lauantai 7. heinäkuuta 2012

MaryJanice Davidson: Undead and Unwelcome & Undead and Unfinished

Undead and Unwelcome - Undead 8
Julkaistu 2009, 236 sivua.

Undead and Unfinished - Undead 9
Julkaistu 2010, 296 sivua.

Täällä blogissa on ollut hiljaista muiden kiireiden vuoksi, mutta kirjoja on silti tullut luettua normaaliin tahtiin. Viime kuun luettujakin on vielä kasa kirjaamatta tänne muistiin, joten nyt pitäisikin loman alkuun hieman urakoida, että saan tuota sumaa purettua.

MaryJanice Davidsonin vampyyrikuningatar Betsystä kertovassa chick lit -sarjassa olen edennyt osien 8 ja 9 pariin. Enempää näitä ei HelMet-alueen kirjastoista tällä hetkellä näytä löytyvänkään, joten Betsyn seikkailujen kanssa on nyt edessä pakollinen tauko, jos en sitten päätä ostaa jatko-osia omaan hyllyyn. Betsyn tarina on jatkuvajuoninen joka osan omien seikkailujen taustalla, joten juttu sisältää spoilereita aiempia osia lukemattomille.

Unwelcomessa Betsy ja Sinclair joutuvat lähtemään Cape Codiin tapaamaan ihmissusi-Antonian laumaa. Mukaansa he ottavat holhokkinsa Jon-vauvan, sekä Betsyn ystävän Jessican, jonka yksityiskoneella he matkaa tekevät. Välit ihmissusiin pitäisi saada sovittua kuntoon, mutta helppoa se ei ole, varsinkin kun käy ilmi, että Jon-vauvalla on heihin hyvin erikoinen vaikutus. Kotona Minnesotassa Marcilla on omat ongelmansa, Betsyn siskopuoli Laura saa peräänsä fanilauman saatananpalvojista, paholaisen tytär kun on. Laura keksii mielestään sopivaa tekemistä faneilleen ja Betsyä tarvittaisiin äkkiä kotona saamaan siskonsa takaisin raiteilleen.

Unfinished-kirjassa Betsy ja Laura joutuvat tekemään sopimuksen Lauran äidin, eli paholaisen kanssa (joka muuten muistuttaa hyvin paljon Lena Olinia) ja vastineeksi lähtevät retkelle tutustumaan Helvettiin. Paikka osoittautuukin hyvin yllätykselliseksi, huonosti sisustetuksi odotushuoneeksi ja oppaakseen tytöt saavat Betsyn kuolleen äitipuolen Antonian. Lauralle liikkumisharjoitukseksi heidän pitää kokeilla aikamatkailua ja tytöt käyvätkin useammassa ajassa ja paikassa, vaikuttamassa tapahtumiin, mutta eivät tiedä miten päästä kotiin tai minkälainen koti enää on, kaikkien heidän tekemiensä muutosten jälkeen.

Molemmissa näissä kirjoista paikan vaihdos teki hyvää sarjalle. Muut osat ovat suurelta osin tapahtuneet Betsyn kotipaikkakunnalla ja kartanossa, joten oli kiva päästä muihinkin maisemiin. Unwelcomessa kertojana toimii ensimmäistä kertaa myös Marc, koska Betsyn ollessa Cape Codissa jonkun pitää pitää lukijat tietoisina kodin tapahtumista. Tämä on toteutettu siten, että Marc kokeilee päiväkirjan pitämistä, koska hän tuntee olonsa hieman yksinäiseksi ja toteaakin lopuksi, että ei varmaan jatka päiväkirjan kanssa kun muu porukka on palannut ja pitää hänet taas kiireisenä. Marc kertojana oli kivaa vaihtelua, mutta paljon enemmän pidän Betsyn äänestä, joten Marcin suhteen minulle riittäisi tämä kertaluontoinen kokeilu.

Unfnishedin vierailu Helvettiin oli hyvin kiinnostava ja Davidson osasi paikan kuvata hyvin sarjalle sopivaan humoristiseen tapaan. Pidän myös paljon aikamatkailutarinoista, joten Betsyn ja Lauran retket ajan halki menneeseen olivat kirjan parasta antia. Muutenkin Unfinished oli mielestäni sarjan paras osa pitkään aikaan. Tyttöjen retkien aikana tekemät valinnat vaikuttavat yllättävän paljon tapahtumiin myös sarjan aiempien kirjojen osalta ja jonkun verran palataankin takaisin sarjan alkuun, uudesta näkökulmasta. Hieman petyin siitä, että mihin kaikkeen Betsyn pitikin sekaantua uudelleen, jotta aisiat menisivät niinkuin menivät, mutta muuten tämä oli tosi hieno käänne.

Seitsemännen osan Unworthyn myötä Davidson lupaili tarinassa trilogiaa sarjan sisälle, mutta nyt nämä kolme kirjaa luettuani en kyllä vieläkään näe tätä kokonaisuutta. Mutta eipä sillä niin väliä, hyvin toimivat kirjat muutenkin. Juoni jäi niin hyvään kohtaan Unfinishedin lopuksi, että tekisi mieli jatkaa heti Betsyn seikkailuiden parissa eteenpäin, joten pitää toivoa, että jatko-osia ilmaantuu kirjastoon piakkoin.

Undead / Queen Betsy -sarja:
Undead and Unwelcome ja Undead and Unfinished Adlibriksessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...