lauantai 18. helmikuuta 2012

Cecelia Ahern: Tyttö peilissä

Girl in the Mirror
Julkaistu 2011, suomennos 2012
109 sivua.

Cecelia Ahern on kirjailija, josta olen pitkään ollut tietoinen, mutta hänen teoksiaan ei vaan ikinä ole tullut luettua. Nyt tämän pienen, kahden lyhyen tarinan kokoelman myötä tuli hyvä ja nopeasti luettava tilaisuus tutustua Ahernin kirjoitustyyliin.

Ensimmäinen tarina Tyttö peilissä kertoo Lilasta, jonka isoäidin talossa on kaikki peilit peitettynä mustilla kankailla. Lila ei koskaan tule selvittäneeksi syytä tähän omituisuuteen vaan oppii lapsesta sen luonnollisena osana isoäidin luonnetta. Sitten hääpäivänään Lila haluaa katsella itseään peilistä ja uskaltautuu vihdoin poistamaan yhden mustista kankaista.

Tämä juttu oli ihan kohtalainen ja luin sitä mielelläni. Olisin kuitenkin pitänyt enemmän hieman pidemmästä versiosta, nyt noin 50 pikkusivulla kerrottu juoni eteni alkuun sopivasti kun tarinaa pohjustettiin ja mutta sitten loppu meni liiankin vauhdilla. Loppu oli myös aika outo ja en oikein pitänyt siitä. Muutamia kysymyksiä jäi tarinasta myös pyörimään mieleen. Miksi isoäiti halusi pitää peilit salaisuutena? Mikä sai hänen tekemään valintansa siten kuten ne menivät? Juonta en viitsi kommentoida sen enempää (vaikka mieli tekisi), että en spoilaa tarinaa tätä vielä lukemattomille.

Toinen tarina Muistojentekijä kertoo miehestä, joka on tehnyt laitteen, jolla hän voi luoda uusia muistoja ihmisille. Mies palkkaa uuden avustajan Judithin valikoimaan tarkkaan sopivat asiakkaat hänelle ja Judithin tuoman toivon myötä mies antaa itsellekin uuden mahdollisuuden.

Tähän tarinaan en päässyt mukaan ollenkaan ja en oikein tajunnut sen koko ideaa. Koneella kun voi luoda uusia, keksittyjä muistoja, mutta se ei poista vanhoja muistoja eikä tietenkään oikeita tapahtumia. Kiinnostaisi kuulla jonkun muun Muistojentekijän lukeneen ajatuksia tämän jutun suhteen, koska minusta se oli vain hyvin outo.

Pitänee ehkä lukea Ahernilta jotain muutakin vielä kun nämä taitavat olla hieman hänen normaalista tyylistään poikkeavia satuja.

Cecelia Ahern:
 1. PS, I Love You (2004) - P.S. Rakastan sinua (2005)
 2. Where Rainbows End (2004) (aka Rosie Dunne & Love, Rosie) - Sateenkaaren tuolla puolen (2006)
 3. If You Could See Me Now (2005) (aka A Silver Lining) - Yllätysvieras (2007)
 4. A Place Called Here (2006) (aka There's No Place Like Here) - Ihmemaa (2008)
 5. Thanks for the Memories (2008) - Suoraan sydämestä (2009)
 6. The Gift (2008) - Lahja (2009)
 7. The Book of Tomorrow (2009) - Mitä huominen tuo tullessaan (2010)
 8. Girl in the Mirror (2010) - Tyttö peilissä (2012)
 9. The Time of My Life (2011)  - Tapaaminen Elämän kanssa (09/2012)
Cecelia Ahern Wikipediassa ja tämä mini-kirja Adlibriksessä.

Tytöstä peilissä ovat kirjoittaneet myös Lukunurkka, Mari A ja Kirjojen keskellä.

2 kommenttia:

 1. Harmi ettet pitänyt tästä enempää. Minä ihastuin ikihyviksi, luultavasti juuri siksi, että Ahern ei yleensä kirjoita tällaisia juttuja.

  VastaaPoista
 2. Minulle eivät yleensä sovi nämä oudot novellit, joissa jätetään liikaa avoimeksi, en ymmärrä niitä tarpeeksi hyvin :)

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...