lauantai 19. marraskuuta 2011

Paul Johnston: Tappolista - Matt Wells 1

The Death List
Julkaistu 2007, suomennos 2008
374 sivua.

Tappolista aloittaa uuden, lontoolaisesta kirjailijasta Matt Wellsistä kertovan sarjan. Matt Wells on aiemmin menestynyt kohtalaisesti 1600-luvulle sijoittuneella kirjasarjallaan, mutta nykyään hänellä menee huonosti. Hänen kustannussopimuksensa on purettu, agentti on hylännyt ja avioerokin on käyty läpi. Rahat ovat tiukassa ja inspiraatio on kadoksissa. Yksi uskollinen fani hänellä kyllä on vielä, ja tämä jaksaa kirjoittaa säännöllisesti.

Fani VP kuitenkin muuttuu hyvin pelottavaksi, kun hän paljastaa ottaneensa kaiken mahdollisen - ja myös mahdottoman - selvää Mattista. Mattin läheisiä uhkaamalla hän pakottaa tämän kirjoittamaan omaa raakojen murhien värittämää elämäntarinaansa, jossa viholliset kohtaavat karmeat kuolemat, yksi kerrallaan. Matt lähipiireineen on vaarassa, mutta VP - Valkoinen Paholainen - vahtii hänen jokaista liikettään ja sanaansa, joten avun hakeminen ei onnistu. Murhat ovat toteutukseltaan tarkkoja kopioita Mattin kirjoista, joten Matt nousee myös poliisin epäiltyjen listan kärkeen.

Johnstonin aiemmassa Alex Mavros -sarjasta poiketen en nyt samantien tuntenut suurtakaan sympatiaa tämänkertaista päähenkilöä kohtaan. Tuo tosin saattaa johtua siitä, että Matt Wellsin lähtötilanne on aika kurja, eikä hän siten ole alkuun kovin vetovoimainen. Johnstonin kirjoitustyyli jatkuu samanlaisena kuin aiemminkin, eli henkilöitä on paljon ja kohtauksia seurataan vuorotellen eri ihmisten näkökulmista. Murhia on paljon ja ne ovat myös edelleen hyvin värikkäitä, raakoja ja mielikuvituksellisia.

Tällä kertaa pyöritään koston teemassa ja asioita hoidetaan paremmin omankädenoikeudella kuin virallista tietä. Yksityisetsivän (Mavros-sarja) kanssa vielä ymmärsin paremmin tuon kaiken hoitamisen itse, ilman poliisia, mutta nyt kirjailijan kanssa se jo hieman häiritsee. Tosin Matt ei ole ainoa tähän syyllistyvä vaan lähes kaikki muutkin kirjan hahmot toimivat samalla tavalla, pahimpana tietysti VP, joka säännönmukaisesti tappaa kaikki häntä satuttaneet. Johnston kuitenkin osaa asiansa ja kokonaisuus toimii hyvin. Juoni on jännittävä ja tekee mieli lukea kirja nopeasti loppuun. Muutamia asioita jäin pohtimaan, että mitenköhän ne nyt menivätkään, mutta ne olivat pikkujuttuja. Lopun yllätys ei oikein ollut kovin tehokas ja muutenkin tälläiselle omankädenoikeuden vastustajalle se oli hieman pettymys.

Matt Wells -kirjat:

Paul Johnstonin kirjat ja tämä kirja englanniksi Adlibriksessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...