sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Andrzej Sapkowski: Viimeinen toivomus - Noituri 1

Ostatnie życzenie - Saga o Wiedźminie
Julkaistu 1993, suomennos 2010
333 sivua.

Morren hehkutus alkuvuodesta tästä Andrzej Sapkowskin Noituri-sarjasta kesäkuun tulevan kolmannen osan julkaisun yhteydessä sai minutkin vihdoin tutustumaan Geraltin seikkailuihin. Olin jättänyt nämä väliin aiemmin, koska ensimmäinen ja toinen osa ovat lyhyitä tarinoita sisältäviä kokoelmia ja novellit eivät koskaan ole olleet suosikkejani. Kesäkuussa julkaistavan kolmannen osan Haltiain verta pitäisi kuitenkin olla jo romaanimuotoinen, joten sekin innosti nyt perehtymään Noiturin maailmaan etukäteen. Sarjaan perustuvaan The Witcher -peliin en ollut törmännyt aikaisemmin.

Geralt Rivialainen on noituri, eli palkkiota vastaan hän hankkiutuu eroon ihmisiä vaivaavista erikoisista olennoista ja hirviöistä. Noiturin maailma muistuttaa keskiaikaista Eurooppaa ja Geralt muiden koulutettujen noiturien tavoin kiertelee paikkakunnalta toiselle etsien työtilaisuuksia ja maksavia asiakkaita. Geraltin maailma on kuitenkin muuttumassa. Myyttiset olennot ovat käymässä yhä harvinaisemmiksi ja sitä myötä myös noiturin ammatti jäänee jossain vaiheessa tarpeettomaksi.

Erikoisia olentoja Sapkowski onkin sitten kehitellyt oikein urakalla ja minulla meni aina jonkun verran aikaa tarinasta näitä opetellessa. Toisaalta kyllä nuo ovat myös Noiturin suuri rikkaus ja Viimeisessä toivomuksessa uutta tarinaa aloittaessa ei voi ikinä tietää mitä edessä oikein on. Hienoa on myös se, että kaikki hirviöt eivät ole pelkästään pahoja ja heitä ei ole tarkoitus vaan tappaa suoraan. Geralt pohtii aina keinot ja tavoitellun lopputuloksen tapauksen mukaan ja yllätyksiäkin on mukana.

Omaksi yllätyksekseni pidin Viimeisestä toivomuksesta erittäin paljon. Geraltin maailma on hyvin kiehtova, täynnä kaikkea odottamatonta ja paljon siitä on vielä hämärän peitossa. Geraltin lisäksi pysyvämpiä hahmoja lienevät hänen hieman hölmö ystävä, trubaduuri Valvatti sekä kiinnostuksen kohde, kaunis ja voimakas velho Yennefer. Sapkowskin henkilöt ovat mukavan rosoisia ja hieman ennalta-arvaamattomia. Kaikki mokailevat hieman omalla tavallaan, mutta heillä on myös omat tähtihetkensä.

Tarinoissa ei kerrota suorin sanoin ihan kaikkea, joten lukijallekin jää hieman pohdittavaa ja tämä saa Geraltin seikkailut jäämään mieleen monia muita kirjoja paremmin. Sapkowskin niukkaan ja lukijalle tilaa jättävään tyyliin pitää alkuun hieman totutella. Minulla ainakin oli alkuun hieman vaikea päästä sisälle Noiturin maailmaan, kun kaikki tuli uutena vastaan, hyvin niukoin tiedoin ja ilman sen kummempia taustaselityksiä. Tekisikin mieli lukea tämä pian uudestaan, mutta taidan silti ottaa seuraavaksi tuon kakkososan Kohtalon miekan. Enemmän kuitenkin odotan tuota kesäkuun kolmososaa, sillä näistä pienistä jutuista ei kovin yhtenäistä kokonaisuutta syntynyt, vaikka Järjen ääni -tarina niitä väleissä yrittikin hieman sitoa yhteen.

Teoksen tarinat: Järjen ääni (tarinoiden väleissä), Noituri (s.7->), Totuuden siemen (s.50), Pienempi paha (s.90), Kysymys hinnasta (s.144), Maailman ääri (s.198) ja Viimeinen toivomus (s.256)

 Noituri-saaga:
 • Ostatnie życzenie (1993) - Viimeinen toivomus (2010)
 • Miecz przeznaczenia (1992) - Kohtalon miekka (2011)
 • Krew elfów (1994) - Haltiain verta (2012)
 • Czas pogardy (1995) "Ylenkatseen aika"
 • Chrzest ognia (1996) "Tulikaste"
 • Wieża Jaskółki (1997) "Pääskysten torni"
 • Pani Jeziora (1999) "Järven valtiatar"

Kääntäjä Tapani Kärkkäisen Sapkowski-sivu, josta vielä suomentamattomien jatko-osien nimien käännökset ovat peräisin ja tämä kirja Adlibriksessä.

Viimeistä toivomusta on luettu blogeissa paljon, tässä niistä jotain: Morren maailma, Kirjamielellä, Taikakirjaimet, Katinkan kirjasto, Tuntemattomiin maailmoihin ja Monttu.

2 kommenttia:

 1. Kiva, että tykkäsit! Tässä on kokonaisuudessakin just sellaista raikasta, tervetullutta rosoisuutta. Nämä sankarit eivät ole siloposkisia, jaloutta tihkuvia seikkailijoita...

  VastaaPoista
 2. Kiitos vaan hyvästä vinkistä :)

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...