torstai 3. marraskuuta 2011

Julie Kagawa: Rautakuningas - Rauta-saaga 1

The Iron King - Iron Fey 1
Julkaistu 2010, suomennos 2011
398 sivua.

Julie Kagawan Rautakuningas aloittaa uuden ja hieman erilaisen Nocturne-sarjan. Alunperin nämä teokset ovat ilmestyneet Harlequin Teen-sarjassa ja päähenkilönä on teini-ikäinen tyttö. Tällä kertaa vietetään aikaa Shakespearen Kesäyön unelmasta tutusta satumaailmassa.

Meghan Chase on lähes 16-vuotias, köyhän uusperheen kasvatti. Hänen pienellä pikkuveljellään Ethanilla tuntuu olevan hyvin vilkas mielikuvitus, koska tämä puhuu paljon mielikuvitusolennoista.  Kun Ethan siepataan Meghan tajuaa, että nämä olennot ovatkin todellisia ja hän joutuu matkustamaan haltijoiden Mikämikä -maahan pelastaakseen veljensä. Oppaakseen hän saa vanhan ystävänsä ja mielenkiintoinen poikakin löytyy pian matkanvarrelta.

Meghanin matkassa tavataan mörköjä, satyyreja, virvatulia, hiisiä, seireeni ja paljon muita satuolentoja. Mikämikä ei kuitenkaan ole lähelläkään satumaata, vaan paikka on uudelle tulokkaalle hyvin vaarallinen ja Meghanin henki onkin useaan kertaan vaarassa. Osittain tämä johtuu siitä, että Meghan on ihan pihalla kaikesta eikä saa kunnollista perehdytystä uuteen maailmaan. Vastaantulevista vaaroista ja olennoista kerrotaan hyvin lyhyesti, yleensä jälkikäteen kun on jo mokailtu tai ongelmasta on selvitty.

En oikein vielä osaa sanoa, että mitä mieltä Rautakuninkaasta olin. Kuitenkin tämä on selkeä esittelykirja, joten pitää kokeilla vielä ainakin sarjan seuraava teos, että näkee paremmin millainen kokonaisuus näistä muodostuu. Seuraava osa ilmestyy jo kuukauden päästä, joten ei ainakaan ole pitkä odotus edessä. Henkilöhahmoihin en vielä päässyt sisälle kovin hyvin, enkä oppinut myötäelämään heidän seikkailuissaan.

En ihastunut tähän sarjaan suoraan, pitää vielä hieman totutella satujen maailmaan. Hieman vierastan ainakin alkuun Kagawan perusajatusta, että ihmisten haaveista ja peloista syntyy oma maailmansa, joka muokkautuu ihmisten unelmien mukaan ja jossa olennot ovat olemassa niin kauan kun heidät ihmisten puolella muistetaan. Hieman samanlainen fiilis tästä jäi kun Cassandra Claren kirjoistakin, eli toivottavasti aikuistuu hieman päähenkilö seuraavaan kirjaan mennessä :)

Rauta-Saaga:
Kesäyön unelma Wikipediassa ja tämä kirja Harlequinin sivuilla ja englanniksi Adlibriksessä.

Tämän kirjan on lukenut myös Anu.

3 kommenttia:

 1. Itse en ihastunut tarinaan. Tarina muistutti minua liikaa Labyrintti elokuvasta, enkä ihmettelisi että kirjailija on halunnut jollain tapaa suosikkielokuvaansa kunnioittaa.

  Lisäksi henkilöt olivat aivan liian paperisia. Harmi sinänsä sillä olisin odottanut mielikuvituksen voimalla pyörivästä maailmasta maagisempia tarinoita ja hahmoja. Nyt oli liikaa tyypillisen kolmiodraaman makua, eikä uusia ajatuksia. :P

  VastaaPoista
 2. Eipä ollut tuttu tuo mainitsemasi leffa, joten piti käydä Wikipediasta lueskelemassa siitä hieman. Tokan osan luettuani fiilis sarjasta on jo paljon positiivisempi ja innolla odottelen kolmosta :)

  VastaaPoista
 3. Olen lukenut kolme rauta-saagaan kuuluvaa kirjaa. Harmittaa vietävästi kun tarina jäi kesken, itse uppouduin ihan täysillä siihen ja tosiaan osa 2 vasta minutkin vangitsi :)
  Mitään tietoa onko viimeistä osaa miostään saatavilla suomeksi? vai onko edes tullut markkinoille? tai tuleeko?
  Kiitos vastauksesta

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...