvassa vasta Anan allekirjoitettua NDA:n eli salassapitosopimuksen. Christian on BDSM:stä kiinnostunut master, joka haluaa Anasta suhteen alistuvan osapuolen, subin itselleen. Christian toimittaa Analle paperilla pitkän sopimusluonnoksen, jossa määritellään kummankin rooli ja mikä on sallittua heidän leikeissään. Ana on ihmeissään, kun Christian haluaa kontrolloida kaikkea hänen nukkumisistaan ja syömisistään lähtien ja joutuukin pohtimaan tarkkaan, että voiko tämä kaikki olla hyväksi hänelle, vahvoista tunteista huolimatta.

Tämä tarina todella vei mukanaan heti alusta lähtien ja pitkästä aikaa kävi niin, että puolet yöstä meni tätä lukiessa, kun en malttanut jättää kirjaa kesken. Anan ja Christianin tutustuminen oli hauskaa luettavaa, Ana on nokkela, sanavalmis ja hyvä vastus Christianille, kokemattomuudestaan huolimatta. Kirjan parhaita kohtia olivatkin nämä pääpariskunnan sanailut ja sähköpostinvaihdot, jotka monesti saivat naureskelemaan. Ana ei myöskään suoraan suostu Christianin kontrolloitavaksi ja dominoitavaksi, vaan pistää vastaan ja haluaa pitää oman päänsä. Ihastus ja vetovoima parin välillä on niin vahva, että Ana yrittää löytää jonkunlaisen kompromissiratkaisun heidän hyvin erilaisiin toiveisiinsa. Kumpikin haluaa nähdä vaivaa tämän suhteen eteen, mutta helppoa tämä ei ole, pahimmillaan kontrollifriikki Christian vaikuttaa stalkkerilta.

Erotiikka ja seksi on isossa osassa Fifty Shadesia, joten sitäkin puolta on pakko kommentoida. Anan kokemattomuuden ja tietämättömyyden varjolla James ja Christian perehdyttävät lukijankin hitaasti ja varovasti BDSM:n maailmaan, aloittaen ihan seksin perusteista. Ensimmäinen seksikohtaus tulee kirjassa noin 110 sivun paikkeilla, mutta se onkin sitten pitkä, Anan yö ja aamu Christianin luona. Kirjoja on kutsuttu termillä Mommy Porn, eli rouvasporno, ja tämä on kyllä helppo ymmärtää. James kuvaa yksityiskohtaisesti kaiken Anan ja Christianin yhdessä viettämän ajan ja seksileikit ovat osa sitä. Monesti kyllä piti pyöritellä silmiä Christianin tekemisille ja haluille, mutta tässäkin mittakaavassa erotiikka sopi hyvin osaksi tarinaa, eikä se minulle ainakaan nouse tarinassa pääosaan. Vähempikin kyllä riittäisi, eikä minusta tämän myötä vielä tule eroottisen kirjallisuuden fania.

Anan ja Christianin tarina vetosi. Ana haluaa kunnollisen, täyden suhteen ja tutustua perinpohjin Christianiin. Tällä kuitenkin on hyvin rankka varhaislapsuus ja mieltymysten taustalla olevien syiden selvittely, kuten hauraan suhteen rakentaminenkin, jatkuu suoraan seuraaviin kirjoihin, joten ei kun jatkoa lukemaan.

Fifty Shades -trilogia:*
 1. Fifty Shades of Grey – 50 Shades - Sidottu (08/2012)
 2. Fifty Shades Darker – 50 Shades - Satutettu (9/2012)
 3. Fifty Shades Freed – 50 Shades - Vapautettu  (11/2012)
* julkaisuaikataulu korjattu Otavan muutosten mukaiseksi

Fifty Shades of Grey ja Sidottu Adlibriksessä.

Fifty Shades of Greystä ovat kirjoittaneet myös Valikoiva kirjatoukka, Sylvi ja Aakkosellinen hakemisto.

5 kommenttia:

 1. Moi

  Luin kaksi vikaa postaustasi tässä putkeen ja vähän jäi hymyilyttämään tuo, että ensin kehotat Näkijän tyttärestä vähentämään seksiä ja sit heti perään oletkin lukenut oikean seksieepoksen ja aika selvästi se myös koukutti sut. Palautuin just kirjastoon tuon Tyttären ja muistaakseni siinä ei ollut kuin kolmisen kuumempaa kohtausta ja kyseessä on kuitenkin sentään yli 500 sivuinen tiiliskivi. Mutta niinhän me ollaan kaikki erilaiisa. Toiselle vähemmän on enemmän ja päin vastoin. Joka tapauksessa sait mutkin kiinnostumaan tästä Shadesista, joten kiitos vinkkauksesta.

  VastaaPoista
 2. Heh, hyvä huomio! Ehkä nämä jutut peräkkäin vaikuttavat hieman hassuilta, mutta minulla tuo tyylilaji ja ennakko-odotukset vaikuttavat kuitenkin jonkin verran. Olen nyt viime aikoina lukenut enemmän miehisiä historiallisia seikkailutarinoita ja niihin verrattuna Näkijän tytär on hieman erilainen. Sitten taas kun valitsee tietoisesti eroottisen kirjan luettavaksi niin odotukset ovat jotain ihan muuta.

  En muuten lukenut näitä kirjoja peräkkäin, vaan välissä oli pari-kolme muuta. Tällä hetkellä minulla on 4 luetun kirjan backlogi, mutta James hyppäsi juttujonon kärkeen.

  VastaaPoista
 3. Heh, joku on lukenut tämän kohukirjan... katselin ja selailin vähän akateemisessa viikolla, mutta jäi sitten hankkimatta; ei tullut sellaista "pakko saada" -oloa kumminkaan. Mutta katsotaan nyt jos monet kehuvat niin mietin uudestaan.

  p.s. Minustakaan Näkijän tyttäressä ei ollut kovin paljon petipuuhastelua... ;-)

  VastaaPoista
 4. Tämän saa kirjastostakin, tosin nyt ainakin HelMet-alueella kappaleita on aika vähän ja jono pitkä, mutta ehkä tilanne paranee kun suomenkieliset versiot julkaistaan. Ja nyt lukuvuorossa olevan kakkososan jutusta taitaa tulla hieman kriittisempi :)

  VastaaPoista
 5. Hei uusi lukija ilmoittautuu! :)
  Rakastuin tähän kirjasarjaan heti! Tykkään muutenkin lukea paljon jotenka tämä blogi tuli kuin tilauksesta vastaan! :)

  Aika hauska sun päivän postaus että aloitit kuntosalin jäsenenä heh, aika hyvä yhteensattuma, mun blogi käsittelee painon pudotusta ja kuntosali touhuja! :D

  Terkuin Emmi
  ** Tervetuloa seuraan myös mun blogia:
  http://projektiemmi.blogspot.fi/ **

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...