sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Valeri Panjuškin: Mihail Hodorkovski - Hiljaisuuden vanki

Uznik tiÏsiny
Julkaistu 2006, suomennos 2007
265 sivua.

Kirjallinen maailmanvalloitus -haasteessa lupauduin laajentamaan lukulistaani ja Kuningatar Noorin elämänkerrasta innostuneena valitsin luettavaksi Mihail Hodorkovskista kertovan teoksen. En millään voinut olla vertailematta tätä teosta tuon vasta lukemani Uskomaton elämäni -kirjan kanssa ja sille tämä minulla ainakin hävisi monella osa-alueella, kiinnostavasta aiheesta huolimatta.

Kuningatar Noor on kansainvälisesti kiinnostava ja tottunut puhuja maailmalla (varsinkin Yhdysvalloissa), joten hänen teoksensa oli alunperinkin suunnattu oman maansa ulkopuoliselle lukijakunnalle. Tämän ansiosta teksti hyvin jäsenneltyä, lähtötietoja ei vaadittu ja asiat selitettiin sopivalla tasolla. Panjuškin taas itsekin toteaa, että Hodorkovskin rikoksia retostelevat "dokumentit" saavat miljoonia katsojia, kun taas hän kirjallaan voi saavuttaa ehkä 10.000 lukijaa - ja tämä siis Venäjällä. Eli lähtökohdat ovat hyvin erilaiset.

Panjuškin aloittaa tarinansa Hodorkovskin pidätyksestä - kuten Noorkin tapaamisestaan kuninkaan kanssa, mutta Panjuškin ei ikinä palaa alustuksen jälkeen kunnolla alkuun ja kerro tapahtumista järjestyksessä. Kirja sisältää otteita keskusteluista Hodorkovskin läheisten kanssa ja katkemia Hodorkovskin omista teksteistä ja kirjeistä, mutta kokonaisuudesta jäi minulle hieman hajanainen kuva ja itse kohde ei tässä tule kovin tutuksi. Kirjailija ei itsekään tunnu tuntevan Hodorkovskia kovin hyvin, mutta yrittää pohtia syytteitä ja syytettyä henkilönä monelta kannalta. Siitä pidin, että Panjuškin käy ensin läpi Hodorkovskin liiketoimia tarkemmin ja palaa myöhemmin näihin lukijalle tutuksi tulleisiin kohtiin esitellessään syyttäjän esittämää syytelistaa, ja perustelee sitä kautta näkemystään totuudesta.

Ehkä päällimmäinen tunne tämän kirjan jälkeen on, että kannattaa olla hyvin varovainen kaikessa liiketoiminnassa Venäjällä ja hyvät välit päättäviin tahoihin ovat elintärkeitä. Korruptio on niin syvään juurtunut järjestelmän tapa ja lait ristiriitaisia keskenään, että kenet tahansa liiketoiminnan harjoittajista voisi tämän mukaan vetää oikeuteen ja jotain lainvastaista löytyy aina syytteiden tueksi.

Hiljaisuuden vanki on melko lyhyt, joten se on nopea lukea. Enemmänkin sisältöä tähän olisi voinut ottaa mukaan, esimerkiksi kunnolla jäsentelemällä menneitä vuosikymmeniä ja selventämällä niitä kokonaisuuksia tälläisiä systeemin ulkopuolisia lukijoita varten, mutta alkuperäistä kohdeyleisöä varten tämä ei liene ollut tarpeen. Kuningatar Noorin teos on selkeämpi ja lukijalle helpompi kokonaisuus, jossa kokenut esiintyjä esittää oman, hyvin esimerkein perustellun kantansa kansainväliseen konfliktiin.

Suosittelen, jos korruptio, Venäjä tai Hodorkovski henkilönä kiinnostaa.

Mihail Hodorkovski Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä (tilapäisesti lopussa).

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa kiinnostavalta. Selailin kirjamessuilla Oligarkit-kirjaa, jossa oli oma osionsa myös Hodorkovskille. Se jäi vähän kummittelemaan mieleen, mutta nyt on ollut niin paljon muutakin luettavaa etten ehtinyt.

    Jos tykkäsit kuningatar Noorin elämäkerrasta, niin sitten voisin ehkä suositella myös Iranin viimeisen shaahittaren, Farah Diba Pahlavin tarinaa. (Saat maailmanvalloitusta varten sen Iranin ja tarinakin on aika kiinnostava!)

    VastaaPoista
  2. Kannattaa kyllä tutustua. Tämä vaatii lukijaltaan hieman enemmän kuin monet muut, joten on hyvä olla aiheesta kiinnostunut valmiiksi :)

    Tuota Pahlavin kirjaa olen jo vähän katsellut sillä silmällä... :)

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...