maanantai 20. helmikuuta 2012

Ally Condie: Crossed - Matched 2

Julkaistu 2011, 367 sivua.
Suomennos Rajalla - Tarkoitettu 2 tulossa 06/2012

En ihastunut suoraan Ally Condien Tarkoitettuun, teksti oli hieman liian verkkaista ja runollista minun makuuni. Mutta sen verran kiinnostuin tarinasta kuitenkin, että en malttanut odottaa kakkososan suomennosta kesään saakka, vaan halusin sen lukea englanniksi jo etukäteen. Kertojina Crossedissa toimivat Cassia ja Ky vuorotellen ja Condie kutsuukin tätä osaa myös Kyn kirjaksi.

Ky elää Ulkoprovinsseissa asuttamassa aikaa sitten autioituneita kyliä muiden poikkeavien kanssa. He eivät tiedä ketä varten he yrittävät esittää Ulkoprovinssien olevan vielä asutettuja, ja sekä huonoissa oloissa että alituisissa hyökkäyksissä heitä kuolee jatkuvasti. Cassia taas on hoitanut itselleen työn, jossa hän pääsee kiertämään eri paikoissa ja siten etsimään Kytä, mutta hän ei silti ole päässyt Ulkoprovinsseihin asti ja pian hänen pitäisi jo siirtyä pääkaupunkiin.

Tilaisuuden tullen Cassia karkaakin Ulkoprovinsseihin vievän kuljetuksen mukaan ja tähän kukaan muu ei vapaaehtoisesti lähtisikään mukaan. Ky on kuitenkin jo karannut myös Ulkoprovinssien Utahia muistuttaviin kanjoneihin. Hän on lähellä vanhoja kotiseutujaan ja tietää, että alueella on aiemmin asunut Yhteiskunnan ulkopuolista väkeä. Toinenkin mahdollisuus nousee esille ja sekä Cassian että Kyn pitää valita omalta osaltaan, että mitä he tulevaisuudeltaan haluavat.

Ensimmäisestä kirjasta pitäneet varmasti pitävät tästä kakkososastakin. Nyt ympäristö on aika erilainen, melkein koko kirja tapahtuu karussa Ulkoprovinsseissa ja suuri osa sen kanjoneissa ja tasangolla. Elämä kyläläisenä on hyvin raakaa, lähes vankileirimäistä ja tuttavien kuolemat ovat siellä jokapäiväisiä tapahtumia. Minä kuitenkin pidin enemmän Tarkoitetun kaupunkiasetelmasta vaikka oli tämä luonnon armoilla eläminenkin ihan mukavaa luettavaa, mutta toivon, että viimeiseen osaan palataan taas ns sivistyksen pariin.

Tämä sarja ei vieläkään yllä suosikiksi eikä lähellekään Nälkäpelin koukuttavaa vauhtia, mutta nyt kun tiesin paremmin mitä Condielta voisi olla odotettavissa, niin hyvä lukukokemus tämä oli. Hänen kirjoitustyylinsä on entisellään ja runoilla on edelleen iso osa tekstissä. Ky kertojana oli piristävää vaihtelua, pelkkään Cassiaan voisi jo kyllästyä :) Xanderkin piipahtaa mukana, mutta vain käymässä.

Avoimia asioita on edelleen paljon. Tämänkään kirjan myötä ei Yhteiskunnan synty juuri selviä, joten se mysteeri jää odottamaan jatkoa. Myös vihollisen olemus, feikki-kyläläisten tarkoitus ja monet muutkin juonteet jäävät vielä selittämättä. Pitää vaan toivoa, että kolmas osa on huolella tehty ja selittää tarpeeksi näitä avoimia kysymyksiä. Jotain kuitenkin Crossedin mukanakin jo selviää ja mukana on jokunen pieni yllärikin.

Matched - Tarkoitettu-trilogia:
 1. Matched - Tarkoitettu
 2. Crossed - Rajalla (06/2012)
 3. Reached (11/2012)
Tämä kirja Wikipediassa ja Adlibriksessä.

Crossedin on lukenut myös Katinka.

7 kommenttia:

 1. En uskalla lukea ollenkaan, mitä kirjoitit, mutta oli pakko kommentoida, että kuva on aika... hmm... vertauskuvallinen. :D

  VastaaPoista
 2. Nämä ovat aika hienoja kansia kumpikin, eka sai heti kiinnostumaan sarjasta ja kyllä tämäkin ajatuksia herättää :)

  VastaaPoista
 3. Marjis vei nyt sanat suustani, piti tulla juurikin kommentoimaan samaa, eli että kirjan kansi on taas hyvin vertauskuvallinen ja hieno. (Kiva, että noudattaa samaa linjaa kuin edellinen.) Minäkään en uskaltanut kuin varovasti vilkuilla tekstiäsi. Itse jään odottamaan suomennosta kärsivällisesti tai vähemmän kärsivällisesti. Mutta oli kiva lukea, että uskot Tarkoitetusta pitäneiden tykkäävän myös tästä toisesta osasta. Se lupaa oikein hyvää! :)

  VastaaPoista
 4. Ally Condie on vasta julkaissut sivuillaan kolmannen kirjan nimen ja kuvan, sekin on saman linjan mukaan mutta punainen ja Condie kertoo värien tulevan tarinalle tärkeiden pillereiden mukaan.

  http://www.allysoncondie.com/2012/03/reached-november-2012/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiinnostava tieto! En olisi tajunnut tuota värien yhteyttä. Hyvän näköinen kansi ja kiehtova nimi! :)

   Poista
  2. Juu en minäkään sitä olisi itse keksinyt, ainakaan kahden ekan perusteella :)

   Poista
 5. Hei D: Oon hyvin kiinnostunut tästä sarjasta ja ensimmäisen osan luinkin jo. Mutta siis, julkaistaanko tuo kolmas kirja esi kuussa Suomessa vai milloin, tiedätkö? Muuten, mielenkiintoista lukea näitä sun kirja-arvosteluja, saan näistä hyviä vinkkejä.

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...