sunnuntai 25. joulukuuta 2011

Ally Condie: Tarkoitettu - Tarkoitettu 1

Matched
Julkaistu 2010, suomennos 2011
326 sivua.

Alun perin aioin lykätä tämän paljon blogeissa esiintyneen Ally Condien trilogian aloittamista sen verran, että saan luettua kaikki kirjat suht hyvin putkeen, mutta enpäs sitten malttanutkaan odottaa ensimmäisen osan kanssa. Nyt kuitenkin on hieman sellainen fiilis, että ehkä olisi pitänyt odotella kuitenkin...

17-vuotias Cassia elää tulevaisuuden Yhteiskunnassa, joka sääntelee hyvin pitkälle asukkaidensa koko elämää, tehokkuuden periaatteiden mukaan. Valmiit määräykset toimitetaan asukkaille töistä, ruokailuista, vapaa-ajasta, kuolemasta ja kaikesta muustakin mahdollisesta. Jopa parinmuodostus tapahtuu tarkkojen laskukaavojen mukaan, mutta tässä Cassian kohdalla näyttäisi tapahtuvan mahdoton virhe. Hänelle ilmoitetun parin, parhaan ystävänsä Xanderin sijasta Cassia näkee näytöltään vilaukselta tuttavansa Kyn kuvan ja tämä vahinko saa Cassian silmät avautumaan vähitellen ja koko Yhteiskunnan asetelma alkaa häntä epäilyttää.

Condie kirjoittaa pumpulimaisen pehmeästi ja tarina etenee verkkaisesti. Kolmiodraama Cassian, Xanderin ja Kyn välillä on samantapainen kuin mitä tuntuu löytyvän lähes kaikista nuorten sarjoista nykyään. Toimintaa ja vauhtia ei tässä ensimmäisessä osassa juuri ole, vaan nyt päästään vasta hieman tutustumaan Cassian maailmaan ja Yhteiskuntaan. Olin odottanut tältä avaukselta enemmän, jotain Nälkäpelin tyylistä, joten lukiessani ihmettelin koko ajan, että milloin tarina pääsee kunnolla vauhtiin hitaan esittelyn jälkeen. Vasta puolenvälin paikkeilla hoksasin, että tässä tämä oikeasti on ja aloin paremmin nauttia lukemastani.

Taiteen rajoittaminen vain 100 teokseen per laji, käsin kirjoittamisen taidon katoaminen ja runous saavat suuren sijan Condielta. Tämä on yksi syy siihen, että en ihastunut Tarkoitettuun suoraan. Minua kiinnostaisi poliittinen järjestelmä, valtio ja muut tämän tyyppiset asiat enemmän. Ja itseasiassa Condien luoma Yhteiskunta on hyvin kiinnostava ja toiveet sarjan seuraavalle osalle ovat korkealla, jos siellä sitten päästäisiin paremmin perehtymään näihin minua eniten kiinnostaviin kohteisiin. Asetelma provinssien kesken ja käynnissä oleva sota vihollista vastaan herättivät mielenkiinnon, vaikka näitä aiheita ei Tarkoitetussa juuri vielä käsiteltykään, joten pitänee lukea jatkoa piakkoin.

Tarkoitettu-trilogia:
 1. Matched - Tarkoitettu
 2. Crossed - Rajalla (06/2012)
 3. Reached (11/2012)
Ally Condie Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

Lisää tästä kirjasta: Vinttikamarissa, KirjaretketLa petite lectrice ja Yöpöydän kirjat.

5 kommenttia:

 1. Tää on kyllä loistava kirja vaikka ei ihan suosikkeihin yltänytkään. Herätti paljon erilaisia ajatuksia. Kiukkua suurissa määrin :D Montakohan päivää selviäisin tuollaisessa maailmassa. Minut varmaan listittäisiin kapinoinnista jo ensimmäisen viikon aikana :D Odotan innolla toista suomennosta.

  VastaaPoista
 2. Itselläkin oli vähän sellainen olo, että tämä ei ala ollenkaan. Sellaista tasaista junnausta vaan. Ja itseäkin jäi kaihertamaan se, että miten yhteiskunta oikeasti toimi jne jne, kun se tuntui vain olevan kehys hieman kylmäksi jättävälle "rakkaustarinalle". Olisin halunnut pureutua nimenomaan syvemmälle yhteiskunnassa.

  VastaaPoista
 3. Q+Black, on aina kiva pohtia, että kuinka itse pärjäisi kirjan maailmassa ja itsekin haluaisin ajatella olevani kapinallinen noissa oloissa :)

  Katri, ainakin Katinkan jutun perusteella toka osa voisi sopia meille paremmin!

  http://katinkankirjasto.blogspot.com/2011/11/ally-condie-crossed-tarkoitettu.html

  VastaaPoista
 4. Hih, itseäni ei kirjan verkkainen tahti haitannut yhtään, itse asiassa en edes kiinnittänyt siihen mitään huomiota kuin vasta nyt sinun siitä mainittuasi. Ehkä olen itsekin vähän hidas tyyppi, niin hitaat kirjat uppoaa. ;) Minä vaan nautiskelin ihan hirvittävän paljon tämän kirjan kanssa. Jatkoa eli seuraavan suomennosta odotan innolla! :)

  VastaaPoista
 5. Joo ei se, että odotukset eivät täyttyneet tarkoita, että kyseessä olisi huono teos. Kyllä minäkin tästä pidin, olivat ne omat odotukset vaan vähän väärillä raiteilla :)

  Ja toka osa piti hommata sitten heti, eli toivottavasti pääsen lukemaan sitä pian.

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...