sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Conn Iggulden: Rooman portit - Keisari 1

Gates of Rome - The Emperor 1
Julkaistu 2003, suomennos 2004
Pokkari 428 sivua.

 
Uusimman Bernard Cornwellin suomennosta odotellessa on hyvä aika tutustua toisen tunnetun brittiläisen historiallisia romaaneja kirjoittavan tuotantoon. Rooman portit on Conn Igguldenin esikoisteos ja avaa Julius Caesarista kertovan Keisari-sarjan. Keisari on nyt neliosainen, mutta Iggulden on lupaillut viidettä, Caesarin kuoleman jälkeiseen aikaan sijoittuvaa teosta vielä jatkoksi.

Rooman portit alkaa noin 90 eaa, kun kaverukset Gaius ja Marcus ovat hieman alle 10-vuotiaita poikia. Marcus asuu Gaiuksen luona tämän sukutilalla hieman Rooman ulkopuolella, jossa Gaiuksen isä on töidensä takia harvinainen vieras. Pojista huolehtii lähinnä tilanhoitaja Tubruk. Isä on myös nimeltään Gaius Julius Caesar ja hän on Rooman senaattori. Vaikutusvaltaisempi on kuitenkin äidin veli Marius, joka on toinen Rooman konsuleista. Roomassa järjestetystä suuresta sirkuksesta ja gladiaattoritaisteluista Julius löytää Gaiukselle ja Marcukselle hyvän opettajan, kuuluisan Reniuksen, joka pysyykin poikien seurana useita vuosia.

Gaiuksen kasvuaikana tapahtuu paljon ikävääkin, äiti on hyvin huonokuntoinen ja paljon vuoteessa, orjat kapinoivat Roomaa vastaan ja taisteluihin joudutaan myös Gaiuksen kotitilalla. Kun Gaiuksen isä kuolee, pojat muuttavat Roomaan Mariuksen luokse ja mukaan lähtee kaunis orjatyttö Alexandria, josta molemmat pojat ovat kiinnostuneita. Mariuksen ohjauksessa poikia aletaan valmistella tulevaisuuttaan varten, Marcusta sotilasuralle ja Gaiusta politiikkaan ja sotapäälliköksi, perheensä perinteiden mukaisesti. Mariuksella on kuitenkin vahva vihollinen, kaupungin toinen konsuli Sulla, ja kumpikaan heistä ei ole hyvä jakamaan valtaa.

Rooman portit on hyvä kirja, varsinkin esikoiseksi ja aihekin on erittäin kiinnostava. Harmi vaan, että Iggulden on muokannut historiaa aika paljon kirjoittaessaan. Esimerkiksi Caesar ei ollut ainoa lapsi kuten tässä kuvataan ja ystävä Marcus oli todellisuudessa 15 vuotta nuorempi, joten ei hänestä ollut lapsuuden leikkikaveriksi. Marius, joka on todellinen historian henkilö myös, ei ollut Caesarin eno eikä verisukulainen, mutta sukua kuitenkin. Caesarin tarina on niin hyvä jo valmiiksi, että ainakin nämä muutokset tuntuvat aika turhilta ja juonesta olisi saanut hyvän enemmän todellisuuten pohjautuenkin. Sen ymmärrän hyvin, että monesti historillisissa teoksissa tiivistetään tapahtumia vuosilla juuri kirjan kuvaamaan aikaan sopivaksi, mutta olisi hyvä jos edes lähtökohdat olisivat lähempänä totuutta.

Igguldenin kirjoitustyyli on ihan hyvä ja juoneen pääsee helpolla uppoutumaan mukaan. Muutama kohta kuitenkin häiritsi, varsinkin orjatyttö Alexandrian suhteen. Tyttö vaikuttaa aika ylpeältä ja nenäkkäältä jopa omistajansa seurassa, hyvin modernilta naiselta, joka haluaa pärjätä omillaan eikä olla riippuvainen muista. Alexandriasta jäi aina tunne, että tässä oli hahmo ihan väärältä aikakaudelta eksynyt Caesarin ajan tarinaan.

Bernard Cornwelliin verrattuna kyllä vielä ainakin pidän selkeästi enemmän Cornwellin kerronnasta. Cornwellin tarinat vievät paremmin mukanaan, henkilöt ovat vahvempia ja sieltä on helppo löytää omat suosikkinsa ja myös sotakuvaukset ovat selkeämpiä ja jännittävimpiä. Vertaus ei sinänsä kuitenkaan ole reilua, koska Cornwell on kirjoittanut kymmeniä romaaneja ja tämä on Igguldenin esikoinen. Eli Igguldenillakin on paljon aikaa hioa tyyliään ja hän onkin tämän jälkeen julkaissut vähintään kirjan per vuosi, joten luettavaa häneltä riittää.

The Emperor - Keisari:
  1. The Gates of Rome (2003) - Rooman portit (2004)
  2. The Death of Kings (2004) - Kuninkaiden kuolema
  3. The Field of Swords (2005) - Miekkojen kenttä
  4. The Gods of War (2006) - Sodan jumalat
  5. Book 5 (TBA)
 Conn Iggulden Wikipediassa ja Rooman portit Adlibriksessä (tilapäisesti loppu).
 
Rooman porteilla ovat vierailleet myös Puolisilmä, Nipvet ja perttuk.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...