sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Paul Johnston: Punainen kuolema - Alex Mavros 2

The Last Red Death - The Greek Novels 2
Julkaistu 2003, suomennos 2008.
473 sivua.

Skottilais-kreikkalaisen yksityisetsivän Alex Mavrosin seikkailut jatkuvat Ateenassa ja muualla Kreikassa tässä Paul Johnstonin toisessa hänestä kertovassa kirjassa. Taaskaan suomenkielisen version kansikuvaa ei löytynyt etsinnöistä huolimatta, mutta englanninkielisistä versioista tämä käyttämäni on fiilikseltään lähinnä vastaava.

Edellisestä tarinasta tuttuja ovat Alexin (huonosti kohtelema) tyttöystävä, sisko ja äiti, jotka piipahtavat mukana vain lyhyesti ja juoni on hyvin itsenäinen, edellisen osan tietoja ei tämän lukemiseen tarvita. Alex myös etsii tietoja 70-luvulla kadonneesta vanhemmasta veljestään joka osassa, mutta nämäkin etsinnät taidetaan hoitaa yhdestä suunnasta aina suht siististi yhden kirjan sisällä.

Amerikkalainen Grace näki lapsena isänsä murhattavan terroristiryhmän toimesta ja hän palkkaa Alexin etsimään tappajan käsiinsä. Uusia näyttäviä murhia tapahtuu myös samaan aikaan ja vaikuttaa, että tappaja Iraklis (Herkules) on aktivoitunut uudestaan. Alexin selvittelyihin punoutuvat niin Toisen maailmansodan tapahtumat, kommunistinen puolue, 70-luvun terrorismi ja kuohunta maassa kuin nykypäivän CIA:kin. Juoni on monitahoinen ja eri aikakaudet ja hahmot nivoutuvat vähitellen yhteen tarinan edetessä.

Tappaja Iraklis kuvataan hyvin inhimillisenä, tunnontuskiaan myöten ja terrorismiin johtavia syitä valoitetaan kuitenkaan liikaa selittelemättä. Tästä kirjasta jäikin päällimmäisenä mieleen ajatus, että väkivalta vain synnyttää lisää väkivaltaa ja koston kierrettä on vaikea pysäyttää. Kaikilla osapuolilla on omat vahvat syynsä ja motivaationsa toimilleen ja he ovat omasta mielestään oikeutettuja jopa murhiin asiaansa edistääkseen.

Henkilöitä on taas ilmeisesti Johnstonille tyypillisesti paljon kuten myös viittauksia historiaan ja politiikkaan. Tämä kirja on kuitenkin nopealukuinen, ehkä hieman liikaakin - ehkä pitäisikin pureskella tekstiä rauhassa. Johnston kuvaa Kreikkaa ja sen yhteiskuntaa aivan eri näkökulmasta kuin mitä normaali turisti tulee näkemään, joten hyvin suositeltavia ovat nämä Mavros-teokset kaikille maasta kiinnostuneille. Johnston osaa yksityiskohdat ja niiden kautta herättää hienosti tapahtumapaikan henkiin.

Alex Mavros -kirjat:

Paul Johnstonin kirjat ja tämä kirja englanniksi Adlibriksessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...