tiistai 15. marraskuuta 2011

Philippa Gregory: The Constant Princess

Julkaistu 2005, 490 sivua.

Philippa Gregoryn uudempia kirjoja Ruusujen sodan ajalta luettuani päätin aloittaa (hitaan) urakan lukea läpi hänen teoksiaan tapahtumajärjestyksessä. Ruusujen sodan sarjan kaikki osat tulisivat tietysti järjstyksessä ensin, mutta koska nämä ovat vielä kirjalilijalla työn alla, hypätään suoraan Tudor-suvun aikaan. Suurimman osan näistä olen jo lukenut aiemmin kertaalleen, mutta tämä tapaus oli ensikertalainen.

The Constant Princess sopii hyvin luettavaksi Valkoisen kuningattaren ja muiden uudempien Gregoryn teosten jälkeen, koska tämän tapahtumat ovat suoraa seurausta Plantagenet -kirjoihin, tosin hieman vielä puuttuu vuosia välistä. Tarina alkaa aivan 1400-luvun lopulta ja Valkoisen kuningattaren Elizabeth Woodvillen tytär Elizabeth on naimisissa Henry Tudorin kanssa ja Henryn äiti Margaret Beaufort (Punainen kuningatar) hallitsee hovia tiukalla otteellaan.

The Constant Princess kertoo Katariina Aragonialaisen tarinan. Katariina on espanjalainen prinsesssa, Ferdinandin ja Isabellan tytär, joka pian syntymänsä jälkeen kihlataan Englannin kruununprinssille Arthurille. Hänet kasvatetaan Englannin kuningattareksi ja Katariina oppii tuntemaan tämän roolin kohtalokseen, keinolla millä hyvänsä. Espanjalla on omat ongelmansa alueiden yhdistymisessä ja taisteluissa maureja vastaan, mutta se on maana ja tietämykseltään paljon Englantia edistyneempi, joten muutto Englantiin onkin aikamoinen shokki teini-ikäiselle Katariinalle.

Katariinan elämä on kiinnostavaa seurattavaa. Kahden hyvin nuoren ihmisen avioliitossa on alkuun omat kommelluksensa, mutta pian Katariina ja Arthur rakastuvat. Arthur kuitenkin tunnetusti kuolee pian, joten Katariina on pulassa - vieraassa maassa ja ilman puolisoa, odottaen käskyä perheeltään mitä tehdä. En kerro tarkemmin kuinka tarina näin kääntyy - tämän osan saavat kiinnostuneet lukea itse - mutta useiden vuosien päästä Katariina päätyy naimisiin Henryn ja Elizabethin nuoremman pojan Henry VIII:n kanssa. Hänestä tulee täten kuuluisista kuudesta vaimosta ensimmäinen ja selkeästi pitkäkestoisin, heidän avioliittonsa kesti lähes 24 vuotta.

Katariina on englantilaisittain hyvin poikkeuksellinen. Hänet on kasvattanut Isabella, joka oli itse hallitseva, vahva kuningatar eikä vain puoliso kuninkaalle. Katariinankin tavoite onkin idealistinen Camelot ja hänellä on suunnitelmat valmiina oman maansa johtoon ja tarvittaviin muutoksiin. Näitä toiveita vallasta ja vahvan kuningattaren roolista ei Englannissa juuri ymmärretä, siellä naisen paikka on taustalla - vaikka kyseessä olisikin kuningatar. Gregory antaa Katariinasta hyvin monipuolisen ja erilaisen näkökulman, kuin miten hänet yleensä muistetaan. Espanjasta, Granadasta ja Alhambrasta saadaan myös eläviä kuvauksia.

Tudor-sarja tapahtumajärjestyksessä:
 • The Constant Princess (2005)
 • The Other Boleyn Girl (2001)
 • The Wise Woman (1992, ei varsinaisesti osa sarjaa, mutta ajallisesti sijoittuu tähän väliin)
 • The Boleyn Inheritance (2006)
 • The Queen's Fool (2003)
 • The Virgin's Lover (2004)
 • The Other Queen (2008)

Henry VIII:n vaimot Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

2 kommenttia:

 1. Ahaa, olet aloittanut Tudor-sarjaa. Kiva!!

  Minusta tässä kirjan nimi on hirmuisen kuvaava - Katariina todella on "constant princess", säilyttäen tietynlaisen ryhdin ja arvokkuuden koko ajan, jopa silloinkin kun Henry haluaa avioeron... Kirjan lopetus oli minusta vaikuttava.

  Tämä oli yksi minun Tudor-sarjan suosikkejani vaikka muutkin kirjat ovat hyviä. :)

  VastaaPoista
 2. Katariina oli kyllä yllättävän kiinnostava ja arvonsa tunteva sankaritar. Ja oli jo aikakin lukea tämä, kirja on lojunut minulla hyllyssä jo viitisen vuotta!

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...