tiistai 20. joulukuuta 2011

Bernard Cornwell: Pohjoisen valtiaat - The Saxon Stories 3

Lords of the North
Julkaistu 2006, suomennos 2009
Pokkari 2010, 368 sivua.

800-luvun viikinkiaikojen Englannin ja Bernard Cornwellin päähenkilön Uthredin seikkailutarina jatkuu Pohjoisen valtiaissa. Ensimmäistä Cornwellia (Viimeinen kuningaskunta) aloittaessani en juuri tiennyt mitä odotettavissa olisi, mutta nyt mitä enemmän näitä luen niin sitä paremmin tunnun pääsevän tyyliin sisälle ja sitä paremmalta nämä kirjat myös vaikuttavat.

Edellisen kirjan Kalpean ratsastajan tapahtumista on kulunut noin kuukausi ja Uthred on 21-vuotias nuorimies. Tarinaa kerrotaan vanhan Uthredin näkökulmasta, joten hän osaa katsoa omia vanhoja tekemisiään kriittisesti ja nuori Uthred onkin ylimielinen ja rohkea, mutta silti hyvin sympaattinen sankari. Viikinkikasvatuksen saanut englantilainen Uthred elää edelleen kahden maailman välissä, kristinuskoa halveksien ja viikinkimytologiaan tukeutuen. Uthred on siinä mielessä avomielinen, että hän arvioi tapaamiaan ihmisiä henkilöinä ja tekojen pohjalta eikä kansallisuuden mukaan ja ystäviä hänellä onkin eri maista.

Todellinen kuningas Alfred Suuri on tällä kertaa sivussa tapahtumista, kun Uthred lähtee pohjoiseen kostoretkelle. Aiemmin sarjassa Uthredin tanskalainen kasvatti-isä murhattiin julmasti ja Uthred on vannonut kostavansa kuolemat. Hän tuntee koston velvollisuudekseen ja saa hyvän tilaisuuden koittaa onneaan Kjartanin ja tämän pojan kanssa, kun edellisen osan taistelujen jälkeen koittaa rauhaisampi ajanjakso.

Tarina on viihdyttävä ja vetävä, mukana on juonitteluja, petos ja kekseliäitä kuvioita. 800-luvun elämästä saadaan taas hyvä silmäys ja tähän ympäristöön on aina mukava palata, koska teksti on hyvin uskottavaa. Uthred viihtyy taisteluissa paremmin kuin politiikassa, mutta joutuu silti vedetyksi mukaan myös näihinkin juonitteluihin. Ja onhan Uthredilla omiakin tavoitteita, ilmeisesti sarjan läpi jatkuvana juonena on mukana hänen vahva halunsa saada isänsä alueet Bebbanburgissa ja tittelinsä vallattua takaisin ne varastaneilta sukulaisilta.

The Saxon Stories:
  1. The Last Kingdom (2004) - Viimeinen kuningaskunta
  2. The Pale Horseman (2005) - Kalpea ratsastaja
  3. The Lords of the North (2006) - Pohjoisen valtiaat
  4. Sword Song (2007) - Miekkojen laulu
  5. The Burning Land (2009) - Palava maa
  6. Death of Kings (2011)
Tämä kirja Adlibriksessä.

Tämän ovat lukeneet myös Morre, Booksy ja Nipvet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...