keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Ken Follett: Valkeuden vangit

Whiteout
Julkaistu 2004, suomennos 2006.
365 sivua.

Ken Follettilta olen lukenut satunnaisesti muutamia teoksia vuosien saatossa. Vaikka hänestä ei minulle mikään suuri suosikki ole tullut, yleensä nämä kirjat ovat olleet ihan viihdyttäviä ja vauhdikkaita seikkailuja ja tuovat mukavaa vaihtelua lukulistalle.

Valkeuden vangit kuvaa tapahtumia tunti tunnilta muutamana joulun päivänä, lumimyrskyn keskellä. Skotlantilaisesta huipputurvallisesta laboratoriosta varastetaan ensin salaista, kehityksen alla olevaa viruslääkettä ja sitten vielä itse äärimmäisen vaarallinen viruskin. Turvallisuuspäällikkö Toni Gallon pitää selvittää tapaukset ja pelastaa yrityksen maine, ongelmat kun vuotavat heti lehdistölle ja koko yrityksen tulevaisuus on vaakalaudalla. Toni on vielä lisäksi itse ihastunut suuresti firman omistajaan Stanleyhin.

Valkeuden vangit ei ole juonestaan huolimatta lääketieteellinen trilleri, eikä myöskään perinteinen dekkari, koska tarinaa kerrotaan myös varkaiden näkökulmasta, joten suunnitelmat ovat lukijalle selvillä koko ajan. Asetelma oli mielestäni hyvin mielenkiintoinen, mutta jouduin kyllä pettymään tämän kanssa. Jo se, että jännäri ei tarjoa mitään yllätyksiä juonessaan on yleensä huono piirre ja tällä kertaa monet käänteet tuntuivat helpoimman kautta tehdyiltä. Myöskään Tonin ja Stanleyn suhde ei minusta ollut kovin uskottavasti esitetty ja se tuntui hieman päälleliimatulta pakolliselta rakkauskuviolta. Parasta antia olivat ehkä Tonin tutkimukset, hän oli fiksun oloinen tutkija ja välillä hänellä välähti hyvin.

Nyt tämän kirjan loppuun saatuani jäin hieman pohtimaan lääkevarkauksia ja niiden motiiveja. Mielestäni tätä puolta ei käsitelty tarpeeksi ja tarina jäi näiden osalta hieman ohueksi. Osuus talossa lumen vankina olemisesta toi mieleen Agatha Christien Hiirenloukun, mutta toteutus jäi kauaksi siitä. Eli, en juuri suosittele tätä teosta kuin Follettin faneille :)

Ken Follett Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...