perjantai 16. syyskuuta 2011

Bernard Cornwell: Viimeinen kuningaskunta - The Saxon Stories 1

The Last Kingdom - The Saxon Stories 1
Julkaistu 2004, suomennos 2007
Pokkari 413 sivua.

Olin jo aiemmin muutaman kerran katsellut näitä Saxon Stories -kirjoja, mutta vähän aikaa sitten olivat pokkarit Suomalaisessa tarjouksessa, joten silloin lähtivät sitten vihdoin kolme sarjan ensimmäistä kirjaa mukaan.

Sarja kertoo Englannista viikinkivalloittajien ajalta 800-luvun loppupuolelta. Sivuhenkilöinä on todellisia henkilöitä ja Cornwell haluaakin kertoa kuningas Alfred Suuresta kuvitteellisen päähenkilön Uhtredin näkökulmasta.

Uhtred on nuori pohjoisenglantilainen poika arvostetusta suvusta, joka menettää perheensä ja joutuu tanskalaisten valloittajien kasvattamaksi. Hän elää kahden kulttuurin ja uskonnon välimaastossa aikakaudella, jolloin nuo kaksi kansaa ovat sodassa keskenään. Englanti ei ole vielä yhtenäinen vaan alueellisten hallitsijoiden kesken jaettu ja melkein kaikki kuningaskunnat ovat jo viikinkien hallinnassa, lopulta vain yksi on jäljellä. Kohtalo vie Uthredin englantilaisten puolelle ja hän joutuu taistelemaan eri puolella lapsuuden ystäviensä ja kasvattiperheensä jäsenien kanssa.

Cornwell kirjoittaa hyvin elävästi ja tätä kirjaa varten kannattaakin varata hyvin aikaa. Kirja on parhaimmillaan kun voi rauhassa uppoutua tuohon erilaiseen ja taisteluiden täyttämään 800-luvun maailman arkeen. Väkivaltaa tosiaan tässä teoksessa riittää mutta ei kuitenkaan häiritsevästi. Sillä ei mässäillä missään vaiheessa vaan pienemmät ja suuremmat yhteenotot miekkojen kanssa tuntuvat kuuluvan luontevasti aikakauteen.

Viimeinen kuningaskunta on luonteeltaan selkeästi miehinen historiallinen seikkailutarina. Ihmissuhteinen kuvaukset ja kaikenlainen romantiikka eivät tässä juuri sijaa saa, esimerkiksi Uthredin ensimmäisen miekan valmistusta kuvataan hyvin yksityiskohtaisesti kun taas ensimmäinen suhde ohitetaan melko lyhyellä maininnalla keskenmenosta.

Pidin tästä kirjasta paljon ja olen iloinen, että seuraavat osat ovat jo hyllyssä odottamassa, sillä palaan kyllä Uthredin seikkailujen pariin piakkoin. Pitää vielä huomauttaa, että sivumäärä hieman vääristää, nimittäin pokkariversiossa teksti on pientä ja rivejä on huimat 34 per sivu.

The Saxon Stories:
 1. The Last Kingdom (2004) - Viimeinen kuningaskunta
 2. The Pale Horseman (2005) - Kalpea ratsastaja
 3. The Lords of the North (2006) - Pohjoisen valtiaat
 4. Sword Song (2007) - Miekkojen laulu
 5. The Burning Land (2009) - Palava maa
 6. Death of Kings (2011)
Lisätietoja sarjasta wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

Tämän kirjan ovat lukeneet myös Mette, Morre, narseska ja Nipvet.

2 kommenttia:

 1. Olen lukenut kaikki nämä kirjat ja odotan kärsimättömäst ,josko vielä yksi ilmestyisi tästä aiheesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin odotan vielä lopullista selontekoa näistä mainioista Saxilais tarinoista.

   Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...