sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Liza Marklund & James Patterson: Postikorttimurhat

Postcard Killers
Julkaistu & suomennettu 2010.
Pokkari 2011, 319 sivua.

James Patterson on hyvin tuottelias kirjailija ja häntä onkin kritisoitu yhteistyöstään monien muiden kirjoittajien kanssa. Patterson on kertonut, että yhteistyössä yleensä tämä kumppani kirjoittaa ensin ensimmäisen version, jota hän sitten lähtee työstämään. James Pattersonin kirjat ovat hyvin viihdyttäviä, joskin melko samantapaisia, joten odotinkin nyt innolla, että mitä uutta Liza Marklund tuo tähän tarinaan. Ja englanniksi kirjailijoiden nimet ovat tietysti toisinpäin, mutta mennään nyt tässä suomi-painoksen mukaan.

Sarjamurhaajapariskunta tappaa yhteisen illanvieton jälkeen toisia pariskuntia ympäri Euroopan kaupunkeja ja he lähettävät aina paikalliselle toimittajalle postikortteja vinkeiksi tapahtumista. Tukholmassa kortin saa rikostoimittaja Dessie, joka alkaa tutkia tapahtumia yhdessä rähjäisen amerikkalaisen poliisin Jacobin kanssa, jonka tytär oli yksi aiemmista uhreista. Lukija saa seurata niin murhaajia kuin tutkijoitakin, mutta ihan kaikkea ei kuitenkaan paljasteta suoraan.

Täytyy myöntää, että hieman pettynyt olin tähän tuotokseen. Pattersonia enemmän lukeneille tarinassa ei ole juuri mitään yllättävää, saman kaavan mukaan mennään nyt kuin monesti ennenkin hänen kanssaan. Marlundin ääni kuuluu ehkä eniten Pohjoismaiden kuvauksessa. Alkuun ajattelin, että Dessie olisi Marklundin hahmo, mutta ei hänkään juuri eronnut lopulta monista muista Pattersonin henkilöistä. Pidin hänestä kyllä muuten, mutta Dessien ja Jacobin suhde ei minua oikein vakuuttanut, se jäi jotenkin ontoksi. Hyvää teoksessa olivat ainakin loppuosan Suomi-maininnat :)

Lopputeksteissä Patterson kiittelee Marklundia, että tämä oli aina valmis joustamaan. Tästä jäin sitten miettimään, että olisiko kirja ollut parempi, jos Marklund ei olisi antanut niin paljon periksi... Mutta, Pattersonin teoksien lukemista aion kyllä ehdottomasti jatkaa. Hän tuottaa mukavaa, nopealukuista viihdettä, joka sopii tiettyyn mielialaan, eli silloin kun tekee mieli heittää aivot narikkaan.

James Patterson ja Liza Marklund Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

Tämän ovat lukeneet myös Leena Lumi, Maarit, Jonna ja Cathy

1 kommentti:

  1. Minäkin petyin tähän, jotenkin Pattersonin ja Marklundin yhteistyö tuntui jännältä idealta, mutta lopputulos oli aika vaisu. Harmi!

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...