maanantai 21. marraskuuta 2011

Sophie Kinsella: Varsinainen talousihme

The Undomestic Goddess
Julkaistu 2005, suomennos 2007.
408 sivua.

Sophie Kinsella on tunnettu Himoshoppaaja-sarjastastaan, josta on tehty elokuvakin, mutta hän on kirjoittanut myös yksittäisiä teoksia sekä omalla nimellään (Madeleine Wickham), että Kinsellan nimellä. Itse olen pitänyt eniten näistä Kinsellan yksittäisistä tapauksista, vaikka Himoshoppaajiakin mielelläni luen.

Varsinainen talousihme kertoo Samanthasta, joka on huippukiireinen juristi ja lähellä tavoitettaan päästä osakkaaksi työpaikassaan, joka on Lontoon arvostetuimpia lakifirmoja. Samantha on myös täysin uusavuton kaikissa kotitalousasioissa, hän ei tiedä yhtään mitään pölypusseista tai uunin käyttämisestä. Hänet on kuitenkin lapsesta asti kasvatettu urakeskeiseen malliin, joten Samantha on tottunut olemaan ilman vapaa-aikaa ja elämään minuuttiaikataulunsa mukaan.

Sitten kuitenkin töissä sattuu katastrofi ja yhtäkkiä Samanthan ura on mennyttä ja hän ei halua hetkeen näyttää naamaansa Lontoossa. Hän löytää itsensä pikkukaupungista ja häntä luullaan taloudenhoitaksi, jolla on huippukokin koulutus. Samantha on aivan pulassa uuden roolinsa kanssa ja joutuu nopeasti opettelemaan itselleen täysin vierasta maailmaa, joka sisältää käsittämättömiä keittiövälineitä, pesukoneita, silitysrautoja ja paljon muuta. Samantha harkitsee pakoa, mutta talon puutarhuri herättää hänen mielenkiintonsa (ja näyttää oikein hyvältä ilman paitaa). Lisäbonuksena on jotain uskomatonta, vapaat viikonloput.

Kinsellan kieli on kepeää ja humoristista ja näitä on aina oikein mukava lukea. Päähenkilö on yleensä myös hyvin rehellinen omissa pohdinnoissaan, joten edessä on monia hauskoja hetkiä. Nämä päähenkilön mukana tapahtuvat ihemttelyt tuovat todellisuudentuntua tarinoihin, varsinkin silloin, kun on jotain yllättäviä käänteitä. Samantha on hieman liian onneton kotitöissä, jopa leivän leikkaaminen tuottaa hänelle hankaluuksia. Tätä yritetään perustella perhetaustalla ja hän kertoo myös ettei hänellä ollut ikinä kotitaloustunteja koulussakaan. Suomessa onneksi näin huonon tilanteen ei ymmärtääkseni pitäisi olla mahdollista :)

Kinsella ei kyllä petä. Tämä oli taas loistavaa viihdettä sopivaan mielentilaan. Varsinaisesta talousihmeestä jäi hyvä fiilis ja olisin jatkanut tämän kanssa pidempääkin. Lopetus oli ehkä hieman nopea, tosin pitkällisten pohdintojen jälkeen ja jäinkin miettimään, että mitäköhän Samanthan elämä tästä jatkuu. Suomenkielinen nimi on muuten jännä, alkuperäinen viittaa suoraan kotitalouspuolelle, mutta käännösen voi tulkita toisellakin tavalla. Töissä raha- ja talousasioissahan Samantha on ihme, lähes valokuvamuistinsa ja uskomattoman päässälaskutaitonsa kanssa.

Sophie Kinsella Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

Lisää tästä kirjasta: Kirjakirppu, Kuuttaren lukupäiväkirja, Rivien välistä, Lukupaikka ja Kirjojen labyrintti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...