maanantai 31. lokakuuta 2011

Steve Alten: Mayojen testamentti - Domain 1

Domain
Julkaistu 2001, suomennos 2010
Pokkari 2011, 428 sivua.

Mayojen testamentin maailmanlopun taistelu on saanut paljon lukijoita ja arvosteluita ja minäkin vihdoin sain tämän luettua lomamatkalla. Tämän voi lukea yksittäisenä teoksena, mutta tähän on olemassa myös kaksi jatko-osaa, joten kyseessä on trilogian aloitusosa. Kirja myös loppuu niin, että se jättää hieman ovea auki jatkolle, mutta tämä ei ollut mitenkään häiritsevää.

Arkeologi Julius Gabriel on tutkinut elämäntyönään maailman isoja monumentteja, kuten Chichén Itzá, Gizan pyramidit ja Stonehenge ja todennut, että nämä liittyvät vanhaan mayojen ennustukseen maailmanlopusta. Mayojen kalenterin viimeinen päivä on talvipäivänseisaus 21.12.2012 ja Julius Gabriel on päätellyt, että ratkaisu tuon päivän tuhon estämiseksi on piilotettu näihin monumentteihin talteen.

Tarinan päähenkilöt ovat Juliuksen poika Mick, joka on uskomuksistaan passitettu mielisairaalaan, sekä hänen uusi harjoittelijapsykiatrinsa Dominique, jonka Mick saa houkuteltua apurikseen. Esteitä tielle tulee paljon ja Mickillä on vain pari kuukautta aikaa saattaa isänsä työ loppuun ja keksiä viimeiset, puuttuvat palat maailmanlopun estoon.

Mayojen testamentti sekoittaa tiedettä, scifiä, polittiista peliä ja historiaa ja sisältää myös hieman romantiikkaakin. Alten keskittyy paljon tarkkoihin tieteellisiin tutkimuksiin ja ne kuulostavatkin vakuuttavilta, mutta minulta ne menivät kyllä jonkin verran ohi. Henkilökuvaukset eivät mielestäni ole tämän teoksen vahvin puoli. Dominique on ärsyttävä tuuliviiri, mielipiteet muuttuvat aina sen mukaan, että ketä hän on sattunut viimeksi kuuntelemaan ja muutenkin porukasta löytyy paljon yksipuolisia stereotypioita. Päivänpolitiikasta olisi tähän voinut saada enemmän vetoa, mutta tuntuu, että siinäkin puolella Alten on mennyt helpoimman kautta ja käyttänyt lähinnä tuttuja kliseitä, tuomatta mukaan mitään uutta ja omaperäistä.

Kokonaisuutena Mayojen testamentti on hyvä ja vauhdikas seikkailu scifin ystäville, joka sisältää (ehkä hieman liiankin paljon) erilaisia tapahtumia. Muinainen mytologia ja todellisten monumenttien rakentamisen pohdinta ovat hyvinkin mielenkiintoisia. Jatko-osia en ole heti ainakaan lukemassa, mutta ehkä jossain vaiheessa kuitenkin...

Domain Trilogia:
  • Domain (2001) - Mayojen testamentti
  • Resurrection (2004)
  • Phobos (2011)

Steve Alten Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

Tämän ovat lukeneet myös marjis, Norkku, Jossu ja Lumikki.

2 kommenttia:

  1. Mun makuuni tässä oli ihan liikaa tavaraa, vähemmällä olisi voinut keskittyä paremmin siihen olennaiseen... Aihe sinällään on jännä!

    VastaaPoista
  2. Juu, pitänee kokeilla joku muu samasta aihealueesta, esim Mario Readingin Maya-ennustus (joka lienee oman sarjansa kakkososa).

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...