sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Bernard Cornwell: Palava maa - The Saxon Stories 5

The Burning Land
Julkaistu 2009, suomennos 2011
402 sivua (+ 14 sivua taustatietoja)

Bernard Cornwellin Uthred-sarja on edennyt jo viidenteen osaan ja vuoteen 892. Kuudes osa Kuninkaiden kuolema on julkaistaan suomeksi syksyllä, mutta Cornwell on veikkaillut sarjan kasvavan yhteensä 7 tai 8 kirjan mittaiseksi, joten jokunen on hänellä vielä kirjoittamatta.

Uthred on edelleen kuningas Alfredin juoksupoika ja taistelija. Wessexiä uhkaa nyt kaksi eri tanskalaista, Harald ja Uthredin vanha tuttu Hæsten. Alfred lähettää Uthredin lahjomaan Hæstenin jättämään Wessexin rauhaan, jotta voisi keskittyä taisteluihin Haraldin joukkoja vastaan. Uthred saa yhdessä kahnauksessa vangikseen Haraldin naisen Skaden, joka on sekä hyvin kaunis että julma ja jolla tulee olemaan iso rooli tulevissa tapahtumissa.

Uthred kohtaa Haraldin joukot suuressa taistelussa Fearnhammessa ja sen jälkeen pääsee pitkästä aikaa palaamaan takaisin kotiin pohjoiseen. Uthred suunnittelee vihdoin isänsä linnoituksen Bebbanburgin takaisinvalloitusta sedältään ja tämä on hänellä ollut mielessä sarjan alusta asti. Uthred viettää myös aikaa kasvattiveljensä Ragnarin ja muiden tanskalaisten kanssa ja on vahvasti kallistumassa tanskalaisten puolelle. Sitten Uthredia muistutetaan aiemmasta lupauksesta ja sen pitäminen sotkee taas Uthredin omat suunnitelmat täysin ja edessä on uusia taisteluita.

Uthredin seikkailuista on aina yhtä nautinnollista lukea. Juoni Palavassa maassa menee hyvin samaan tapaan kuin sarjan aiemmissakin osissa. Cornwellilla tuntuu olevan oma luottokaavansa, jonka mukaan hän kirjoittaa ja kyllähän se toimii. Mukana on kauniita naisia Uthredin kiinnostuksen kohteina, petoksia, muutama yllätys ja hienoja taisteluita, joista varsinkin loppuhuipennus vaatii Uthredilta kekseliäisyyttä. Cornwellin kirjoitustyyli vanhan Uthredin näkökulmasta on hyvä, koska siten Uthred pääsee itse  kritisoimaan nuoruuden hölmöilyjään ja jälkiviisaasti kommentoimaan valintojaan.

Cornwell kritisoi nyt vahvasti ja useaan otteeseen tapaa lahjoja uhkaajia jättämään alueita rauhaan tai poistumaan kokonaan paikkakunnalta, koska tarinat lahjuksista vaan houkuttelevat muitakin rahasaaliiden perässä paikalle. Tätä viestiä toisteltiin turhankin paljon, olisi se jo vähemmälläkin tullut selväksi, että kyseessä ei ollut pidemmällä tähtäimellä viisas taktiikka. Lieköhän Cornwell saanut palautetta siitä, että Alfredin suuruus ei oikein tule selväksi näistä tarinoista, kun hän on nyt liittänyt kirjan loppuun tällä kertaa kaksi lisätieto-osiota, yhteensä 14 sivua, Historiallisia tietoja ja Englannin synty: tapahtumat tähän saakka, joissa ajatusta Alfredista yhtenäisen Englannin isänä vahvistetaan.

Uthred-sarja on edelleen yksi suosikkejani, mutta seuraavaa suomennosta joutuukin nyt odottelemaan noin puoli vuotta :(

The Saxon Stories:
  1. The Last Kingdom (2004) - Viimeinen kuningaskunta
  2. The Pale Horseman (2005) - Kalpea ratsastaja
  3. The Lords of the North (2006) - Pohjoisen valtiaat
  4. Sword Song (2007) - Miekkojen laulu
  5. The Burning Land (2009) - Palava maa
  6. Death of Kings (2011) - Kuninkaiden kuolema (10/2012)
Palava maa Adlibriksessä.

Palavasta maasta ovat kirjoittaneet myös Jossu ja Xerxes.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...