sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Karin Slaughter: Riistetyt - Grant County 2

Kisscut
Julkaistu 2002, suomennos 2004
375 sivua.

Karin Slaughterin Grant County -sarjan toisessa osassa palataan Heartsdalen pikkukaupunkiin muutama kuukausi Sokaistun tapahtumien jälkeen.

Patologi ja lastenlääkäri Sara Linton on rullaluistinradalla treffeillä exänsä, poliisipäällikkö Jeffrey Tolliverin kanssa. Sara löytää vessasta runsaasti verta ja vauvan ruumiin 13-vuotiaan Jennyn ja jonkun muun jäljiltä. Pihalla Jenny vetää aseen esiin ja uhkaa ampua koulukaverinsa Markin. Jeffrey on lopulta pakotettu ampumaan Jenny. Jennyn ruumiinavauksessa näkyy jälkiä vaikeasta elämästä ja väkivaltaisesta raiskauksesta, mutta lasta Jenny ei ole synnyttänyt.

Jeffrey potee tunnontuskia jouduttuaan tappamaan lapsen ja Sara taas ihmettelee, että näiden lasten lääkärinä ei ole huomannut mitään outoa. Lena taas toipuu vielä Sokaistun kokemuksistaan, eikä tälläinen juttu tee hänelle hyvää, joten Lena pohtii uraansa poliisina ja mielessä käy jopa itsetuhoisia ajatuksia. He yhdessä yrittävät selvittää mitä Jennyn ja Markin välillä oikein on tapahtunut ja kuka kuolleen vauvan äiti on, mutta tapaus onkin hyvin mutkikas. Tutkimusta ei helpota se, että kaupungissa näyttää tapahtuneen kauheita jo pidemmän aikaa ja useammat ihmiset yrittävät peitellä ja salata asioita. Kun toinen teinityttö siepataan, saa tutkinta lisää kiireellisyyttä.

Riistetyt etenee perinteisen jännärin tyyliin, mutta tällä kertaa aihe paljastuu erityisen rankaksi, tosin siitä ei juuri tarvitse tietää etukäteen. Hahmot ja palikat ovat paikalla melko hyvin jo alkuun, mutta kaikki peittelevät tapahtumia omalta osaltaan, joten Jeffereyllä ja Saralla kestää pitkään päästä kunnolla liikkeelle tutkimuksissaan. Juoni oli jo jossain vaiheessa lähellä kyllästyttää, kun kukaan ei puhu asioista suoraan, mutta Slaughter osaa kyllä pitää tarinan kuosissa ja lopulta sitten tämä saikin vaan lukemaan vauhdilla eteenpäin. Tätä kirjaa en sitten malttanut jättää kesken vaan lukaisin tämän yhdessä illassa.

Slaughterilla on mukana taas sivujuonena Saran ja Jeffreyn suhde ja sen eteneminen ja sitä on ihan mukava seurata. Mutta sitten Lena ei henkilönä ole niin mukava ja vaikka hän onkin mukava piristys porukkaan, niin Lenan hahmoon keskittyvistä pätkistä ja hänen kotioloistaan en juuri välitä ja niitä ei oikein jaksa lukea. Erityismaininta pitää antaa siitä, että Slaughter jakaa tekstinsä viikonpäiviin, tarina alkaa lauantai-illasta ja päättyy perjataihin, plus lopun epilogi on sitten vielä viikon päästä sunnuntaina. Minulle nämä tapahtumien ajat ja paikat kun ovat aina tärkeitä, niin tämä jaksotus helpottaa kokonaisuuden hahmottamista.

Hyvä jännäri, ei heikkohermoisille :) Karmaiseva juoni jäi pyörimään mieleen joksikin aikaa, varsinkin tosielämän vastineet mietityttävät.

Grant County:
  1. Blindsighted (2001) - Sokaistu
  2. Kisscut (2002) - Riistetyt
  3. A Faint Cold Fear (2003) - Piinattu
  4. Indelible (2004) - Merkitty
  5. Faithless (2005) - Kadotettu
  6. Skin Privilege, aka Beyond Reach (2007) - Häpäisty
Riistetyt Adlibriksessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...