torstai 17. toukokuuta 2012

Charlaine Harris: Deadlocked - Sookie Stackhouse 12

Julkaistu 2012, 327 sivua.

Eräs vuoden odotetuimmista tapauksista kohdallani oli Charlaine Harrisin jo 12. Sookie Stackhousesta kertova kirja Deadlocked. Sarjan alkuperäinen pituus piti olla 10 kirjaa, mutta Harris lupasi kolme lisää, joten ensi vuonna ilmestyvän Dead Ever Afterin pitäisi olla viimeinen. Sookie on telepaattisia kykyjä omaava, kolmeakymmentä lähestyvä tarjoilija Bon Tempsin kuvitteellisessa pikkukaupungissa, lähellä Shreveportia Louisianassa. Ja varoituksena vielä, Sookien uusista seikkailuista ei voi kirjoittaa spoilaamatta sarjan aiempia osia.

Sookien ja vampyyri Ericin suhde ei ole parhaimmillaan edellisen osan tapahtumien jälkeen ja asiaa ei auta kuninkaan vierailu. Kuninkaan tervetulojuhlista Sookie myöhästyy hieman ja saapuessaan paikalle löytää Ericin juomassa verta toisesta naisesta. Sookie suuttumuksestaa huolimatta huomaa, että kaikki ei ole kunnossa, Eric vaikuttaa juopuneelta ja hieman huumaantuneelta, joten vieraan naisen veri ei ole ollut puhdasta ihmisverta. Hetken kuluttua poliisit saapuvat paikalle, sama nainen on löytynyt pihalta kuolleena.

Sookie ystävineen käy Hooligansissa naisten iltana miesstrippareita katsomassa ja normaalien keiju- ja haltijatyöntekijöiden lisäksi he kohtaavat aikamoisen yllätyksen. Tara on viimeisillään raskaana ja muidenkin suhteet tuntuvat hyvin vakavilta, joten Sookiekin miettii tulevaisuuttaan. Sam seurustelee Alciden lauman johtohahmon Jannalynnin kanssa, mutta Sookie ja Jannalynn eivät oikein tule toimeen keskenään. Tämä aiheuttaa huolia niin Samille kuin Alcidellekin. Myös Bubba vilahtaa tarinassa esittelemässä ei niin tervetulleen vieraan.

Tällä kertaa kirjan alku ja tarinan liikkeellelähtö tuntui melko hitaalta, kun odotin ruumista heti alkuun, mutta juhlat pääsivät vauhtiin vasta noin sivun 60 paikkeilla. Deadlocked lähtee liikkeelle keijuasioilla, jotka siinä vaiheessa eivät niin kiinnostaneet kun halusin päästä murhaa selvittelemään. Mutta Harrisin tyyliin näihinkin asioihin palataan uudestaan myöhemmin ja kokonaisuutena keijukuvio on hyvä.

Sookien ja Ericin suhde on vaikeuksissa Dead Reckoningin jälkeen ja tilanne on se, että joko he selvittävät ongelmansa tai eroavat. Alkuun kun Sookie oli Billin kanssa olin ehdottomasti Ericin kannalla, mutta sitten mukaan tuli kiinnostava Alcide ja vielä parempi Quinn. "Vanha" Quinn on edelleen suosikkini, ymmärrettävästi en pitänyt paluun tehneestä Quinnista juuri lainkaan. Eric on liian kiireinen bisneksissään eikä hänellä oikein riitä aikaa Sookielle. Alcidestakin pidän nykyään enemmän kuin Ericistä, vaikka Alcide samoin on hyvin kiinni laumansa johtamisessa, eikä siksi liene sen parempi vaihtoehto Sookielle. Deadlockedin loppuun mennessä tulee hyvin selväksi se, mitä Harris on suunnitellut Sookien rakkauselämän varalle seuraavaksi. Tästä käänteestä en oikein vielä ainakaan pitänyt, mutta onhan tässä vuosi aikaa totutella ajatukseen ennen jatkoa, voisi vaikka lukea sarjaa alusta uusiksi uudella näkökulmalla.

