sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Kuningatar Noor: Uskomaton elämäni

Leap of Faith - Memoirs of an Unexpected Life
Julkaistu 2003, suomennos 2003.
Pokkari 2004, 443 sivua.

Jordanian matkalle piti saada mukaan joku aluetta käsittelevä teos ja löysin siten tämän kuningatar Noorin hyvin mielenkiintoisen elämänkerran. Noor kertoo tässä hieman sukunsa historiaa ja elämästään lapsuudesta miehensä kuolemaan vuonna 1999 asti.

Lisa Halaby on 1951 syntynyt amerikansyyrialainen nuori nainen, jonka isä on ilmailualalla töissä ja myös hallinnon korkeana johtajana, joten he sitä kautta tutustuvat valtaapitäviin henkilöihin. Hän nuoruudessaan saa kokea niin John F. Kennedyn hallinnon kuin myös Vietnamin sodan vastaiset mielenosoitukset ja hänet hyväksytään ensimmäisten naisten ryhmässä opiskelemaan Princetoniin. Perhe muuttaa useampaan kertaan, mikä varmasti vaikuttaa Lisan ystävyyssuhteisiin ja valmistuttuaan Lisa itse työskentelee ensin Australiassa ja sitten Iranissa kaupunkisuunnittelijana.

Iranin levottomuuksien alettua Lisa siirtyy Jordaniaan isänsä perustamaan Arab Air Services firmaan tilapäiseksi toimitusjohtajaksi. Siellä hän tapaa kuningas Husseinin ja he alkavat tapailla ja menevät lopulta naimisiin. Lisa saa avioliiton myötä uuden nimen, Noor al-Hussein - Husseinin valo. Hänen elämänsä muuttuu täysin, hän on Husseinin neljäs vaimo ja hänestä tulee äitipuoli 8 lapselle, joista vanhempien kanssa elämä ei ole aina ihan helppoa. Husseinin lisäksi Noor rakastuu Jordanian maahan ja kansaan ja kirjoittaa näistä niin elävästi, että mieli varmasti tekisi lähteä matkalle paikanpäälle, jos en olisi lukenut tätä juuri Jordaniassa.

Noor kuvaa elämäänsä hyvin kiinnostavalla tavalla, selkeästi ja helppotajuisesti. Mukana on henkilökohtaista perhe-elämää, virallisia vastaanottoja, politiikkaa ja historiaa. Hän kertoo Jordanian näkemyksen Israelin ja palestiinalaisten vieläkin jatkuvata konfliktista, sen syistä ja Husseinin yrityksistä ratkaista ongelmaa. Hyvin mielenkiintoisia ovat myös Noorin tulkinnat ja muistot maailman merkkihenkilöiden teoista ja motiiveista Lähi-idän alueella. Alkuun minua hieman häiritsi tämä name dropping, mutta totuin siihen kyllä ajan myötä. Onhan se luonnollista, että kuninkaalliset ystävystyvät keskenään ja ymmärtävät toistensa elämää aivan eri tavalla kuin taviskansalaiset.

Tämä kirja oli  todella hyvä, ehdottomasti parhaita viime aikoina lukemiani. Noor on vahva ja rehellinen päähenkilö, joka tekee itselleen vahvan roolin järjestöissä ja puhujana, vaikka perinteisesti hänen kuuluisi pysytellä taka-alalla. Hän kirjoittaa myös hyvin kriittisesti oman kotimaansa Yhdysvaltojen suhtautumisesta arabimaailmaan ja turhautumisesta heidän Israelia suosivaan politiikkaansa.

Suosittelen ehdottomasti, tämä kannattaa kyllä lukea, kirja avaa niin mielenkiintoisella tavalla poliittisen pelin ja kuninkaallisen hovin taustoja ja henkilöitä.

Kuningatar Noor al-Hussein Wikipediassa.

1 kommentti:

  1. Tämä on ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja. Luin sen heti ilmestyttyään ja nyt toiseen kertaan v. 2018. Se kesti erittäin hyvin toisenkin lukemisen!

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...