lauantai 8. lokakuuta 2011

Paul Johnston: Siniset varjot - Alex Mavros 1

A Deeper Shade of Blue/ Crying Blue Murder  - The Greek Novels 1
Julkaistu 2002, suomennos 2007
448 sivua.

Löysin Paul Johnstonin 3 Alex Mavros -dekkaria divarista, suomeksi näitä on aika vaikea saada käsiin, kun ovat Harlequinin julkaisemia ja heidän vanhemmat julkaisunsa tuntuvat aina katoavan kuin tuhka tuuleen. Tuo alkuperäinen kuva on kuitenkin aika lähellä suomennoksen kuvaa, tosin englanninkielinen nimi on sittemmin vaihdettu.

Alex Mavros on skottilais-kreikkalainen yksityisetsivä, joka asuu Ateenassa. Hän saa asiakkaakseen amerikanturkkilaisen Denis Ozalin, jonka sisko Rosa on kadonnut oleskeltuaan Kreikassa Trigonon saarella. Alex lähtee sitten Trigonoon, jossa nuori pariskunta on juuri löydetty hukkuneena, ja kaikilla asukkailla tuntuu olevan jotain salattavaa. Kaikkeen liittyy myös jollain lailla Toisen maailmansodan tapahtumat, kun alue oli Italian miehittämä.

Tarinaa kerrotaan pääasiassa Alexin näkökulmasta mutta välillä tutustutaan muistinsa menettäneeseen naiseen, jota pidetään vangittuna ja raiskataan väkivaltaisesti. Muutaman kerran luetaan myös brittisotilaan päiväkirjaa sodan ajalta. Pidän Johnstonin kirjoitustyylistä, vaikka väkivaltaa ja kuolemia juttu sisältääkin. Teksti on nopealukuista ja sujuvaa, mutta henkilöitä on paljon ja näissä kaikissa kreikkalaisissa nimissä menin kyllä välillä hieman sekaisin. Juttu myös loppuu hyvin äkisti ja jäinkin sitten miettimään, että tuliko kaikki tosiaan selvitettyä ennen loppua. Totesin, että melkein kyllä, pari kohtaa vain jäi kaihertamaan mieltä.

Alex on mielenkiintoinen sankari ja juttu kokonaisuutena hyvin kirjoitettu, joten suosittelen tätä kyllä, varsinkin dekkarien ja Kreikan ystäville. Esimerkiksi lomalukemiseksi mukaan jonnekin idylliselle paikkakunnalle Kreikan saaristoon tämä olisi oikein loistava. Minun ainakin alkoi tehdä tätä lukiessa mieli etelän lomamatkalle, tosin ei kyllä tämän kirjan Trigonoon, se on aivan liian vaarallinen paikka :).

Alex Mavros -kirjat:

Paul Johnstonin kirjat ja tämä kirja englanniksi Adlibriksessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...