Joko lukufiilis ei ollut kohdallaan tai sitten pääjuoni ei tällä kertaa alkunsa jälkeen kantanut yhtä hyvin kuin yleensä. Murhatutkimukset jämähtivät hieman paikoilleen pidemmäksi ajaksi, vaikka onhan se aina yhtä mukavaa seurailla Sookien elämää ja arkisia tekemisiä. Hieman jopa tylsistyin tämän kirjan kanssa pari kertaa ja se nyt Harrisin kohdalla on ennenkuulumatonta. Pitänee siis lukea tämä jossain vaiheessa uudelleen nyt vuoden aikana, että selviää oliko vika tekstissä vai omassa mielialassa. Osa ongelmasta lienee siinä, että Eric oli aika pienessä roolissa omien ongelmiensa takia, joten olisin kaivannut hänen tilalleen Quinnin tai Alciden kaltaista vahvaa mieshahmoa. Myös loppu, sekä murhajuonen osalta että romanssivihjailujen, oli pettymys. Murhajuonen motiivit jäivät osittain hieman heikoiksi eikä ratkaisu minusta ollut niin hyvä kuin yleensä.

Kelpo Sookie, mutta ei sarjan parhaita.

The Southern Vampire Mysteries/ Sookie Stackhouse:
 1. Dead Until Dark (2001)- Veren voima (2010)
 2. Living Dead in Dallas (2002) - Verenjanoa Dallasissa (2010)
 3. Club Dead (2003) - Kylmäveristen klubi (2010)
 4. Dead to the World (2004) - Veren imussa (2011)
 5. Dead as a Doornail (2005) - Verta sakeampaa (2011)
 6. Definitely Dead (2006) - Veren perintö (2011)
 7. All Together Dead (2007) - Pahan veren valtakunta (2012)
 8. From Dead to Worse (2008) - Veren sitomat (07/2012)
 9. Dead and Gone (2009) - Suden veri (11/2012)
 10. Dead in the Family (2010) 
 11. Dead Reckoning (2011) 
 12. Deadlocked (2012)
 13. Dead Ever After (05/2013)
+ A Touch of Dead (2009) (novellikokoelma)

Sookie Stackhouse -sarja Wikipediassa ja Deadlocked Adlibriksessä.

Lisää Deadlockedista Kirjamielellä-blogissa.

5 kommenttia:

 1. Unohdin kirjoittaa omaan arvioon myös tuosta junnaavuudesta. Teki mieli nimittäin oikein laskea, montako kertaa Sookie haki postia tai pesi hiuksiaan. :D

  VastaaPoista
 2. Sain tämän juuri luettua ja vähän on pettynyt olo. Ärsytti, että Eric oli alusta asti niin pienessä roolissa, eikä missään vaiheessa perehdytty tarkemmin siihen, mitä vampyyripiireissä oli meneillään...

  VastaaPoista
 3. Luulen, että ongelma oli siinä, että kun nyt puuttui tarinasta ne mehevät käänteet vampyyrimaailmasta, niin tuo Sookien tavallisen elämän seuraaminen kävi hieman tylsäksi pelkälteen. Muuten Harrisin kirjoitustyyli on kyllä hyvä ja samalla lailla Harperin, Lilyn ja Aurorankin kanssa käydään kaupassa ja ajellaan kaupungilla, mutta juonessa vaan pitää sitten vastapainoksi olla tarpeeksi niitä jänniä ja tosi mielenkiintoisia kohtia.

  Nyt muuten tämän kanssa kaipasin myös sitä Sookien sivistyssanakalenteria :)

  VastaaPoista
 4. Kaksi viimeistä Sookie-kirjaa ovat ainakin mulle olleet valtavia pettymyksiä. Pidin sarjasta valvasti silloin kuin Sookie-Eric kuvio oli aluillaan ja Eric joutui tosissaan panostamaan. Nykyinen "valmis illallinen" on vain yllätyksetön ja jotenkin suorastaan Sookien omaa persoonaa loukkaava.

  Vampyyrikuvioihin olisin toivonut jo jonkinlaista ratkaisua sillä sitä venytettiin jo edellisessä kirjassa. "Keiju-kuvio" yhteyshenkilöineen oli vain epäuskottava kun sitä vertaa muihin "universen" tarinoihin.

  Luen kyllä sarjan viimeisenkin osan, mutta osat 11 ja 12 ovat sellaisia jotka olen lukenut vain yhteen kertaan. Muiden osien kohdalla lukukertoja on useita.

  VastaaPoista
 5. Eric oli minustakin parhaimmillaan muistinmenetyksen aikoihin ja kun vielä jahtasi Sookieta :) Muistaakseni näitä kirjoja pitikin olla vaan 10, mutta Harris sitten suostui venyttämään tarinaa ja kirjoittamaan muutaman lisää. Tiedä sitten oliko tuo hyvä vai huono ratkaisu. Mutta tämä ei ainakaan ollut parhaiden Sookie-kirjojen tasolla...

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...