sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Allison Pearson: Kate Reddy - Täydellä teholla yötä päivää: Uraäidin päiväkirja

I Don't Know How She Does It: The Life of Kate Reddy, Working Mother
Julkaistu 2002, suomennos 2002
Pokkari 432 sivua. 

Kirjasta tehdyn leffan myötä löysin uuden pokkarijulkaisun jo alunperin vuonna 2002 suomennetusta Kate Reddy -kirjasta. Leffaa en kyllä ole nähnyt enkä tämän luettuani aikokaan sitä katsoa. Idea kuulosti hyvältä, varsinkin kun näitä Allison Pearsonin tekstejä on alunperin ilmestynyt lehtikolumneina.

Kate Reddy on töissäkäyvä kahden pienen lapsen perheenäiti. Hänen miehensä Rich on arkkitehti, mutta Kate on perheen pääelättäjä ja tekee pidempää päivää Lontoon Cityssä. Kate myös työnsä vuoksi joutuu matkustamaan säännöllisesti ulkomailla, joten haastetta perhe-elämälle riittää. Apuna Reddyillä on lastenhoitaja Paula, joka on hyvin tarkka roolistaan ja siitä mitä hänen vastuisiinsa kuuluu, sekä siivooja Juanita, joka ei pysty kumartelemaan.

Töistä Kate myöhästelee perheen takia säännöllisesti ja kotona hän tuntee suurta syyllisyyttä poissaoloistaan ja yrittää jotenkuten osallistua lasten koulujen vanhempaintoimintaan, jopa yömyöhään. Lisää haastetta tulee kehiin kun Kate saa uuden asiakkaan Wall Streetiltä ja sen myötä tapaa kiinnostavan miehen Jack Abelhammerin. Kotona Lontoon toimistolla naisia ei kohdella ihan reilusti ja eräs suurempi tapaus menee yli Katen kestokyvyn ja hän kerää muutkin naiset suunnittelemaan sopivan koston pääkiusanhengelle.

Minusta tämä kirja oli aika kamala. En meinannut jaksaa lukea tätä loppuun asti, kun aikamoista taistelua oli jaksaa tekstin kanssa eteenpäin. Kate stressaa ihan kaikesta, on aivan toivoton kotiapulaistensa kanssa - he vedättävät häntä aivan täysillä ja Kate miettii vaan palkankorotuksia ja lahjoja heille ja Kate hoitaa huonosti sekä työnsä, suhteensa miehensä kanssa, että lapset. Monet asiat Katen tekemättömien listoilla ovat aivan pikkujuttuja, mutta hän ei vaan tunnu saavan mitään aikaiseksi ja tilanne menee katastrofaaliseksi kun näitä tekemättömiä hommia kertyy kasoittain. En oikein oppinut pitämään Katesta henkilönä, hän kun tuntuu olevan niin hukassa työnsä ja kaiken muunkin kanssa.

Pearsonin teksti ei siis sopinut minulle ollenkaan ja minusta tämä ei ollut hauskasti kirjoitettua, vaikka monet muut ilmeisesti ovatkin olleet sitä mieltä - kirja kun on myynyt miljoonia. Ehkä joku toinen, joka on on samanlaisessa tilanteessa kuin Kate osaa arvostaa tätä enemmän. Mutta minusta koko asetelma ja ajatusmaailma on vanhanaikainen, eli se, että vain naisilla on ongelmia perheen ja työn yhteensovittamisessa ja päävastuu kotiasioista kuuluu naiselle - tosin Rich auttelee Katea aika paljon, mutta yleensä Kate ei ole tyytyväinen jälkeen vaan tekee asiat uudelleen itse. Pearson tosin yrittää kuvata sitä, että Lontoon Cityssä tilanne on vielä 2000-luvun alussa ollut näin huono, mutta olisin toivonut jotain piristävämpää ja erilaisempaa otetta hyvään aiheeseen, näin kirjoitettuna tulos oli suuri pettymys.

*Ja nyt tulee spoileri!*
Kirjan lopetuskin tuotti pettymyksen, jotain muuta olisi kirjailija voinut keksiä... Ja siis melkein mikä vaan muu olisi kelvannut paitsi tuo töiden lopetus ja maallemuutto!

Allison Pearson Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

Kate Reddystä ovat kirjoittaneet myös Kirjakko, Kirja-ajatuksin ja Isla de Höyhen.

2 kommenttia:

  1. Me katottiin tää leffana, ei nyt mikään tajunnan räjäyttäjä mutta menetteli hyvän seuran ja namien kanssa. (Ja elokuvaa hauskemman oheiskommentoinnin...)

    Spoileri!
    Leffassa on muuten näemmä muutettu tuo loppu...

    VastaaPoista
  2. Katselin hieman noita leffan arvioita ja ei sekään mitään huippupisteitä ole saanut. Mutta hyvässä seurassahan nämä tämän tyyppiset ovat parhaimmillaan :)

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...