lauantai 31. joulukuuta 2011

Maggie Stiefvater: Väristys - Väristys 1

Shiver - The Wolves of Mercy Falls 1
Julkaistu 2009, suomennos 2010.
368 sivua.

Vuoden päätteeksi päätin vihdoin aloittaa paljon faneja keränneen Väristys-trilogian lukemisen. Tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen Mercy Fallsin pikkukaupunkiin Minnesotan osavaltiossa.

Tarina lähtee liikkeelle hyvin hitaasti ja töksähdellen, tämä siksi, että Stefvaterin luvut ovat varsinkin alussa hyvin lyhyitä, jopa vain yhden sivun tai yhden aukeaman mittaisia. Yhteensä kirja jakautuu 67 lukuun, joten keskiarvoltaankin päästään vain noin 5,5 sivuun per luku. Stiefvaterin kieli on kuvailevaa ja runollista ja kirjan ensimmäinen puolikas keskittyy lähinnä asetelman esittelyyn.

Tarinaa kerrotaan kahden päähenkilön näkokulmista. Grace on lukioikäinen tyttö, joka asuu metsän laidalla ja on hyvin kiinnostunut metsän susista. Varsinkin yksi keltasilmäinen kiehtoo häntä. Useita vuosia aiemmin sudet hyökkäsivät hänen kimppuunsa ja purivat, mutta tämä keltasilmäinen pelasti Gracen. Sam on tämä keltasilmäinen ihmissusi, joka viettää talvensa suden hahmossa ja kesät ihmisenä. Sam ja Grace rakastuvat, mutta suhde tuntuu tuhoon tuomitulta alusta asti, koska he eivät voi juurikaan viettää aikaa yhdessä. Kylmä ilma ja talvi lähestyvät ja saavat Samin muuttamaan muotoa, jos tämä ei pysyttele sisätiloissa ja lämpimänä.

Alussa tämä kirja tuntui minulle hieman liian hitaalta ja pitkäveteiseltä, mutta juttu parani huomattavasti puolenvälin jälkeen kun tarinaan tuli enemmän vauhtia ja tapahtumia mukaan eikä oltu enää niin Gracen ja Samin ajatusten ja keskusteluiden varassa. Susilauma hierarkioineen on aika mielenkiintoinen tuttavuus ja kummankin päähenkilön ongelmalliset perhesuhteet tuovat hahmoihin hieman syvyyttä. Sivuhenkilöt jäävät kuitenkin vielä ainakin tässä avausosassa kovin ohuiksi. Fiilis on läpi kirjan hieman surullinen ja kylmä ilma on isossa osassa tarinaa.

Kaikenkaikkiaan ihan mukavaa luettavaa, mutta ei tämä suosiksi nouse. Jatkoa aion kuitenkin lukea, koska aihe on hyvä ja omaperäinen ja susilaumasta haluaisin tietää lisää.

Wolves of Mercy Falls - Väristys:
 1. Shiver - Väristys
 2. Linger - Häivähdys
 3. Forever - Ikuisuus
Maggie Stiefvater Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

Lisää tästä kirjasta: Kirjamielellä, Katinkan kirjasto, Kirjaretket, Yöpöydän kirjat ja Humisevalla harjulla.

2 kommenttia:

 1. Itse luin tämän juuri, arviota en ole vielä kirjoittanut. Minulla on vähän sama tunne kirjasta, että ihan mukavaa luettavaa, mutta. Jatko-osat aion lukea kuitenkin.

  Katsotaan koska saisin oman arvioni ulos!

  VastaaPoista
 2. Hyvä oli juttusi ja aika samoilla fiiliksillä meni näköjään. Kiva sitten nähdä, että mitä tykkäät tokasta osasta. Jos on parempi niin sitten minunkin pitänee palata pian tämän sarjan pariin :)

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...