lauantai 14. heinäkuuta 2012

Mario Reading: Kolmas Antikristus - Antichrist trilogy 3

The Third Antichrist
Julkaistu 2011, suomennos 2012
618 sivua (+ kiitokset ja nimien selitykset 16 sivua)

Brittiläisen Mario Readingin Antikristus-trilogia huipentuu kesäkuussa julkaistuun viimeiseen osaan Kolmas Antikristus. Ranskasta ja Nostradamuksen kadonneista säkeistä liikkeelle lähtenyt Adam Sabirin tarina ja mysteerin loppuselvittely saa päätöksensä Itä-Euroopassa, jossa Napoleonin ja Hitlerin veroinen Antikristus kerää valtaa.

Kolmannen Antikristuksen juoni tapahtuu kahdella aikajaksolla. 1980-luvulta eteenpäin seurataan Moldovassa rikkinäisestä ja väkivaltaisesta kodista tulevaa nuorta Dracul Lupeita, joka on opetellut tappajaksi jo varhain. Hän tietää mitä haluaa ja raivaa surutta esteet tieltään. Ensimmäiseksi Dracul haluaa itselleen siskonsa Antanasian, jota heidän isänsä on myynyt rahasta jo vuosia. Vähitellen Dracul löytää paikkansa ja kerää ympärilleen uuden uskonnon, kultin, jossa hänen seuraajansa ovat valmiita hänen käskystään mihin vaan.

Toinen aikajakso jatkaa Maya-ennustuksen tarinaa, jossa muutamat hengissä olevat de Balen perheen lapset jäivät pahaan pulaan Meksikossa. Johtohahmoksi nousee Abiger de Bale, joka käy sekä sisäistä taistelua de Balen perheen rahoista, että jahtaa Adam Sabiria ja tämän ystäviä. Sabirin tärkein tehtävä on suojella Kristuksen toiseksi tulemiseksi tunnistamaansa henkilöä, koska tämä on de Balejen ensisijainen kohde. Kaksi aikajanaa ja juonta yhdistyvät tarinan edetessä lopun taisteluihin.

Luin tämän kirjan jo muutama viikko sitten, mutta juttua en aiemmin saanut aikaiseksi, koska tästä on hieman hankala kirjoittaa spoilaamatta juonta. Useampiakin juonenkäänteitä tekisi mieli kommentoida, mutta ne ovat sellaisia, joita ei voi paljastaa kirjaa lukemattomille. Pidän paljon Dan Brownin tyylisistä vauhdikkaista jännäreistä joissa ratkotaan historiallisia mysteerejä ja Antikristus-sarjan kaksi ensimmäistä osaa olivatkin osittain sitä kategoriaa. Nyt tässä kolmannessa osassa ei kuitenkaan ole enää juuri yllätyksiä tiedossa tai mysteereitä ratkottavana, teksti on enemmän väkivaltaa ja ihmisjahtia Moldovassa ja Romaniassa. Readingilla ei sitten ollutkaan tähän mitään hienoa arvoitusta, jota lukijakin olisi voinut pohtia ja se oli minulle pettymys.

Kolmannen Antikristuksen henkilöllisyys paljastuu heti kirjan alussa, mutta vaikka Dracul Lupei onkin julma tappaja ja raiskaa mielellään siskoaan, niin en missään vaiheessa nähnyt häntä Napoleonin tai Hitlerin vertaisena. Reading yrittää rakentaa hänestä raakaa kulttijohtajaa, mutta yritys ei vakuuta. Näin suuren pahan rooliin tarvitaan jotain paljon enemmän, jotain millä olisi maailmanlaajuinen vaikutus. Kirja on myös melko pitkä yli 600-sivuisena, ja mielenkiinto ei ihan jaksanut pysyä yllä tuon kaiken läpi vaan juttu kävi hieman tylsäksi paikoitellen. Henkilöistä ei juuri ole muuta sanottavaa, kuin että turhan kliseisiä olivat, joten vetoapua tarinalle ei tullut sieltäkään suunnalta.

Olin toivonut aika erilaista jatkoa Sabirin tarinalle, joten tämä oli aikamoinen pettymys. Sopii sarjasta muuten kiinnostuneille ja nämä kannattaa lukea järjestyksessä, vaikka Reading jonkun verran vanhoihin tapahtumiin perehdyttääkin. Pikaisen googlailun perusteella jotkut muut ovat kyllä pitäneet tästä minua enemmän :)

Antikristus-trilogia:
  1. The Nostradamus Prophecies - Nostradamuksen aikakirjat
  2. The Mayan Codex - Maya-ennustus
  3. The Third Antichrist - Kolmas Antikristus
Kolmas Antikristus Adlibriksessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...