lauantai 18. helmikuuta 2012

Juan Gómez-Jurado: Petturin merkki

El emblema del traidor
Julkaistu 2008, suomennos 2010
Pokkari 349 sivua.

Loma on nyt ohi ja pitää heti aloittaa luettujen kirjojen suman purkaminen, koska niitä on nyt parin viikon aikana sitten kertynytkin paljon. Juan Gómez-Jurado on uusi tuttavuus, josta kiinnostuin, koska haluan lukea enemmän myös muilla kielillä kuin englanniksi ilmestyneitä teoksia ja tämä vaikutti juuri minulle sopivalta teokselta, vauhdikas jännäri natsi-Saksan aikaan sijoittuen.

Kirja alkaa prologilla vuodesta 1940, jolloin hyvin erikoinen ja arvokas kultainen mitali päätyi saksalaisilta haaksikossa palkkiona espanjalaisen perheen haltuun. Perheen isän kuoltua poika Juan Carlos saa mitalin haltuunsa ja saa 2002 kuulla sen tarinan ja kirjan varsinainen juoni pääsee liikkeelle.

Päähenkilönä on Paul Reiner, joka on äitinsä kanssa joutunut vaikeuksiin perheen isän kuoltua. He asuvat Münchenissä äidin siskon perheen, von Schroederien luona, palvelijoiden asemassa. Paulin serkku Jürgen on hyvin julma ja hän kiusaa ja hakkaa Paulia kavereidensa kanssa mielellään. Eduard, von Schroederien vanhin poika ja perijä kuolee siten, että Paulia syytetään kuolemasta ja hän joutuu äitinsä kanssa lähtemään linnasta. Ennen kuolemaansa Eduard on kertonut Paulille viimeiset muistonsa tämän isästä ja Paul tajuaa, että hänelle on valehdeltu tapahtumista ja von Schroederit ovat jotenkin sotkeentuneet juttuun.

Omillaan Paul pärjää ruumiillisella työllä ja alkaa menestyä älykkyytensä ansiosta. Hän myös liittyy vapaamuurareihin, koska he ovat tunteneet hänen isänsä ja Paul haluaa selvittää nuo vanhat tapahtumat perinpohjin. Paul seurustelee juutalaisen Alysin kanssa, joka on karannut kotoa kun hänen isänsä olisi muuten pakottanut tämän Jürgenin puolisoksi kauppasuhteiden takia. Natsit alkavat nousta ja Jürgen on täysillä liikkeessä mukana, tosin hänen väkivaltainen luonteensa uhkaa aiheuttaa ongelmia sielläkin. Jürgen saa selville von Schroederien perheen salaisuuden ja yhteenotto Paulin kanssa on väistämätön.

Tämä kirja oli ihan mukavaa luettavaa, mutta pieni pettymys kuitenkin. Olin odottanut jotain enemmän sekä juonelta, ajankuvaukselta että henkilöistä. Hahmot ovat aika yksiulotteisia kaikki, Paul on hyvä, Jürgen paha ja Alys käytökseltään välillä hyvin käsittämätön. Jäikin hieman fiilis, että Gómez-Jurado ei oikein itse taida ymmärtää naisia ja siksi hän on tehnyt Alysistä hyvin äkkipikaisen ja arvaamattoman, mutta Alys ei ainakaan minulle tuntunut ikinä kunnolliselta hahmolta, niin epäloogista oli käytös.

Natsi-Saksa ja juutalaisten ja vapaamuurareiden vainot olisivat olleet kaikki hyviä aiheita, mutta nyt niitä sivuttiin aika pinnallisesti ja olisin toivonut syvempää paneutumista näihin kipeisiin aiheisiin. Todellisia henkilöitä, kuten Adolf Hitler ja Richard Heydrich vilahtaa myös tarinassa ja on Gómez-Jurado tutkimusta aiheestaan tehnyt, mutta silti minulle juonesta jäi syvällisyyttä puuttumaan eikä tämä imaissut kunnolla mukaansa missään vaiheessa. Pitänee kokeilla vielä joku toinenkin teos tältä kirjailijalta, että josko osuisi parempi kohdalle.

Juan Gómez-Jurado Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessa.

Juttua Petturin merkistä myös Kirjavinkeissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...