tiistai 27. joulukuuta 2011

Walter Isaacson: Steve Jobs

Steve Jobs
Julkaistu 2011, suomennos 2011
622 sivua.

Steve Jobs oli yksi digiajan ikoneista, henkilönä harvinaisen kiinnostava tapaus ja yrityksensä ehdoton keulakuva. Isaacson kirjoittaa Jobsista tämän omasta pyynnöstä, mutta hyvin rehellisesti ja monipuolisesti, kymmenien ihmisten haastatteluihin pohjaten. Tässä kirjassa ei kerrota mitään virallista totuutta Applen tai Jobsin näkökulmasta, vaan avataan tapahtumia ja henkilöitä laajemmin, monen tahon muistoja ja mielipiteitä kuunnellen. Isaacson käsittelee laajaa materiaaliaan ja noin 60 vuoden tapahtumia pääpiirteittäin kronologisesti, tosin aihe kerrallaan. Hieman matkan varrella tulee myös kertausta kun jo käsiteltyihin asioihin ja tapahtumiin palataan eri kannalta.

Kun Steve Jobs syntyi vuonna 1955 hänen vanhempansa eivät olleet naimisissa keskenään eikä hänen äitinsä isä olisi liittoa sallinutkaan, joten vauva annettiin adoptoitavaksi. Poika päätyi mutkan kautta Paul ja Clara Jobsille ja he antoivat hänelle nimeksi Steven Paul. Steve tiesi pienestä pitäen olevansa adoptoitu ja tämä hylkääminen vaivasi häntä koko elämänsä läpi. Isä Paul ei ollut koulutettu, mutta hän mielellään rakenteli ja korjaili kaikenlaista ja pystyi auttamaan Steveä alkuun tämän kiinnostuksessa elektroniikkaan, kunnes Steve hoksasi olevansa vanhempiaan fiksumpi.

Steven ura on ennakkoon ajatellen kirjan kiinnostavinta luettavaa. Jokainen askel harrastuskerhoista ja kesätöistä HP:lla oman firman Applen perustamiseen käydään tarkkaan läpi ja Isaacson osaa kirjoittaa sopivalla tasolla pitäen mielenkiinnon yllä koko ajan. Potkut Applelta ja sitä seuranneet vaikeudet uuden firman kanssa kasvattivat nuorta Steveä paljon ja Isaacsonin kuvauksesta syyt tapahtumiin tulevat hyvin selkeiksi. Seikkailu Pixarin johtajana ja piirroselokuvien maailmassa on hauska välivaihe ja lukijakin oppii tässä samalla paljon Piilaakson yritysmaailmasta.

Ihmisenä Steve oli hyvin hankala. Hän tutustuu huumeisiin kouluikäisenä ja innostuu varsinkin LSD:stä. Hän ei halua kuluttaa aikaa sellaiseen mikä häntä ei kiinnosta ja jättää koulunsa tällä perusteella kesken, päästäkseen eroon tylsistä pakollisista aineista. Hän ei myöskään halua noudattaa muiden sääntöjä vaan päättää itse omansa. Vanhemmat eivät osaa pitää häntä aisoissa vaan taipuvat Steven tahtoon. Hän on hyvin intensiivinen ihminen ja ei sensuroi ajatuksiaan ollenkaan. Hän saattaa muiden läsnäollen suoraa huutoa haukkua toisen lyttyyn ja mielellään esittää kaikki hyvät ideat ominaan. Isänä ja aviomiehenä Steve Jobs ei vaikuta olleen läheskään parhaimmillaan ja hän kertookin halunneensa tämän kirjan kirjoitettavaksi, että hänen lapsensa oppisivat tuntemaan hänet.

Pidin tästä kirjasta todella paljon ja suosittelen tätä ehdottomasti kaikille luettavaksi. Parhaita kohtia ovat ne, missä päästään seuraamaan Steven ajattelutapaa ja innovointia. Hän on hyvin tiukka alaisilleen, mutta niin usein oikeassa vaatimuksineen, että useimmat ymmärtävät miksi Steven oikut pitää toteuttaa. Applen ja Microsoftin suhteista kertovat sekä Jobs että Bill Gates ja kiistaa suljettu vs avoin ympäristö käsitellään paljon. Tosin näiden kahden firman lisäksi monet muut eivät kyllä varmasti Microsoftia kovin avoimeksi väittäisi vaikka se lisenssoikin tuotteitaan muille. Kaikenkaikkiaan kyseessä on hyvin perusteellinen ja paljon ajatuksia herättävä teos hankalasta ihmisestä, mielenkiintoisesta ajanjaksosta ja eräästä maailman tunneituimmista brändeistä. Sekä niistä keksinnöistä, jotka mullistivat maailman.


Steve Jobs Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

Lisää tästä kirjasta: Talouselämä, Aamulehti ja KirjaKissa.

4 kommenttia:

  1. Jobs oli kiinnostava persoona, ja tämä kirja saattaisi olla hyvä lukea. Olen lukenut tästä paljon arvosteluja, ja Jobsin kaltaisen miehen elämäkerta ei kehno pystyne olemaankaan.

    Eräässä arviossa puututtiin mielestäni rohkeasti ja tarkkanäköisesti siihen, miten arvion kirjoittaja pelkäsi tämän kirjan innoittavan pikku-jobseja nyt työpaikoilla käyttäytymään yhtä tyrannimaisesti kuin esikuvansa, vaikka heillä ei siihen avuja olisikaan. Voi sitä työpaikkojen ahtautta sen jälkeen!

    No, Jobs oli joka tapauksessa aikamme suuri mies, vaikka hänen konstinsa olivatkin kyseenalaiset.

    Miten sinä tämän asian kirjasta luit? :-)

    VastaaPoista
  2. Pitikin miettiä tuota ajatusta hetken. Jännä veto ja ymmärrän toisaalta, että noinkin sen voisi ajatella mutta mielestäni kaikki Steven kiukuttelut kuvattiin niin negatiivisessa valossa, että ei tämä kirja kyllä siihen käyttäytymismalliin ainakaan laajemmin houkuttele.

    Lisäksi tuolla Jobsin hankaluudella ja yhteistyökyvyttömyydellä perusteltiin hyvin niitä hänen potkujaan perustamastaan firmasta, joten ikävät seuraukset olivat hyvin esillä.

    Suomalaisena ja täkäläisiin työehtoihin ja työttömyysturvaan tottuneena yllättävää oli Jobsin ehdoton tapa heittää porukkaa pihalle samantien, ilman irtisanomisaikaa. Toisaaltahan se antaa kyllä firmalle vapautta palkkauksen suhteen kun tiedetään, että hankalassa tilanteessa ylimääräisestä väestä pääsee helpolla eroon.

    VastaaPoista
  3. En välttämättä itse ole niin kovin kiinnostunut tästä kirjasta (no, lukisin jos ei olisi juurikaan muita :), mutta poikaystävää tuntuu kiinnostavan omppufanina. Oli kiva kuulla siitä, mitä kirja sisältää (ja sinun mielipiteesi myös). Paksuudesta päätellen olen kuvitellutkin kirjan olevan hyvin kattava! Ehkäpä kääräisen tämän joku päivä yllätyslahjapakettiin :)

    VastaaPoista
  4. Hoksasin itse tuossa Lukutoukkavuotta kirjoittaessani pitäväni erityisesti elämänkerroista, joten sitä kautta tämäkin varmaan nousi suosikiksi. Applen fani en ole (ainakaan ennen tätä) ollut, en edes omista yhtään kyseisen firman tuotetta :)

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...