lauantai 9. kesäkuuta 2012

L. J. Smith: Uusi aika: Suden hetki - Vampyyripäiväkirjat 5

The Vampire Diaries: The Return: The Nightfall
Julkaistu 2009, suomennos 2011
491 sivua.

Vampyyripäiväkirjojen viides osa ja Uuden ajan trilogian aloittava Suden hetki oli lojunut sivupöydällä lukupinossa jo jonkin aikaa, joten otin tämänkin sitten lomareissulle mukaan ja siellähän sitten tämäkin tuli lukaistua vihdoin läpi. L. J. Smith piti pitkän tauon Vampyyripäiväkirjat-sarjassa, ensimmäiset 4 kun ilmeistyivät aivan 1990-luvun alussa ja Suden hetki sitten 2009 tv-sarjan aikaan. Sen voi ainakin sanoa suoraa, että kirjoitustyyli on vuosien saatossa sen verran muuttunut, että vanhoista, noin 200 sivuisista vauhdikkaista ja tiivistä tarinoista on sivumäärä yli tuplaantunut.

Elena on taas ihminen ja elossa, tosin ei ihan samanlainen kuin muut. Hän on hieman lapsenomainen ja opettelee hitaasti alusta asti kaikkea, kuten kävelemisen ja lukemisen. Mielessään Elena kuitenkin on melkein oma vanha itsensä ja kommunikoi Stefanin kanssa viittomilla. Elenalla on myös tallella erikoisia voimia, jotka hieman pelottavat tämän ystäviä. Damon seurailee Carolinea ja huomaa tämän käyttäytyvän oudosti, Caroline muun muassa käy keskusteluja peilin välityksellä, mutta Damon ei tiedä kenen kanssa. Damon tuntee kyllä jonkin uuden ja hyvin voimakkaan saapuneen Fell's Churchiin ja yrittää haastaa tätä voimien mittelöön, mutta yllätyksekseen jääkin uuden tulokkaan kanssa helposti alakynteen.

Uudet ja hyvin vaaralliset tulokkaat saavat taas nopeasti Elenan ja tämän ystävien elämät sekaisin. Tuttu Old Wood muuttuu erilaiseksi, pahaksi paikaksi, josta olisi parempi pysytellä pois. Damonin he saavat valtaansa ja pysyvät välillä muuttamaan tämän sätkynukeksi, joka unohtaa oman itsensä. Stefanille tarjolla on jotain sellaista, mistä tämä on haaveillut ja sitten Stefan katoaakin kokonaan. Carolinen lisäksi muutama muukin tyttö kaupungista alkaa käyttäytyä kuin riivattu, yrittäen vietellä kaikkia vastaantulevia miehiä, ja viilleellen itseään. Elenalla ystävineen on siis paljon selviteltävää, varsinkin kun he joutuvat mukaan maailmaan, jossa mikään ei oikein tunnu todelliselta.

Mitäköhän tästä kirjasta sanoisi... Uskoisin pitäneeni tästä enemmän sarjan aiempien osien tapaan tiivisiti kerrottuna, mutta nyt 500 sivun täytteenä asiat etenivät välillä kyllästyttävän hitaasti, mutta sitten taas kaikkiaan mukaan on tungettu niin paljon kaikenlaista, että varsinkin lopussa olin jo ihan sekaisin. Damon on kiinnostava henkilö ja Suden hetkessä hän pääsee mukavasti ääneen ja tapahtumia kerrotaan pitkälti hänen näkökulmastaan. Villi, vapaa ja itsensä hallinnan kanssa kamppaileva Damon oli hyvää vaihtelua juoneen ja oli hyvä päästä tutustumaan häneen hieman paremmin. Elenan ja Stefanin kuhertelusta kun ei kovin pitkään jaksa lukea, onneksi nyt Stefan katoaa sopivasti kuvioista ja juonen kanssa päästään eteenpäin.

Mutta kokonaisuutena kirja ei ollut oikein samaa luokkaa edeltävien kanssa ja tämänkertaisista pahiksista en välittänyt yhtään. Kerrankin näillä kaikki ongelmat aiheuttavilla pahiksilla oli isompi rooli tarinassa, eikä heidän osuutensa jäänyt pelkän loppupaljastuksen varaan, mutta minusta nämä tämänkertaiset olivat vaan suoraan ärsyttäviä. Juonikin oli hieman turhan monimutkainen ja hidas, karsimalla reilusti sivuja ja sisältöä tästä olisi voinut saada paremmin minulle sopivan. Varsinkin lopun mielikuvitusmaailmasta jäi hieman huono fiilis, vaikka mukana oli kyllä paljon hyvääkin.

Nyt muuten tätä kirjoittaessa on kulunut noin 2 viikkoa siitä kun kirjan luin ja aika hyvin oli unohtunut koko juttu sinä aikana. Piti aika paljon selailla kirjaa, että muistui taas tarina mieleen... Suden hetki sai nyt harkitsemaan, että josko olisi hyvä jättää tämä sarja osaltani tähän, mutta saa nähdä sitten miten jatkon kanssa käy.

The Vampire Diaries - Vampyyripäiväkirjat:
  1. The Awakening (1991) - Korpinmusta (2010)
  2. The Struggle (1991) - Sielunkumppani (2011)
  3. The Fury (1991) -  Verivala (2011)
  4. Dark Reunion (1992) - Pimeän piiri (2011)
  5. The Return: Nightfall (2009) - Uusi aika: Suden hetki (2011)
  6. The Return: Shadow Souls (2010) - Uusi aika 2: Varjosielut (2012)
  7. The Return: Midnight (2011) - Uusi aika 3: Sydänyö (2012)
  8. The Hunters: Phantom (2011)
  9. The Hunters: Moonsong (2012)
  10. The Hunters: Destiny Rising (10/2012)
(kursiivin The Hunters haamukirjoittajan työtä)

Tämä kirja Adlibriksessä.

Lisää Suden hetkestä: Saraseeenin maailma, Kirjamielellä, Kirjapinot ja Sansuska.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...