maanantai 25. kesäkuuta 2012

Charlaine Harris: The Sookie Stackhouse Companion

Julkaistu 2011, 461 sivua.

Moneen suosittuun sarjaan on nykyään tehty faneille ylimääräisiä opaskirjoja ja Charlaine Harrisin The Sookie Stackhouse Companion on minun ensimmäinen kokeiluni tällä alueella. En tiennyt yhtään alkuun, että mitä tämän tyyppiseltä teokselta voi odottaa, joten siksi oli kiva kokeilla jotain erilaista. Harrisin lisäksi kirjan tekemisessä ovat vahvasti olleet mukana Beverly Battillo, faniklubin vetäjä, sekä Victoria Koski, Harrisin kirjojen jatkuvuusvastaava.

Sisältö:

The World of Sookie Stackhouse
- Avaussanat Charlaine Harrisilta liittyen sarjan syntyyn

Bon Temps and Its Environs
- Kiva aukeaman kokoinen kartta, mutta melko yksityiskohtainen ja sain jonkin aikaa tutkia tekstejä, että löysin esim Sookien talon ja työpaikan

Small-Town Wedding
- Noin 80-sivuinen Sookie-novelli Charlaine Harrisilta, ajallisesti sijoittuen kirjojen Dead in the Family (10.) ja Dead Reckoning (11.) väliin.

Life in Bon Temps
- Victoria Koskin juonitiivistelmät 11 ensimmäisestä Sookie-romaanista aikajanalla (130 sivua)

The Sookie Short Stories and Related Material
- Harris kertoo 5 sivun verran Sookien maailmaan sijoittuvista novelleistaan ja mm pyytää anteeksi One Word Answer -tarinan sisältämää oleellista palaa kokonaisjuonesta kirjojen 5 ja 6 välissä.

Vampires, Two-Natured, and Fairies, Oh My!: Sookie Discusses the Creatures She's Met
- Sookie kertoo lyhyesti tapaamistaan erilaisista olennoista ja näiden lajien erityispiirteistä

Sookie's Family Tree
- Pieni yhden sivun sukupuu, sisältää myös keijusukulaiset

Sookie Stackhouse Trivia: How Much of a Sookie Fan Are You?
- Fanitesti, 5 helppoa ja 15 vaikeaa kysymystä oikeine vastauksineen per kirja. Minä en tiennyt vastauksia edes noihin "helppoihin" kysymyksiin, joten näiden suhteen luovutin aika nopeasti :)

What's Cookin' in Bon Temps: A Selection of Down-Home Southern Recipes
- Ruokaohjeita etelävaltioiden tapaan, yhteensä noin 30 kappaletta, mutta mukana on myös pikkuvälipaloja ja jälkiruokia, kuten Caroline Holliday Bellefleurin kuuluisa suklaakakku.

Inside True Blood: Alan Ball Answers Questions from the Fans
- Parikymmentä kysymystä Alan Ballille, lähinnä tv-sarjan tekemisestä ja juonieroista kirjojen kanssa

From Mystery to Mayhem: The Works of Charlaine Harris
- Beverly Battillo esittelee Harrisin uraa, teokset ja sarjat, eli myös Auroran, Lilyn ja Harperin seikkailut, mutta vain lyhyesti sarjatasolla.

Recollections Around the Duckpond: The Fans of Charlaine Harris
- Beverly Battillo kertoo faniklubin perustamisesta ja toiminnasta

Charlaine Harris Answers Questions from Her Fans
- Noin 30 kysymystä Harrisille vastauksineen, lähinnä juonikäänteistä ja Harrisin vampyyrimytologiasta

A Guide to the World of Sookie Stackhouse
- Victoria Koskin aakkosellinen hakemisto kaikista Sookie-kirjojen henkilöistä, mukana myös muutamia muita erisnimiä (noin 150 sivua)

The Sookie Stackhouse Companionin luettuani/ selailtuani olen iloinen, että lainasin tämän kirjastosta enkä ostanut omaksi. Paras osa oli ehdottomasti tuo pitkä novelli Small-Town Wedding, se olisi itseasiassa ollut hyvä lukea omalla paikallaan jo aiemmin. Siinä Sookie ja Sam lähtevät Samin veljen häihin tämän kotipaikkakunnalle, ja kaikki ei mene aivan putkeen paikallisten ahdasmielisimpien kanssa, kun tässä perheessä kerran on muodonmuuttajia. Aiheeseen viitattiin useampaan kertaan romaanejen puolella, joten oli hyvä lukea tämä puuttunut pätkä välistä. Mukana oli myös merkittävänä sivuhenkilönä oma suosikkini Quinn, jonka elämän myöhemmät käänteet saavat myös selityksiä tästä novellista.

Novellin lisäksi pisimmät jutut olivat Victoria Koskin juonitiivistelmät ja aakkoshakemisto. Juonitiivistelmät luin kaikki läpi, koska vanhojen kirjojen tapahtumat ovat hieman päässeet unohtumaan ja muutenkin oli kiva kertailla että mitä missäkin kirjassa oikein olikaan, tapahtumien päivämäärien kera. Hurrikaani Katrinan sisällyttäminen juoneen aiheutti muuten tämän aikajanan kanssa hieman ongelmia tekijöille. Aakkoshakemistosta vilkaisin vain muutaman tärkeimmän henkilön kuvauksen, se toimisi lähinnä hakuteoksena jos Sookie-kirjaa lukiessa on joku nimi hukassa, muuten lista on aika pitkäveteistä tutkittavaa.

Muut pikkujutut olivat ihan ok, mutta aika nopeasti lukaistu. Esimerkiksi noita haastatteluja ja FAQ-tyyppisiä listoja on netti täynnä, joten niiden takia ei tätä kirjaa tarvitse lukea. Kokkailu ei nyt houkutellut, joten ruokareseptit hyppäsin suoraan yli :)

Suosittelen tosifaneille, muille sarjasta pitäville riittänee tästä tuo alun novelli.

Tämä kirja Adlibriksessä.

4 kommenttia:

 1. Olipa mukava kuulla tämän kirjan sisällöstä tarkemmin. Olen pari kertaa klikannut tämän ostoskoriin, mutta jättänyt sitten ostamatta. Onneksi, sillä minuakin jäi kiinnostamaan lähinnä tuo novelli.

  VastaaPoista
 2. Kaipa tämä täytyisi ainakin lukea. Luultavasti kyllä päätyy hyllyynkin asti, koska pidän kaikesta nippelitiedosta! :D

  VastaaPoista
 3. Ihan mielenkiintoista. Kuulostaa juuri tuollaiselta kirjastosta lainattavalta välipalalta (ihan kuin täällä muka tuota kirjastossa olisi).

  VastaaPoista
 4. Maija, kannattaa koittaa ihan novellinkin takia hommata tämä käsiin, tykkäsin kun sai lukea Quinnista taas :)

  peikkoneito, nippelitiedon ystävälle tämä on varmaan hieno tietopaketti! Olin ajatellut, että pitäisi varmaan nyt kesällä aloittaa Sookie-sarja alusta kertauksen vuoksi, mutta nyt kun tuli tässä luettua juonitiivistelmät niin eipä vielä ainakaan tarvitsekaan. Ehkä sitten ensi keväänä ennen kuin vika osa ilmestyy...

  Calendula, jos teilläpäin ei tätä ole niin aina voi kysäistä onnistuisko (ja mitä maksaisi) kaukolaina

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...