maanantai 4. kesäkuuta 2012

Cecelia Ahern: Mitä huominen tuo tullessaan

The Book of Tomorrow
Julkaistu 2009
415 sivua.

Ihmemaan myötä ihastuin Cecelia Ahernin kirjoitustyyliin, joka on hieman romanttinen ja hauska ja sisältää joitain fantasian elementtejä. Chicklittiäkin mukana voisi sanoa olevan ja tällä kertaa jopa hiven goottilaista mysteeriä rauniolinnan myötä.

Mitä huominen tuo tullessaan kertoo 16-vuotiaan Tamara Goowinin tarinan. Tamara on ollut hemmoteltu, varakkaan perheen tytär, joka on perheineen asunut rikkaiden alueella Killineyssä, Dublinin lähistöllä. Perhe on kuitenkin menettänyt rahansa ja Tamara isänsä ja Tamara äiteineen on joutunut muuttamaan enonsa Arthurin ja tämän vaimon Rosaleenin luokse maaseudulle Meathin kreivikunnan alueelle. Arhur ja Rosaleen asuvat ränsistyneen Kilsaneyn linnan portinvartijan talossa ja kuin muita naapureita ei lähistöllä paljoa ole, niin Tamara tylsistyttyään kiinnostuu tutkimaan linnaa.

Kilsaneyn linna vaikuttaa vahvasti Tamaraan ja hän sen myötä kiinnostuu myös Kilsaneyn perheestä, jotka ovat muuttaneet lopullisesti linnasta pois vasta parikymmentä vuotta aiemmin. Lisää viihdykettä tylsyyteen Tamara saa, kun kirjastoauto poikkeaa hänen luonaan, mukana söpö kuski Marcus. Kirjastoautosta Tamara löytää oudon, lukitun kirjan, joka paljastuu tyhjäksi. Kirjan sivuille alkaa kuitenkin ilmestyä Tamaran oma päiväkirjan tekstiä, mutta seuraavalta päivältä aina, joten Tamara saa lukea etukäten päivänsä tapahtumista ja saa mahdollisuuden muuttaa niitä. Samalla paljastuu, että Tamaran omassa perheessä on jotain outoa tekeillä, äidin apaattisuus ja pelkkä sängyssä makaaminen ei ole normaalia ja kaikki liittyy jotenkin Kilsaneyn linnan lopulliseen tuhoon.

Mitä huominen tuo tullessaan oli taas oikein hieno teos Cecelia Ahernilta ja tämän parissa oli kiva viettää aikaa. Minä-muotoinen kertojaääni Tamara on hauska ja itseironinen hahmo, vaikka hän on hemmoteltu, niin pudotus rankkaan todellisuuteen on ollut kova ja se on saanut Tamaran pohtimaan itseään perusteelisesti. Tamara kaipaa huomiota ja rakkautta perheeltään, mutta kun se ei onnistu, niin hän käyttäytyy välillä aika stereotyyppisen teinin tavoin, mutta se sopii hyvin tarinaan ja opin pitämään Tamarasta nopeasti.

Kilsaneyn linnan mysteeri avautuu aika hitaasti, mutta juoni on hyvä kiehtoo alusta asti. Selvää on pitkään, että Tamaraa pidetään vielä lapsena eikä hänelle haluta kertoa juuri mitään, vaikka kaikki muut tietävät asioista ainakin jonkun verran enemmän. Joten Tamara lähinnä itse haluaa selvittää, että mitä häneltä salaillaan, vaikka loppupaljastus onkin sitten kuitenkin isompi juttu. Alun hyvin hitaan editystymisen jälkeen tarina saa vauhtia huomattavasti päiväkirjan löytymisen myötä ja loppu oli jo melkein liiankin vauhdikas.

Kirjan parasta antia oli tuo tulevaisuudesta kertova päiväkirja, joka kuitenkin ensiintyy nimestä huolimatta mukana turhan vähän, kun se tulee kunnolla mukaankin vasta noin sivun 150 paikkeilla. Minulle kun juoni on tärkeämpi kuin vahvat henkilöt, niin tämä kirja sopi hyvin, mutta kovin ikimuistoisia eivät Ahernin hahmot ole.

Cecelia Ahern:
  1. PS, I Love You (2004) - P.S. Rakastan sinua (2005)
  2. Where Rainbows End (2004) (aka Rosie Dunne & Love, Rosie) - Sateenkaaren tuolla puolen (2006)
  3. If You Could See Me Now (2005) (aka A Silver Lining) - Yllätysvieras (2007)
  4. A Place Called Here (2006) (aka There's No Place Like Here) - Ihmemaa (2008)
  5. Thanks for the Memories (2008) - Suoraan sydämestä (2009)
  6. The Gift (2008) - Lahja (2009)
  7. The Book of Tomorrow (2009) - Mitä huominen tuo tullessaan (2010)
  8. Girl in the Mirror (2010) - Tyttö peilissä (2012)
  9. The Time of My Life (2011)  - Tapaaminen Elämän kanssa (09/2012)
Mitä huominen tuo tullessaan Adlibriksessä.

Lisää tästä kirjasta: Humisevalla harjulla, Yöpöydän kirjat, Kirjakammari, Le Masque Rouge, Sivujen viemää ja Vinttikamarissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...