lauantai 10. joulukuuta 2011

Sharon Sala: Myrskytuulten viemää -trilogia

Nyt joulukuussa on ollut niin paljon muita kiireitä, että lukeminen on jäänyt vähän vähemmälle ja varsinkin juttujen kirjoittaminen muutamista lukemistani on unohtunut lähes kokonaan.

Sharon Salan trilogian hirmumyrskyn kouriin joutuvasta louisianalaisesta pikkukaupungista sain kuitenkin vasta luettua loppuun ja tässä tulee koostejuttu sarjasta. Tapahtumat Bordelaisessa lähtevät liikkeelle yhdestä tuhoavasta tornadosta, josta kolme eri tarinaa saa alkunsa. Kaikkien kolmen kirjan aikajana on sama ja paikallinen poliisipäällikkö selvittelee kaikkia tapahtumia yhtäaikaa.

Ensimmäinen kirja Myrskytuulten viemää kertoo kirjailija Carolina (Cari) Northista, joka näkee naapurinsa hautaavan ruumiin. Sitten tornado iskee ja tappaa matkallaan koko Carin perheen ja Cari päättää tekeytyä serkukseen Susaniksi paetakseen naapuriaan. Romantiikka tulee mukaan kuvioihin, kun Cari saa avukseen Susanin pomon Miken. Carin pitää Miken avulla selvittää naapurinsa tekemiset, jotta hänen ei tarvitse pelätä murhaajan kostoa ja hän voisi palata takaisin omaksi itsekseen.

Toinen kirja Tuhon tuulet kertoo Earlen perheestä. Katie ja J.R. ovat asumukserossa J.R.:n otettua vastaan työpaikan eri paikkakunnalta. Tornadon iskiessä Katie on pienen poikansa Bobbyn kanssa kirkolla ja tuulten tyynnyttyä Bobby on kadonnut. Tarinaa seurataan alusta alkaen Katien, J.R.:n ja Bobbysta kiinnostuneen pedofiilin näkökulmasta, joten lukija tietää koko ajan paljon enemmän kuin tarinan hahmot. Bobbyn luullaankin alkuun joutuneen tornadon uhriksi ja kun sieppaus vahvistuu eräs vahva epäilty on erossa asuva isä J.R.

Pedofiilitarina kerrotaan hyvin siististi ja pehmosti. Tarinan pahis on enemmän säälittävä kuin pelottava ja eteen tulee kaikenlaisia uskomattomia kommelluksia, jotka estävät mitään pahaa tapahtumasta sieppaajan ja Bobbyn välillä.

Kolmannen kirjan Yhdessä tuulta päin tarinaan viitataan sarjan aiemmissa osissa, mutta varsinainen selvittely hoidetaan kokonaan tässä teoksessa. Bordelaisen tornado rikkoo paikallisen poliisiaseman putkan seinän ja neljä vankia pääsee pakenemaan. Tämä neljän porukka on kaikki otettu yhdessä kiinni ja se sisältää huumeviraston agentin Nick Aroyon, jonka 8 kuukautta kestäeen peiteoperaation piti olla jo loppusuoralla. Vankiporukka päätyy pakomatkallaan piilottelemaan tarinan varsinaisen päähenkilön Amalia Popen vanhaan taloon, jonka tämä on juuri perinyt isoäidiltään.

Kaikki kirjat sisältävät viittauksia muihin kaupungin samanaikaisiin tapahtumiin, eli sarjan muihin osiin, mutta mielestäni näitä voi silti lukea yksittäinkin. Tyyli on hieman pehmojännitystä ja jokainen osa sisältää myös romantiikkaa jonkin verran. Normijännäreistä tyyli poikkeaa siinä, että kaikissa näissä tarinaa seurataan monen osapuolen silmin, eli lukija tietää aina kaiken mitä on tapahtumassa, joten yllätyksiä ei ole luvassa.

Sala ei ollut minulle kirjailijana tuttu ennen näitä teoksia eikä hänestä mikään suosikki tullut tämän sarjan myötäkään. Kirjat ovat ihan mukavan viihdyttäviä ja nopeita lukea, mutta eivät mitään mieleenpainuvia merkkiteoksia. Hyvää lukemista olisi pinossa odottamassa vuoroaan niin paljon, että jatkossa saatan hyvinkin jättää nämä Sharon Salan teokset väliin.

Storm Front - Myrskytuulten viemää (2010, suomennettu 2011):
  1. Blown Away - Myrskytuulten viemää (330 sivua)
  2. Torn Apart - Tuhon tuulet (331 sivua)
  3. Swept Aside - Yhdessä tuulta päin (329 sivua)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...